חמישי אחרי חצות, איזור הבילויים של ראשון לציון שוקק חיים ואלפי צעירים וצעירות עושים את דרכם בדרך לעוד מסיבה או מקום בילוי.
קראו גם:
על המדשאה שמקיפה את אחד הלופטים באיזור התעשייה החדש מוטלות שלוש נערות בנות 17, מעורפלות הכרה ומקיאות כתוצאה משתייה מרובה מבקבוק אלכוהול שאיכותו מוטלת בספק. שעה לאחר מכן הן מפונות לבית החולים חסרות הכרה ללא יכולת לעמוד על הרגליים. אירוע זה הוא רק אחד מתוך רבים המתרחשים כמעט מדי שבוע במסגרת תופעת מסיבות ימי ההולדת הפרטיות שנערכות בלופטים ובווילות פרטיות. "אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם לא היו שמים לב שהבת שלי זרוקה על הדשא ללא הכרה, חלילה מישהו היה גם יכול לנצל אותה והיא לא הייתה מודעת למה שקורה איתה", סיפרה אם לנערה שאיבדה את הכרתה במסיבה בשבוע שעבר.
"מריחה מאלכוהול ומלאה בקיא"
בכל סוף שבוע זה קורה, כך מעידים צעירים רבים מראשון לציון על מה שהם מכנים "תופעת הלופטים" שרווחת בעיקר אצל תלמידי י"ב החוגגים כעת את יום הולדתם ה־18. המנגנון מאוד פשוט - נער יום ההולדת יוצר קשר עם בעל הלופט או מי מטעמו ולאחר סגירת התאריך הוא חותם על הסכם לפיו בעל המקום משכיר רק את הלופט, ואת כל שאר הדברים כמו אוכל ושתייה אחראי להביא בעל המסיבה.
עלות של השכרת מקום כזה נעה בין 4,000 ל־7,000 שקלים לערב, כשאת הכסף משיגים הצעירים דרך מכירת כרטיסים לכל מי שמגיע, בערך 120 שקל לאדם. ההסכם החתום עם בעל המקום נועד בין השאר להסיר ממנו אחריות למקרים שבהם קטינים יצרכו אלכוהול כפי שקורה לעתים קרובות וכפי שלמדה על בשרה בסוף השבוע האחרון תלמידת י"ב, קטינה בת 17 מראשון לציון.
"זה התחיל מהודעת וואטסאפ שהיא קיבלה מחבר לשכבה", מספרת אמה של הנערה. "הוא כתב שהוא חוגג 18 וכל אחד צריך לשלם 100 שקלים עבור הכניסה. המסיבה הייתה באחד הלופטים של איזור התעשייה החדש. הבת שלי כתבה בקבוצה שהיא ועוד כמה חברות עדיין בנות פחות מ־18 ואם זה בסדר ונער היומולדת ענה שאין שום בעיה. היא הגיעה לשם באמצעות הסעה של אחד ההורים ובכניסה הן קיבלו צמיד עם חייכנים שזה למעשה אישור לכך שהן שילמו ושיש אישור לתת להן אלכוהול.
"אף אחד לא בדק שם תעודת זהות או גיל של הבליינים וכל אחד שרצה לשתות היה יכול לעשות את זה. במקום עצמו היו כמויות גדולות של אלכוהול שבעל המסיבה הביא איתו וחוץ מקצת מאנצ'יס לא היה שום דבר אחר אמיתי לאכול. הבת שלי הייתה מאוד צמאה אז אחת הברמניות הציעה לה לשתות קוקטייל של מיץ תפוזים וכשהבת שלי שאלה אם זה מעורבב באלכוהול, היא נענתה שלא יותר מדי. למעשה הבת שלי רצתה לשתות וחוץ מאלכוהול לא היה שום דבר אחר לשתות שם.
"אחרי הכוס הראשונה שהבת שלי שתתה היא כבר הרגישה מעולפת ומפה היא לא זוכרת כבר שום דבר ממה שקרה באותה המסיבה. לדברי חבר נוסף שהיה איתם שם היא שתתה לאורך הערב יותר מחצי בקבוק של אלכוהול כי כל משקה שהביאו לה הכיל את זה".
