על פי ההסכם שנוסח ויאושר בימים הקרובים בין עיריית ראשון לציון למשרד הביטחון, עתיד מטווח 24 להתפנות ולהגדיל משמעותית את רצועת החוף של ראשון לציון ואף להכניס לקופת העירייה סכום המוערך בחמישה מיליארד שקלים.
קראו גם:
חוף הים של ראשון לציון נחשב מאז ומתמיד לחוף הים הצפוף בישראל, עם רצועת חוף של קילומטר אחד בלבד עבור המתרחצים, ועליו גם בנויות מסעדות ופועלים מועדוני גלישה וספורט ימי. ביום חמישי האחרון נכנסה העירייה לישורת האחרונה מול משרד הביטחון והניחה על שולחן חברי מועצת העיר את ההסכם המתגבש לפינוי מטווח 24, לפיו יפונו אלפי דונמים של רצועת חוף. בהסכם מול משרד הביטחון, שפרטים ממנו נחשפים כאן לראשונה, עתידה רצועת החוף לרוחצים לגדול לשלושה קילומטרים בפרק זמן של שש עד שמונה שנים מרגע חתימת הסכם.
חוף סגור
מאז ומתמיד היה אורך רצועת החוף של ראשון לציון עקב אכילס עבור חובבי הים. בשנים האחרונות נעשו ניסיונות להגדיל אותה ולנהל משא ומתן מול משרד הביטחון, אך מלבד אישור של רצועה נוספת באורך של כ-150 מטרים בתקופתו של ראש העירייה הקודם דב צור, כל שאר הניסיונות כשלו. אחת הבעיות העיקריות הייתה ועודנה כמות הנפלים והמרגמות שנמצאים בתוך הים, בגלל הנוכחות של מטווח 24 שהוא בסיס צבאי. רק לפני חודש פורסם ב"ידיעות ראשון" על נפל של מרגמה שנסחף לחוף ונמצא על ידי ילד קטן ואביו שטיילו על החוף. כעת, על פי פרטי ההסכם המתגבש שנחשף כאן לראשונה, צפויה רצועת החוף לעבור שדרוג משמעותי.
בשטחה של עיריית ראשון לציון מצוי כיום מחנה צבאי בשטח של כ־7,500 דונם ליד חוף הים (ישנם כ־2,000 דונם נוספים בשטחה של מועצת גן רווה) שזכה לכינוי "מטווח 24". רצועת החוף המצויה בשטחה של העיר ראשון לציון היא באורך של כ־8 קילומטרים, אך רק כקילומטר חוף עומד לרשות הציבור ותושבי העיר עד עתה, בעוד שכ־7 קילומטרים נמצאים בשימוש הצבא כחלק ממטווח 24. שטח זה היה בשימוש צבאי עוד מימי המנדט הבריטי, עבר לרשויות צה"ל עם הקמת המדינה ומשמש את המדינה ואת צה"ל מאז הקמתם כבסיס צבאי. השטח הוכרז ככזה לפני שנים רבות והוצא בגינו צו סגירה של שר הביטחון, כאשר אין לאזרחים כל יכולת להיכנס למתחם, ליהנות מחוף הים של העיר או לשהות בשמורת הטבע הקיימת בו.
בשנים האחרונות כמעט ולא נעשות פעילויות מבצעיות במקום והוא משמש רבות למבחני גיבוש ליחידות המיוחדות. במחנה מבוצעים מטווחים של ירי כבד ורועש לכיוון הים, כתוצאה מכך לא אחת מתגלות פצצות מרגמה שנפלטות מהים לחוף המוכרז בראשון לציון. קיומו של המחנה במיקומו הנוכחי מהווה מטרד לתושבים.
מאחר וקיומו של המחנה בעיר מונע את התרחבות העיר, הן לצורכי בנייה למגורים והן לצורך שימוש בחוף הים, מתקיים מזה מספר שנים בין משרד הביטחון לבין העירייה משא ומתן לפינוי המטווח. הטענה העיקרית של משרד הביטחון בהקשר זה היא כי יש חשיבות עצומה לביטחון המדינה בקיום המטווח ולכן אין הוא יכול לפנות את המחנה ללא הקמת חלופות ראויות במיקום אחר, דבר שכרוך בעלויות של למעלה מ־2 מיליארד שקלים ואינו מתוקצב על ידי המשרד. בנסיבות אלה טענו במשרד הביטחון כלפי העירייה כי ללא תשלום כמקור מימון למעבר המטווח למיקום חדש, המחנה לא יוכל להתפנות - לא באופן מלא ואף לא באופן חלקי.
ביום חמישי שעבר הציגה העירייה לחברי המועצה את התוכנית הכלכלית ובה המודל הכלכלי שעומד מאחורי כספי ההשקעה. על פי המודל - כספי ההשקעה יוחזרו במלואם לאחר שיווק הקרקעות ועוד צפויים "עודפים" של כ־5 מיליארד שקלים בקופת העירייה לאחר העסקה.
