ה-31.10.2022 היה יום עצוב מאוד עבור שש בעלי מסעדות ותיקות, שפעלו במשך שנים בחוף ראשון לציון, כמו גם עבור תושבים רבים ומבלים מהאזור. הדחפורים הגיעו והרסו את המסעדות שבבית המשפט נקבע (לאחר תביעה של רשות מקרקעי ישראל ש.ש.) כי הן מחזיקות בקרקע שלא כדין, המקום פונה, החוף השתנה, במקום המסעדות נפתחו פוד טראקים, אבל השבוע החל פרק נוסף בפרשה. האם העירייה תשלם ביוקר?
תביעת ענק נגד עיריית ראשון לציון
כתב תביעה בסך 21,400,847 שקל הוגש ב-27 בינואר 2025 בבית המשפט המחוזי (לוד) נגד עיריית ראשון לציון. כתב התביעה כולל 270 עמודים, ושם מגוללים התובעים, בעלי המסעדות "החוף הדרומי" ו-"ארבע על ארבע" שפונו ונסגרו, את גרסתם לסיפור, טוענים שפונו שלא בצדק ודורשים פיצוי עצום.
לפי כתב התביעה, הסיפור מתחיל בשנת 1968, כאשר "המצב בארץ היה קשה – קצת לאחר תקופת הצנע ומספר שנים אחרי פרצה מלחמת ששת הימים". בתקופה זו, "נוצר צורך לטפל בתושבים בעלי מעמד סוציו-אקונומי ירוד, כתוצאה ישירה מהתקופה שקדמה למלחמה. אחת הדרכים שנבחרו לעשות כן הייתה הקצאת שטחים מינוריים לאוכלוסיות כגון דא, על מנת לשקמם מחד (באמצעות הבטחת הכנסה) ולפתח את העיר מאידך".
קראו גם:
השתלשלות האירועים בכתב התביעה מתארת כיצד דוד ביטון ז"ל, מורישם המנוח של התובעים, איבד את אחיו, אברהם ביטון ז"ל אשר מקום קבורתו לא נודע, ובשל כך, הקצתה לו העירייה שטח בחוף הים בראשון לציון – "הקצאה שאינה מוגבלת בזמן", לטענתם, לטובת הקמה והפעלה של מזנון חוף הים.
לדברי התובעים, על רצועת החוף של ראשון לציון הופעלו באותה העת חמישה מזנונים אשר הוקצו בהתאם לתנאים סוציו-אקונומיים דומים. ביטון הפעיל את המזנון במשך 25 שנים, עד שהעירייה החליטה לפתח את החוף, ודרשה ממנו ומאחרים לפנות את המזנון שהיווה את מטה לחמו.
"נותרו ללא פרנסה"
עוד תואר בתביעה כי בעלי המזנונים ניהלו עם עיריית ראשון לציון משא ומתן אשר הבשיל לחוזה מתחייב בשנת 1994 (לפני יותר מ-31 שנים), לפיו בעלי המזנונים התחייבו להקים בחוף – על חשבונם, שלושה מבנים אשר יכילו, בין היתר, שש מסעדות בתמורה לזכות להפעלתן (מסעדה לכל בעל מזנון) לתקופה של 49 שנים.
בהמשך מוזכר, כי חרף קיום כל התחייבויות המנוח והתובעים, ובין היתר הקמת המבנה על חשבונם, פיתוח החוף, השקעה בתשתיות ותחזוקת המתחם לאורך השנים, ביטון הפעיל את המסעדות "החוף הדרומי" ו-"4X4", אולם בטרם הסתיימה תקופת השכירות - באוקטובר 2017, הגישה מדינת ישראל (רשות מקרקעי ישראל) תביעה לבית המשפט השלום בראשון לציון לטובת פינוי התובעים מהקרקע, ושאסור היה מלכתחילה להשכיר את המקרקעין אשר אינם שלה, ובשל זאת התייחסו אליהם כאל פולשים.
התביעה התקבלה והערעור על פסק הדין נדחה, והתובעים נאלצו לפנות את המסעדות: "נגדע מטה לחמם של התובעים שנותרו ללא מקור פרנסה, בשלב מתקדם בחייהם כאשר ישנם ילדים הסמוכים על שולחנם וכאשר הם אינם מכירים מקצוע אחר".
עתה, היורשים הגישו תביעה חדשה, הפעם נגד עיריית ראשון לציון, בדרישה לפצות אותם, משום שלטענתם יכלו להשכיר את המקום ב-50,000 שקל לחודש: תחשיב הפיצוי, שמסתכם עד היום ביותר מ-21 מיליון שקל, כולל הוצאות ושכר טרחה.
מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "עיריית ראשון לציון תלמד את המקרה ותשיב בבית המשפט ולא בתקשורת".