האם מוסיפה ומתארת: "היא הלכה לצד ושם איבדה את ההכרה, ניסו להעמיד אותה על הרגליים ולא הצליחו. בשעה אחת בלילה קיבלתי טלפון ואמרו לי שהבת שלי התעלפה ומרגישה לא טוב. אבא של אחד הילדים שהיה במקום הצליח להרים אותה והסיע לי אותה חזרה הביתה. כשהיא באה הרחתי ממנה את האלכוהול וכולה הייתה מלאה בקיא.
"ניסיתי להעמיד אותה על הרגליים, אבל היא לא הצליחה ואיבדה את ההכרה לסירוגין. יחד עם האבא שהיה במקום הרמנו אותה לרכב שלי ומיד נסעתי לבית חולים שמיר־אסף הרופא. כשהגענו לבית החולים הגיע צוות ובעזרת אלונקה לקחו אותה מיד לחיבור למוניטור לב וחמצן. התחילו לעשות לה בדיקות כשאני עדיין מנסה להבין מה קרה באותו הלילה".
הכתובת על הקיר
אמה של הנערה התקשרה לבעל המקום וביקשה ממנו את תיעודי המצלמות, אבל לדבריה, הוא אמר שהכל חשוך ולא רואים שום דבר. "שאלתי איך הוא מאפשר לבת 17 לשתות ככה אלכוהול והוא ענה שהוא לא שולט על הילדים ששותים וזאת לא בעיה שלו. בבדיקת דם גילו שיש לה רמה של 200 מ"ג אלכוהול בדם כש־300 זה שוק קטלני, הרופא אמר שזה שווה ערך לחצי בקבוק וודקה. במשך כל הלילה המצב לא השתפר, האישונים לא הגיבו, הרפלקסים לא הגיבו, כל הגוף היה בשוק. אני חושבת לעצמי מה היה קורה אם החברים לא היו שמים לב שהיא נעלמה, היא הייתה נזרקת שם בחושך ובתוך זמן קצר מישהו היה חלילה יכול לנצל את זה. היא גם הייתה יכולה להמשיך לשתות והמצב שלה היה מידרדר", מספרת האמא בכאב.
אמה של הנערה שאיבדה הכרה: "בבדיקת דם גילו שיש לה רמה של 200 מ"ג אלכוהול בדם כש־300 זה שוק קטלני, הרופא אמר שזה שווה ערך לחצי בקבוק וודקה. במשך כל הלילה המצב לא השתפר, כל הגוף היה בשוק"
"הבת שלי מצטיינת בלימודים ופעילה נגד אלכוהול וסמים, אני אומרת לעצמי שבתור הורה אני חייבת לצעוק את הצעקה הזאת עבור הורים אחרים כי זאת הכתובת על הקיר. היום זאת הבת שלי ומחר זה מישהו אחר. הבת שלי כבר למדה את הלקח שלה, היא מזועזעת מעצמה. אני רוצה לצעוק ולהזהיר הורים אחרים שישימו לב מה קורה עם הילדים שלהם, שישימו לב שיש מקומות שמשכירים לצעירים והם חוגגים בלי השגחה וזאת סכנה ושום דבר ללא פיקוח".
"הצורך לפרוק"
נועה בן עמי, עד לאחרונה יו"ר פרלמנט הנוער, מספרת שהתופעה הפכה להיות נפוצה בעיקר בשנה האחרונה בעקבות הקורונה והצורך להתפרק ולחגוג כמה שיותר. "זאת תופעה שהנוער הכיר לאחרונה", היא מספרת, "משכירים לופט או וילה, משהו די בסיס מבחינה כספית שכל אחד יכול לדאוג לזה. אם מארגנים מסיבה של 30 חבר'ה אז כל אחד משלם כמאה שקלים וזה מסדר להם את המסיבה. הם קונים את האלכוהול הכי זול שיש בפיצוציות דרך מישהו בן 18 שקונה את כל השתייה למסיבה. אני זוכרת מקרה שידיד שלי השתכר אחרי ששתה כמויות גדולות לפני המסיבה וגם במהלכה וזה הסתיים בבית חולים כשהוא מעולף לגמרי.
