חוזרים לבג"ץ? עמותה הנאבקת בהקמת מפעל האשפה סמוך לראשון לציון טוענת כי החברה שזכתה במכרז התחייבה להקים את המפעל מבלי לבקש שקל, אך בפועל קיבלה למעלה מחצי מיליון שקלים ועל כן יש בסיס להגשת בג"ץ נגד הקמתו.
כזכור ביולי 2023 עיריית ראשון לציון משכה עתירה שהוגשה לבג"ץ נגד הקמת המפעל לאחר שהתברר כי השופט המליץ לה לעשות זאת לפני שיגזור עליה דמי הוצאות. אך העירייה הכריזה כי המאבק הציבורי בשיאו ונראה כי זה אכן קורה.
קראו גם:
בין הגופים ששותפים למאבק גם עמותת "ראשונים נלחמים - העמותה לשמירת איכות הסביבה בראשון לציון" - בראשה עומדת הפעילה האזרחית קלודין עוזרי, ולטענתם, לאחרונה הצליחו חברי העמותה בשיתוף משרד עורכי הדין אליעד שרגא ושות' להשיג ביסוס למניעת הקמת המפעל ולהגשת בג"ץ חדש.
מכתב מיצוי הליכים נשלח מטעם משרד עורכי הדין למשרד האוצר, ועדת המכרזים הבין-משרדית לפרויקטי BOT בתחום הפסולת, הקרן לשמירת הניקיון במנהל האזרחי וגופים נוספים. במכתב נטען כי המכרז במסגרתו זכתה חברת זירו ווסט להקים את המפעל לכאורה פסול ועל כן אין לו תוקף חוקי.
עורכי הדין מסבירים כי המכרז נעשה בשיטה בה החברה המנצחת מקימה אותו על חשבונה, ולאחר תקופת הזיכיון, במקרה הזה 25 שנה, המפעל עובר לרשות המדינה. לטענת עורכי הדין, חברה אחת שהתמודדה במכרז ביקשה מענק הקמה על סך 435 מיליון שקל ואלו חברת זירו ווסט לא ביקשה כסף כלל, ועל סמך זה נבחרה לזכות במכרז. למרות זאת, טוענת העמותה, החברה מקבלת מיליוני שקלים מהמדינה, בין היתר כבר הועברו לה 150 מיליון שקל והטבות נוספות שעלותן משוערת בעוד 150 מיליון שקל.
אומנם מדובר בסכומים שאושרו במסגרת הסכם פשרה בין המדינה לחברה, אך בפסק הדין שאישר את הפשרה נטען כי מדובר בשינוי בחוזה המקורי של המכרז. בנוסף, לאחרונה אושר סכום נוסף על סך 146 מיליון שקל שתעביר קרן הניקיון לחברה, לטענת העמותה בסך הכל תקבל החברה 529 מיליון שקל מהמדינה, סכום גבוה בהרבה ממה שביקשה החברה המתחרה, כך שבפועל היא זאת שהיתה צריכה לזכות במכרז. בעמותה טוענים כי אם המדינה לא תבחן את המכרז מחדש היא תפנה להליכים משפטיים והמשמעות היא הגשת בג"ץ.
"הם אלו שהיו אמורים לממן את הקמת המפעל, לא המדינה", טוענת עוזרי, "הם זכו במכרז על בסיס הצעה של 0 שקלים, ברגע שהסכום הזה משתנה כל הנושא צריך להיבחן מחדש כי הוא מערער את כל אמינות המכרז. זה המאני טיים שלנו וחייבים לפעול כדי להציל את העיר".
בעקבות הממצאים, בעמותה מיהרו לפנות לעירייה. וביקשו כי במידה ויימצא נימוק משפטי חוקי היא תסייע במימון הגשת הבג"ץ. העירייה כבר העבירה 60 אלף שקל לעמותה דרך קרן ראשון כמימון ליעוץ והעבודה המשפטית שנעשית במטרה למנוע את פתיחת המפעל.
"אין ביכולת העמותה לשאת בהוצאות אלו. אי לכך ומאחר וזאת כנראה הדרך האחרונה והיחידה לעצירת הפרויקט, אנו פונים בזאת להעביר לעמותה סכום נוסף מתוך מיליון השקלים שראש העירייה הקצה למאבק בהקמת המפעל... נבקש לקבל את הסכום המבוקש בדחיפות", לשון המכתב.
מחברת זירו ווסט נמסר בתגובה: "חברת זירו וויסט בע"מ פועלת בהתאם לתנאי המכרז ובהתאם לדרישות המדינה".
במשרד האוצר סירבו להתייחס לדברים והסבירו כי הנושא ידון בבית המשפט.