עלייה של 17 אחוז בהימורים חוקיים בראשון לציון. שיעור גבוה מאוד מהממוצע הארצי, ואת האצבע המאשימה כולם מפנים לימי האבטלה בתקופת הקורונה. "אלו היו ימים איומים, אנשים שכל החיים שלהם עובדים ומתפרנסים, פתאום עמדו במקום, אז מה עושים? נפגשים בפיצוצייה כמו בימים שהיינו נערים ומחכים שהכסף הקל יגיע ויפתור את כל הבעיות".
4 צפייה בגלריה
הימורים
הימורים
יותר מהמרים, יותר מפסידים. הכל חוקי
(צילום: קובי קואנקס)

יותר מהמרים


לפני כשנה הצהיר ארגון רטורנו הפועל למניעה וטיפול בהתמכרויות כי הוא מתמודד עם עלייה של מאות אחוזים בפניות אליה מאז הקורונה, אך רק לאחרונה החלו להתבהר היקפי התופעה כאשר בסיום שנת 2022 הציגה המועצה להסדרי הימורים הכנסות על סך 3.6 מיליארד בשנה, גידול של 200 אלף שקל משנה שעברה. כיצד זה בא לביטוי בעיר ראשון לציון? על פי נתונים של הטוטו שהושגו על ידי התנועה לחופש המידע מתברר כי בעוד הממוצע הארצי עומד על הוצאה של 250 שקל פר תושב (מגיל אפס), בראשון לציון הוא עומד על 350 שקל. בראשון לציון שולמו בתחנות הטוטו סכום של 98 מיליון בשנת 2022, וזוהי עלייה של 17% משנת 2021.
את הנתונים השיגו הסטודנטים בר דברי (25) וגלעד ליפשיץ (31) מהקליניקה לחופש המידע במכללה למינהל, הפועלת במסגרת התנועה לחופש המידע, אשר הגישו בקשת מידע לטוטו כדי ללמוד על הכנסות בחלוקה לערים.
עוד עולה מהנתונים כי בראשון לציון 44 תחנות, המשמעות היא תחנה על כל 5,900 איש. יש לציין כי בהתאם לנתונים, בערים שהמדד החברתי שלהם נמוך נמצא כי ישנה תחנה על כל 2,500 איש (כמו, למשל, באור יהודה ובבית שאן) ואילו במקומות מבוססים יותר, תחנה על כל 8,000 איש (כמו במודיעין-מכבים-רעות). לטענת הסטודנטים הפער הזה חושף כי המועצה להסדר הימורים בספורט זוכה לכסף קל מתושבים במצב הסוציו-אקונומי החלש ביותר. ההכנסה הגבוהה ביותר פר תושב בתחנות הטוטו מגיעה מישובים שנמצאים נמוך במדד החברתי-כלכלי.

4 צפייה בגלריה
דוכן פיס בעיר. "אנחנו נחליט לאן הכסף יועבר"
דוכן פיס בעיר. "אנחנו נחליט לאן הכסף יועבר"
דוכן פיס בעיר
(צילום ארכיון להמחשה: יאיר שגיא)

