מדי קיץ מסתערים בני הנוער על העסקים בראשון לציון, עוברים ממסעדה למסעדה, מחנות לחנות או מפרסמים המלצות על כישורי השמרטפות שלהם. אלא שבקיץ הזה, בחסות הקורונה, מציאת העבודה הפכה קשה עוד הרבה יותר, זאת בגלל סגירה של עסקים רבים וירידה חדה בכמות הלקוחות וההכנסות.
קראו גם:
4 צפייה בגלריה
מאור שליסר
מאור שליסר
מאור שליסר
(צילום: אבי מועלם)

יוזמה עירונית של אגף הנוער והצעירים השיגה למאות מהם עבודה בעירייה. "לעבוד בפיצרייה זה 2019", הם אומרים, "עובד עירייה זה הכי קיץ 2020".

"החברים שלי מקנאים בי"

מאות בני נוער בני 17-16 פשטו בשבועות האחרונים על מסדרונות עיריית ראשון לציון. במחשבה ראשונה נראה שמדובר בצעירים משועממים שבאו לבקר את ההורים בעבודה, אבל כרטיס העובד שצמוד לחולצותיהם מגלה שמדובר, לא פחות ולא יותר, בעובדים מן המניין.
אחת מהם היא טל דדוש (16) שבימים כתיקונם לומדת בתיכון "אורט דן גורמה", בית ספר קולינרי בתל אביב, וכעת מחזיקה גם בתואר עובדת העירייה הצעירה ביותר. "אני עובדת במוקד הטלפוני של כרטיס ההטבות לצעירים", היא מספרת, "בימים אלה עובדים על כרטיס שמיועד לצעירים בגילאי 13 עד 35 ויכיל הטבות בהמון בתי עסק בראשון לציון. לפי התכנון, הכרטיס הזה יתחיל לפעול בחודש הבא ולכן אנחנו מגייסים עכשיו בעלי עסקים שיהיו חלק מהמיזם הזה".
בכל בוקר מגיעים דדוש וחבריה למוקד ותרים אחר עסקים עירוניים בעלי פוטנציאל להיות חלק מהיוזמה, "יש כל מיני אתרים שמרכזים את העסקים ומופיעים שם גם הטלפונים וככה אני מגיעה אליהם", היא מגלה. "האמת שבהתחלה פחדתי ליפול על אנשים לא נעימים או לא נחמדים, אבל הופתעתי לגלות שכולם דווקא עונים בסבלנות ומסבירי פנים, לא היה לי קטע שמישהו דיבר אלי בגסות".
לעבודה הגיעה דדוש דרך אינסטגרם, אחרי שהבחינה בחברה לובשת חולצה של העירייה, "חברה שלי העלתה סטורי בזמן שהיא היתה בקניון הזהב, אבל מה שמשך את העין שלי היה חולצה של העירייה ואז הבנתי שיש עבודות במסגרת עירונית. התחלתי לחפש את הדרך להגיע לעבודות האלה, פניתי לאחראית על פרלמנט הנוער וביקשתי ממנה לברר לי פרטים. אחרי כמה ימים חזרו אלי, הציגו בפניי את העבודות שיש לבני נוער בעירייה וככה הפכתי לעובדת", היא אומרת בחיוך.
זה השלב שבו הקוראים רוצים לדעת כמה קשה את עובדת וכמה את מרוויחה.
"אני מתחילה בכל יום את העבודה בשעה תשע בבוקר ועובדת עד שתיים בצהריים. השכר הוא שכר מינימום לפי שעה, כל אחד על פי הגיל שלו. הייתי רוצה להרוויח יותר כסף אבל אני לא מתלוננת על מה שיש. לי אישית ההורים דואגים לדברים שאני צריכה כמו בזבוזים ויציאות אז התכנון היחיד שלי הוא להשתמש בכסף לטובת מימון של חלק משיעורי הנהיגה.
4 צפייה בגלריה
טל דדוש
טל דדוש
טל דדוש
(צילום: אבי מועלם)
"המנהלים כאן מתייחסים אלינו יפה, לא מסתכלים עלינו בתור ילדים ומאמינים בנו. אני נהנית מהעבודה, המקום צעיר ואנשים מסביבי סימפטיים. חברים שלי מקנאים בי שהסתדרתי על עבודה כזו בעירייה, הם באים אלי ומבקשים שאני אסדר להם גם. זו העבודה הראשונה שלי, היה לי פחד לצאת לעבוד עד עכשיו והתגברתי על הפחד ואני שמחה שעשיתי את זה".
איך את מתכוננת לחזרה ללימודים?
"בעיקר הכנה מנטלית לבגרויות שבדרך. קונים ציוד, חוזרים קצת על החומר ומתפללים שהלמידה לא תהיה קשה עם המסכות והחום של תחילת שנת הלימודים".

