הקו האדום של הרכבת הקלה בראשון לציון לכלי במאבק בין הגופים השונים האמונים על הקמת מערך היסע ההמונים. תושבים רבים בראשון לציון הביעו השבוע חשש, כי החלטתה של שרת התחבורה מירי רגב, להוציא מידי חברת נת"ע את העבודות להקמת המטרו, תשפיע לרעה על סיום העבודות על הקו האדום וכן הקווים הירוק והסגול: "הבטיחו שהרכבת תתחיל לעבוד אחרי יום העצמאות אבל כבר קיפלנו את כל הדגלים".
3 צפייה בגלריה
מתחם עבודה של הקו הירוק ברחוב אברהם בר
מתחם עבודה של הקו הירוק ברחוב אברהם בר
מתחם עבודה של הקו הירוק ברחוב אברהם בר
(צילום: אבי מועלם)
הקו האדום של הרכבת הקלה לא תוכנן במקור להגיע עד לראשון לציון. התחנה האחרונה הייתה אמורה לקום בעיר בת ים, כאשר רק הקו הירוק צפוי להמשיך מחולון לראשון לציון.
אך בשנת 2020 הודיעה שרת התחבורה מירי רגב, כי הקו האדום ימשיך עוד קצת, כך שגם תושבי ראשון לציון יוכלו ליהנות ממנו לאורך ארבע תחנות בעיר ‑ ברחובות מנחם בגין, כורש, ספיר ומשה דיין.
בשבוע שעבר פורסם כי הקו האדום של הרכבת הקלה, במקטע שמגיע לראשון לציון, הוקפא משום שלא תוקצב, והמימון שהיה מיועד עבורו הועבר לבניית כבישים.
לנוכח הפרסומים, במשרד התחבורה מיהרו להרגיע: "הקו האדום יתוקצב ויעבור בראשון לציון כמתוכנן", נכתב במכתב ששלח מנכ"ל משרד התחבורה, אבנר פלור, אל ראש עיריית ראשון לציון, רז קינסטליך. "בניגוד לפרסום השקרי, אבקש להבהיר שמשרד התחבורה והבטיחות בדרכים ממשיך לקדם את פרויקט הארכת הקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן עד לראשון לציון. לשם כך, המשרד כבר הקצה מעל ל־100 מיליון שקלים לתכנון וקידומי זמינות, עם סיום כלל תהליכי התכנון והתיאום הרלוונטיים".
קינסטליך עצמו פנה לשרה רגב, וקיבל ממנה הבטחה אישית כי העבודות יתקיימו כמתוכנן.

"חוסר יציבות ותזזיתיות"


אבל רגע לפני שבעלי העסקים והדירות על ציר הקו יוכלו לנשום לרווחה, הנחית המשרד בשורה חדשה, כאשר התברר כי בסיום נסיעת ניסיון, רגב הודיע לחברת נת"ע כי היא מעבירה את פרויקט המטרו ממנה לחברת "נתיבי איילון".
כזכור, שני קווי מטרו אושרו בממשלה ‑ M1 ו־M3 ‑ ושניהם מיועדים לעבור בראשון לציון. בחברת נת"ע הוציאו מכתב בהול לשרה רגב ולמשרד התחבורה וקראו להם לשנות את ההחלטה.

3 צפייה בגלריה
פקקים כבדים בגלל עבודות הרכבת הקלה
פקקים כבדים בגלל עבודות הרכבת הקלה
פקקים כבדים בגלל עבודות הרכבת הקלה
(צילום: גיא בניוביץ)

"דירקטוריון החברה מבקש להודיעך כי הוא רואה בהחלטתך האמורה החלטה שגויה מעיקרה אשר תגרום נזק למדינת ישראל ולתושביה... כלכלת ישראל והמשק הישראלי מצויים בחודשים האחרונים בטלטלה גדולה, לנוכח המציאות הפוליטית המורכבת בישראל, בשילוב התנודתיות בשווקים המקומיים והבינלאומיים... הודעתך משדרת חוסר יציבות ותזזיתיות שיש בה להשליך על ההתנהלות הכללית של המשק, כדלק על מדורה בעיתוי אומלל ובלתי נתפס זה".
בנת"ע מתריעים כי ההחלטה עלולה להשפיע על התקדמות הרכבת הקלה. "ההחלטה האמורה עלולה לפגוע מיידית גם בהמשך הקמת קווי הרכבת הקלה. לדוגמא, הבעת אי־האמון הקיצונית בחברה... עלולה להקשות על זכייני ה־PPP בקווים הירוק והסגול להגיע לידי סגירה פיננסית עם בנקים מלווים בחו"ל". בנת"ע גם מתייחסים לטענה כי ההחלטה התקבלה עקב טענות על עיכוב בהפעלת הקו האדום, שהובטח שיחל לפעול אחרי יום העצמאות.

3 צפייה בגלריה
פקקים בראשון לציון
פקקים בראשון לציון
השפעת עבודות הרכבת - העיר פקוקה
(צילום: שאול גולן)

"תהליך הקמת הקו האדום אכן מתמשך מעבר למתוכנן, אך כיום החברה נמצאת כפסע מהפעלתו של הקו. את הלקחים והמסקנות מטעויות שנעשו בהקמת הקו יישמה החברה בהצלחה בפרויקטים של הקמת הקווים הירוק והסגול, המצויים בעיצומם ‑ שני פרויקטים מורכבים וגדולים שנת"ע עומדת במקצועיות בלוחות הזמנים ובתקציב הקמתם".

קראו גם:

כיצד זה משפיע על הציבור? בשלב זה מדובר בעיקר במאבק בין גופים, אך האיום כי המהלך ישפיע לרעה על הקו הירוק מדאיג.
"זה מאוד מדאיג לשמוע משהו כזה, כי אצלנו עובדים ללא הפסקה", סיפר דייר המתגורר ברחוב משה דיין. "כל שבוע הם עובדים שניים‑שלושה לילות. זה רעש אינסופי והרבה בלגן. זה מלחיץ, כי הבטיחו שהרכבת תתחיל לעבוד בקו האדום אחרי יום העצמאות, אבל כבר קיפלנו את כל הדגלים. אנחנו רק מחכים לראות את הרכבת נוסעת כאן קבוע, שסוף כל סוף גם ניהנה קצת ממנה. השאלה אם ככה זה יהיה גם עם הקו הירוק. אני מקורב בעירייה, מכיר אנשים, ושם אומרים שממילא הצפי לסיום הוא רק עוד חמש שנים, אבל הם ממש מקווים שלא יתפסו את הקו הירוק כבן ערובה. הם חייבים לסיים אותו כמה שיותר מהר, העיר הפוכה".
תגובת משרד התחבורה תתפרסם כשתתקבל.