איבד את כספי הבת מצווה


הסוגיה המורכבת יותר היא ממי בדיוק יוצא הכסף, לא מדובר רק באוכלוסיות מעוטות יכולת, לעיתים קרובות מדובר גם באנשים שמגיעים ממצוקה רגשית שלא בטוח שדווקא טופס הימורים יכול להקל עלייה.
תושב ראשון לציון, משה (שם בדוי) אב לשלושה ילדים נהג למלא טפסי טוטו להנאתו מגיל צעיר, דווקא כשבגר נטש את התחביב אך אז הגיעה הקורונה. "אלו היו ימים איומים, אנשים שכל החיים שלהם פרפרו פתאום עמדו במקום, אז מה עושים? נפגשים בפיצוצייה כמו בימים היינו נערים. אני עובד ביבוא ושיווק, זה תחום שאם הוא לא און ליין אז הקורונה הקפיאה אותו. אני עוסק הרבה בחד"פ, תוסיפי את זה לעלייתה מחירים ומבחינתי חשבון הבנק שלי פשוט קפא".
זה לא גרם לך לחשוש להוציא כסף?
"לא ממש. לא נעים לומר שהעזרה מהמדינה נתנה לי ביטחון, אבל ידעתי שלא ישלמו לנו לנצח וחיפשתי כסף ומהר. היה לי בצד כמה אלפי שקלים ששמרנו בצד לבת מצווה של הילדה, לא הרבה אבל גם לא תכננתי להוציא הכל, אחרי כמעט ארבעה חודשים בלי עבודה פרקתי קרוב ל-12 אלף שקל רק בטפסים. הייתי משתמש בשמות של אשתי, של ההורים אפילו של אחיינים שלי כי לא רציתי שיראו שהכל מגיע ממני.
"כל כרטיס אתה בטוח שהוא ההצלחה הבאה, אתה חי ונושם כדורגל, אז איך לא תרוויח? עשיתי המון כסף, אבל הפסדתי הרבה יותר.
"כשנגמר הכסף לבת מצווה לא ידעתי איך להסתכל לאשתי בעיניים, כמעט 18 אלף שקל נעלמו דווקא בתקופה הכי קשה שלנו. זה כמו רעל, אנשים לא מבינים מה זה, זה ממכר כמו סיגריות וכמו סמים. אתה חושב שככה תרגיש כמו גבר וכמו מפרנס וקורה בדיוק להיפך".

קראו גם:

הפסדתי מיליוני שקלים


דווקא התחושה כי במקביל להפסדים יש רווחים היא זו שמתעתעת רבים. "כל החיים שלי אני אוהב לשחק", מספר רמי (שם בדוי) גרוש ואב לשלושה. "הרווחתי וגם הפסדתי מאות אלפי אם לא מיליוני שקלים. בניגוד לאחרים אני לא הייתי צריך את הקורונה כדי לגלות את ההימורים, ההבדל הוא שפעם הייתי עושה את זה לנשמה והיום זה כבר מגעיל אותי, פתאום התחנה מפוצצת אנשים, אותם פרצופים שלפני רגע היית רואה בלשכת האבטלה עומדים בתור לקנות טופס. לפעמים אתה רואה אותם יוצאים עם סטיפה של טפסים נקיים, לוקחים הביתה 'לחשוב על זה' הם כל היום סביב זה".
זה גרם לך להפסיק?
"לא. אני יושב בבית, ממלא טפסים באינטרנט, יש גם אפליקציה מסודרת אז אני יכול לעשות את זה בכל מקום. זה לא אותה חוויה, הכיף שלי זה הנייר והאווירה אבל היום זה אחרת, כשיש משחק גדול אתה לא יכול להכניס את האף לתחנות. אנשים נכנסים לטרפת.
רמי מספר מה קרה גם לחברים שלו שנהגו להמר גם הם. "בתקופת המונדיאל זה היה השיא. יש לי חבר שחזר לבית של ההורים שלו, בן אדם בן 50 ארז תיקים וחזר לבית של הורים בני 70, זה מטורף.
"הוא כבר לא יכול לשלם גם שכירות וגם מזונות אז הוא בחר, לפחות לא להוציא אוכל מהפה של הילדים שלו, אבל זה מביך. זה בן אדם שכל החיים שלו עבד בעבודה מסודרת, גם בקורונה, אבל כשיוקר המחיה עלה הוא רק חיפש איך להרוויח יותר ולצערי לא עשה את זה בשכל".

לפקוח עיניים


הנתונים מלמדים על פערים משמעותיים בסכום ההוצאה לנפש על הימורים בספורט בין ערים חזקות לחלשות, וכך גם על עלייה בסכומים שמושקעים בהימורים בספורט. בראשון לציון ניתן לראות גם שישנה עלייה בסכום הכסף שמוציאים התושבים על הימורים בספורט. מדובר במידע שראוי שיהיה נגיש לציבור בכלל ולמקבלי ההחלטות בכלל.