מחפש את המפגעים

בזמן שדדוש יושבת במשרד הממוזג והקריר, יש גם כאלה שקיבלו עבודה פיזית יותר הכרוכה בהליכה בשמש. אחד מהם הוא רונן יהודה (17) המשמש כסייר מפגעים עירוני. "ברור שהייתי רוצה לעבוד במשרד עם מזגן, אבל זו העבודה שנתנו לי וכנראה שצריכים אותי לתפקיד הזה אז אני מקבל את זה ואין לי שום בעיה", הוא אומר.
במסגרת תפקידו יהודה, תלמיד ישיבה תיכונית, מחפש ברחבי העיר מפגעים שצריך לטפל בהם. "אני מסתובב ברחבי העיר ומחפש מתקנים שבורים, עצים שמפריעים ודורשים גיזום, תמרור שיצא מהמקום ועוד. את הרשימה אני מעביר בסוף כל יום למנהלים שלי בשירות לתושב. ככה אנחנו מייצרים מנגנון שגורם לפחות תלונות מצד התושבים".
לעבודה בעירייה הוא הגיע דרך סבתא שלו, "היא עובדת עירייה והיא שמעה שמחפשים צעירים לעבודה ונתנה לי טלפון של האחראי. זו עבודה יומית, אני קם כל בוקר בסביבות השעה שמונה ועובד עד שעות הצהריים ומרוויח בסביבות 25 שקל לשעה. אין תלונות.
"האמת שזו העבודה הראשונה שלי בחיים אז אין לי ממש למה להשוות", הוא מוסיף, "אבל אולי יום אחד אני אחזור לפה בתור עובד עירייה קבוע".
4 צפייה בגלריה
רונן יהודה
רונן יהודה
רונן יהודה
(צילום: אבי מועלם)

כך עובדים השותלים

צעיר נוסף שזנח את עבודות הנוער השגרתיות עבור תפקיד שונה הוא מאור שליסר (17) תלמיד תיכון עמית עמל. "העבודה שלי היא במשתלה העירונית", הוא מספר בגאווה. "יש לראשון לציון משתלה עירונית ומדי יום אני מגיע, עוזר להם לסדר, לנקות ובעצם מוכן לעשות כל עבודה שיש להם לתת לי במסגרת המשתלה. אני מתחיל בשעה שמונה ובשעה אחת מסיים את יום העבודה".
לתפקיד הוא הגיע דרך מרכז הנוער והצעירים, "שמעתי שהעירייה עוזרת לצעירים למצוא עבודה, דבר לא קל בימים אלה של הקורונה ואני רציתי מסגרת מסודרת שאוכל לעבוד בה בימי החופש. היה חשוב לי להישאר בסדר יום קבוע אבל מעבר לזה יש לי תחושה שאני תורם ועוזר לעיר שבה אני גר, ואם אני גם מרוויח על זה כסף אז בכלל הכל טוב".
איך זה בהשוואה לעבודות אחרות שהיו לך?
"עבדתי בעבר כמלצר במסעדה וזה אחרת לגמרי. כנראה שעבודה עירונית במשתלה מתאימה לי יותר, זה פחות שוחק וגם החברים פה מצוינים. אני לא מרגיש שמחפשים אותי או שמישהו מנסה לתפוס אותי על קטנות כמו בעבודות אחרות, כך שזו גם עבודה אבל גם הנאה.
"אני אחסוך אל הכסף כדי שיהיה לי עבור מה שאני אצטרך בעתיד", הוא מגלה, "אבל זה נוח וכיף להרגיש עצמאי ושיש לי את הכסף הפרטי שלי כדי להתנהל איתו".
מתכונן כבר לחזור ללימודים?
"אין הרבה הכנות. בעיקר להבין שאני הולך ללמוד הרבה מהבית והרבה פחות בבית הספר למרות שהלימודים דרך המחשב לא היו ממש יעילים ולא עזרו לי".

התוכנית: לעודד עבודת נוער בבתי עסק בעיר

"כשהתחילה תקופת הקורונה זיהיתי שני משברים בקרב בני הנוער", מספר מחזיק תיק הנוער והצעירים חבר המועצה איתי מתיתיהו, "האחד היה חברתי כי כל המשק נסגר וזה אומר שאין להם איפה לבלות במהלך היום והלילה, והשני היה כלכלי, כמובן שלא רק בקרב בני הנוער אלא בקרב כלל התושבים".
הרעיון עלה לדבריו אחרי שקיבל פניות מעשרות בני נוער. "היו כאלה שתיארו שהם מרגישים אבודים, והסיפורים ששמעתי חדרו עמוק ללב. מכאן עלה לי הרעיון להעסיק בני נוער דרך הרשות המקומית".
4 צפייה בגלריה
איתי מתיתיהו
איתי מתיתיהו
איתי מתיתיהו
(צילום פרטי)
לצד ההתלהבות מהרעיון היו גם לא מעט חששות, "זה לא היה פשוט כי היה קיים פחד שהילדים יידבקו או ידביקו בקורונה, אבל לא ויתרתי ובשיתוף עם ראש העירייה והצוות המקצועי הצלחתי להוציא לפועל את מיזם התעסוקה", אומר מתתיהו. "התקופה הזו היא לא פשוטה עבור המון אנשים ולנו כרשות יש מחויבות כלפי התושבים".
לדברי מתיתיהו, בנוסף למיזם הקיץ יש תוכנית להעסיק בני נוער לאורך כל השנה, ובנוסף לעודד העסקת בני נוער בקרב העסקים בעיר.
"תחילת שנת הלימודים מתקרבת והחינוך הבלתי פורמלי הוא נגזרת ישירה לכך, ולכן אני מקווה שהממשלה שלנו תזכור שהחינוך הבלתי פורמלי חשוב לא פחות מהחינוך הפורמלי ושתדאג שהוא ימשיך לפעול גם לאורך תקופת הקורונה, כמובן לפי המתווה של התו הסגול.
יש לנו עיר נפלאה עם תושבים מדהימים שלאורך כל תקופת הקורונה מראים ערכים של ערבות הדדית ונתינה לזולת, זו הזדמנות טובה להודות לאגף נוער וצעירים, תנועות הנוער וארגוני הנוער על פעילות בלתי פוסקת למען הנוער שלנו בעיר בתקופת הקורונה".