"זאת תופעה מזעזעת, צעירים וצעירות נזרקים בצד, מקיאים ומגיעים לבתי חולים. זאת תופעה שהתחילה ממש בשנה האחרונה אחרי הקורונה, ובבתי הספר עוד לא הצליחו לטפל בזה, הם לא ממש מודעים למה שקורה במסיבות האלה, הם לא יודעים שצעירים מגיעים למסיבות תמימות ומסיימים את הלילה בבתי חולים.
"מדובר בחבורה של צעירים שלא מכירים את האלכוהול ולא יודעים איך לשתות, הם לא אוכלים לפני כן ושותים על בטן ריקה ואין אף מבוגר שמודע לתופעה הזאת ומדריך את הצעירים על הסכנות שיש במשקאות האלו אם לא יודעים איך לצרוך אותם. בעלי המקומות האלו מעלימים עין ולכאורה דורשים שרק בני 18 יוכלו לשתות אלכוהול, אבל בפועל במהלך הערב מעבירים מזרקים עם אלכוהול בין כולם. במהלך האירוע עצמו בעלי הלופט אפילו לא טורחים לפקח ולראות מה נעשה בתוך המסיבה".
בעל לופט: "לא מתערב"
בעל לופט ותיק שאצלו נערכות מסיבות לצעירים סיפר: "אני מחתים את בעל המסיבה על כך שהוא מביא רק אורחים מעל גיל 18 ואני לא יודע מה הם עושים ביניהם. אני נמצא שש שנים במקום ורואה שיכורים כל הזמן, כולל ילדים שמתלהבים ושותים ללא הגבלה, לי בכל אופן יש הסכם עם מי שסוגר את המסיבה שאני לא אחראי על מה שקורה במהלכה.
"המטרה שלי היא שאנשים ייכנסו בשלום ויצאו בשלום, שייהנו ויבואו אליי שוב פעם. אני לא נכנס להם פנימה ולא רוצה להפריע אלא אם כן יש מכות והמסיבה יוצאת משליטה. אני רואה כל יום צעירים שמשתכרים ומקיאים אצלי בלופט, אני אומר לילדים שרואים את החברים שלהם מקיאים 'תצלמו להם את זה ותשלחו אחר כך, הם ילמדו לקח לא לשתות ככה יותר'".
יו"ר פרלמנט הנוער: "זאת תופעה שהתחילה ממש בשנה האחרונה אחרי הקורונה ובבתי הספר עוד לא הצליחו לטפל בה, הם לא ממש מודעים למה שקורה שם, שצעירים מגיעים למסיבות תמימות ומסיימים בבתי חולים"
מנהל חדר המיון באסף הרופא: "תופעה מטרידה ומסוכנת"
"התופעה של שיכרות בקרב נערים ונערות שהגילאים שלהם נמוכים, מטרידה ומסוכנת", אומר פרופ' ערן קוצר, מנהל חדר המיון עד גיל 18 באסף הרופא, "כך למשל הגעו אלינו כבר נערים בני 15 תחת השפעת אלכוהול ולפני שבוע גם טיפלנו בנער בן 13 שהיה מעורפל הכרה אחרי שתייה של אלכוהול. בדרך כלל אותם צעירים מגיעים אלינו במהלך סוף השבוע או בחגים כשהם נמצאים במסגרת חופשית.
הסכנות של צריכת אלכוהול בכמות גבוהה היא של איבוד הכרה ואז בחלק מהמקרים הם נחבלים או נפגעים בתאונה בעקבות חוסר היציבות שלהם. במקרים אחרים הם יכולים לשאוב, חזרה את תוכן הקיא שלהם ולהגיע למצב של חנק. במרבית המקרים אין לנו יותר מדי מה לטפל והם נשארים להשגחה בחדר המיון עד שיתעוררו כשהתפקיד שלנו הוא להשגיח שהם לא נחנקים מהקיא או נפגעים ונחבלים, מעבר לכך אין טיפול ספציפי להרעלת אלכוהול בדם.
"במקרים לא שכיחים הרעלת האלכהול יכולה להמשיך עם תופעות לוואי מספר ימים של הקאות. במקרים נדירים עוד יותר זה מגיע לכדי אשפוז בטיפול נמרץ וגם סכנת חיים".