4 צפייה בגלריה
בר דברי
בר דברי
בר דברי . "רצינו לראות במספרים"
(צילום: עידן גורס)

דברי וליפשיץ, סטודנטים למשפטים, סיפרו מדוע בחרו לחקור את הנושא. "העניין בתחום ההימורים נוגע לכל אחד מאתנו", אומר ליפשיץ, "יש לי חברים שמהמרים, יש בארץ תרבות של כדורגל וספורט והימורים הם חלקם מהם ולכן החלטנו להתמקד בנושא הזה".
מה הפרשנות שלכם לממצאים?
"היתה לנו הנחה שאכן יש אוכלוסיות מוחלשות שכן מהמרים בהן יותר", מסביר דברי, "אבל רצינו לראות במספרים. אחד מהנתונים היה שמאז הקורונה בשנת 2020 המספרים הולכים ועולים, אנשים לא עבדו, הם היו בחוסר מעש כי גם לא היו דברים אחרים לעשות ובמקביל הם גם חיפשו הכנסה אז פנו להימורים.

4 צפייה בגלריה
גלעד ליפשיץ
גלעד ליפשיץ
גלעד ליפשיץ. "יש לי חברים שמהמרים"
(צילום: קובי קואנקס)

"אני מניח שגם חיפשו ריגושים כי הקורונה סגרה הכל, לכן יש גם עלייה בהימורים ברשת, כי זה נח ונגיש. חשוב לפקוח עיניים ולהעלות את המודעות לנושא כי יש מונופול ששולט בתחום וזו בעצם המדינה עצמה. אם כל כך הרבה כסף של הציבור מושקע בזה אז צריך גם לדעת לאן הכסף הזה הולך, כי התפקיד שלו זה לעבור חזרה לחברה ועל כן אנחנו צריכים לבקר את הפעילות שלהם, האם הכסף הזה אכן פועל למעננו?".


עו"ד אור סדן - הנורה האדומה


אין צורך לסגור את ההימורים החוקיים במדינה, אבל צריך לעשות את זה באחריות
עו"ד אור סדן, המייצג את התנועה לחופש המידע במכללה למינהל, טוען כי הנתושנים חייבים להיות נגישים לכל אדם כדי להדליק נורה אדומה.
"המטרה של הפרויקט להעלות את המודעות, בסופו של דבר צריל להבין כיצד פועל כל מה שקשור לרגולציה של המדינה, להבין מהכין הכסף הזה מגיע ולאן הוא הולך. זה לא רק עניין של כמה אחוזים ממנו מגיע מאוכלוסיות מוחלשות אלא כמה אחוזים מהשכר שלהם מופנה להימורים, כמו מס רגרסיבי, יש כאן משהו מעמדי.
"יש אדם שמהמר אלף שקל וזה מפיל אותו ויש אחר שאלף שקל עבורו זה הטיטולים והאוכל של הילדים, אבל בראש שלו זה הדבר היחיד שיביא לו את המיליון.
"החשש של כולנו טבעי כי יש מספיק אנשים שאיבדו הכל בהימורים, גם אנשים שיש להם כסף. כמובן שאף אחד לא חושב לסגור את ההימורים החוקיים במדינה, אבל צריך לעשות את זה באחריות.
"המדינה אמונה על הסדרת סוגיית ההימורים בספורט ועליה מוטלת החובה להבטיח כי התחום ימנע פגיעה משמעותית במהמרים ובבני משפחותיהם.
"הנתונים צריכים להדליק נורה אדומה כדי לבחון מחדש את הכללים הנוגעים להימורים במטרה למנוע את הרחבת תופעת ההימורים, ובעיקר בנוגע לאוכלוסיות מוחלשות".

הנתונים


44 תחנות טוטו בעיר
עלייה של 17 אחוז בשיעור המהמרים
הוצאה של 350 שקל פר תושב
98 מיליון שקלים בשנה שולמו בתחנות בעיר
* הנתונים נכונים לשנת 2022