בית ספר "חביב" בראשון לציון נחשב לפיסת היסטוריה לאור היותו בית הספר העברי הראשון בארץ ובעולם, שהוקם כבר לפני 135 שנה. ניצנה סאקה, בוגרת בית הספר, הזדמנה בשבוע שעבר למקום ונחרדה לגלות כיצד המוסד בו למדה נראה כיום. "הוא מוזנח, הכל מלא בריקבון ואשפה, כאב לי הלב לראות את זה".
קראו גם:
כל מי שנולד וגדל בעיר ואף חקר על מורשתה יודע לדקלם בעל פה אודות בית הספר, שבו נלמדו לראשונה כל המקצועות בשפה העברית. לפני מספר שנים הוחלט לחלק את המבנה וחצר המתחם, ומספר מבנים נותרו מיותמים מתלמידים. למרות הערך ההיסטורי של המקום, מי שביקר בו מספר על הזנחה. אחת המבקרים היא ניצנה, בוגרת בית הספר.
"גדלתי במכון הוולקני והתחנכתי בראשון לציון ולמדתי שם וכך חבריי וגם האחים ושלי ומשפחתי. זה היה בית ספר עוטף עם מורות מאוד טובות שזכורות לי עד היום. בית הספר הביא עימו המון היסטוריה והמון אידיאולוגיה, היה בו משהו מאוד מיוחד, וכבר אז הבנו כמה יש לו חשיבות בהיסטוריה של העיר", היא אומרת, "מאז עזבתי את ראשון לציון ונס ציונה ולא הייתי באיזור שנים וגם לא הגעתי לבית הספר.
"השבוע הגעתי לאיזור בעקבות תערוכה בגלריה המקומית שנמצאת ליד בית הספר ורציתי להיזכר במקום שבו למדתי. נכנסתי למתחם בית הספר וחשכו עיניי. המקום מוזנח ולא מטופל. הרעפים שבורים, כל הטיח מתקלף וכל חזיתות המבנים רקובות. יש את המצבה של בוגרי בית הספר שנפלו ושם ערכנו את הטקסים וראיתי סביבה המון אשפה וניכר כמה זה מוזנח. הכל מעופש וקשה מאוד לראות את ההזנחה של המבנה ההיסטורי הזה. המקום אמור להיות פנינה עתיקה ויפה וראוי שישמרו אותה, אבל הכל מלא באשפה והזנחה. כאב לי לראות כיצד מקום כל כך חשוב ומלא היסטוריה מוזנח ולא מטופל".
תושבים המתגוררים בשכונת רמב"ם, שם נמצא בית הספר, מספרים כי הם התריעו בפני העירייה על ההזנחה ואף הגיעו להבנות עימה לגבי הקמת מרכז למורשת השפה העברית, אך היוזמה לא יצאה לפועל.
מהעירייה נמסר: "בחודשים הקרובים עיריית ראשון לציון עתידה לפתוח בעבודות שיפוץ, שיקום, פיתוח וחיזוק בית הספר כפי שהוא ראוי לו. בחלק מהמבנה צפוי להיפתח כבר בשנה הקרובה מרכז של כותר, ספרייה ומרכז קהילה, וכן תפותח גם גינת פנאי ומשחק הכוללת מתקנים מדעיים ופעילות בעברית עבור השכונה והעיר, ויושלם אולם ספורט במקום. בנוסף, העירייה הגישה לפני למעלה משנה קול קורא לשימור המבנה ההיסטורי, וכן שחזור שביל ראשונים בסכום של עשרות מיליוני שקלים, ואנו ממתינים להחלטת המשרד לירושלים והמורשת, שצפויה להתקבל בקרוב".