העסקה
לאחר משא ומתן בין משרד הביטחון לגורמי העירייה השונים, ולאור העובדה שבשטח אפשר להקים אלפי יחידות דיור חדשות העונות על הצורך הלאומי של האוכלוסייה בארץ בכלל ושל תושבי ראשון לציון בפרט, אשר חלק לא מבוטל מהן יכול להיבנות בשטחים המצויים בבעלות העירייה, הגיעו הצדדים לסיכום לפיו תשלם עיריית ראשון לציון למשרד הביטחון סכום הנע בין 2.4-1.5 מיליארד שקלים כדי לאפשר את פינויו המלא או החלקי מהמקום, וכדי לשחרר חלקים חשובים ממנו לרווחת תושבי ראשון לציון.
בשלב זה, ההסכם עם משרד הביטחון אינו קובע אם יהיה פינוי מלא או חלקי והדבר ייקבע על פי עמדת המשרד, לאחר בחינת החלופות בדרום הארץ תוך שנה מחתימת ההסכם ורק לאחר שתתקבל החלטה אם אפשר להעתיק את כל המחנה באופן סופי. לפיכך, התשלום שנקבע עומד כאמור על בין 1.5 מיליארד ל־2.4 מיליארד שקלים, כאשר היקף התשלום ייקבע על ידי משרד הביטחון לאחר קביעת היקף הפינוי.
השלמת ההליך תיעשה בתוך 6 עד 8 שנים מיום אישור ההסכם. בכדי לפקח שסכומי הכסף הגבוהים שתעביר העירייה לידי משרד הביטחון אכן ישמשו לקידום פינוי המטווח, תוקם ועדת היגוי המורכבת מנציגי העירייה והמשרד והיא תקבל דיווח על מחשבות משרד הביטחון על השימוש בכספים.
עוד נקבע בהסכם, כי בנוסף לעלות הפינוי, העירייה תישא בעלות פינוי הנפלים בשטח ובעלות טיהור השטח מזיהומי דלק.
בנוסף התחייב המשרד כי בשלב ראשון יפונה שטח המיועד להרחבת ציר הנדרש לעירייה וכן שטח של בין 100 ל־150 דונם בשטחים המיועדים לבנייה, אותם תוכל העירייה לשווק כבר בשלבים מוקדמים. כמו כן, התחייבו במשרד הביטחון כי גם אם הפינוי יהיה חלקי, רצועת החוף של העיר תגדל לכדי רצועה של שלושה קילומטרים המיועדים לרחצה.
להערכת החברה הכלכלית שבחנה את הנתונים, פינוי שלב ב' ושיווק מוקדם של שטחים אלה יאפשר מימון מלא של התחייבויות העירייה כלפי המשרד.
לשון ההסכם
עבור מי שתוהה מה ההבדל בין פינוי חלקי לבין פינוי מלא נסביר שהפינוי החלקי משמעותו פינוי שטח של בין 1,300 ל-8,000 דונם שישוחררו חזרה לעיר, בהם 2 ק"מ שיתווספו לחוף הים. פינוי זה יאפשר בניית כ־10,000 יחידות דיור, מסחר ותעסוקה בסמוך למתחם ה־1000 הקיים. בנוסף יוקמו גם אזורי מסחר, ובחלקים המערביים יותר, פיתוח תיירותי ושטחים פתוחים לאורך רצועת החוף. מרבית שטח הבסיס יהפוך ברבות הימים לשמורת טבע בה ישמרו על ערכי טבע מוגנים ותתאפשר נגישות לחוף הים. כמו כן, בכל שאר השטח תהיה שמורת טבע לטובת הציבור הרחב. בנוסף, כבר בשלב זה יורחבו צירי הגישה לחוף – שהיום גדושים ומהווים מטרד לתושבי נווה חוף ולתושבי האיזור אשר מגיעים לחוף. במצב של פינוי חלק זה, התשלום של העירייה למשרד הביטחון יעמוד על בין1.5 ל־2 מיליארד שקלים. פינוי מלא של המטווח משמעותו 9,500 דונמים שיעמדו לרשות העירייה.
פרטים אלו מובאים בהסכם שכאמור נחשף כאן לראשונה בזו הלשון: "מוסכם בין הצדדים, כי המשרד יישא באחריות ליציאה מהשטחים המתפנים, בהתאם להוראות הסכם זה, לרבות באמצעות יצירת חלופות לשימושים הקיימים במתקן הבטחוני.
"בתוך 30 יום ממועד כניסתו לתוקף של ההסכם, תשלם העירייה למשרד את המקדמה בסך של 25 מיליון שקלים (להלן: "תשלום מקדמה"). העירייה מתחייבת כי ככל והמשרד יידרש להשלמה למקדמה לשם קידום הפרויקט, המשרד יוציא דרישת תשלום נוספת, והעירייה תשלם על חשבון התמורה סכום נוסף של מקדמה עד סך של 25 מיליון שקלים. התשלום למשרד יועבר על פי דרישת המשרד, לאחר 90 יום מיום הדרישה. מוסכם כי ככל והתשלום השני יבוצע בשנה עוקבת לשנת כניסת ההסכם לתוקף, הרי תשלום זה יתווסף לתשלומים שעל העירייה להעביר למשרד בשנה העוקבת. בתום 12 חודשים או מוקדם יותר (להלן: "מועד ההודעה") ממועד קבלת תשלום המקדמה - יציג המשרד לעירייה את החלופה אשר נבחרה על ידו בקשר עם השטחים המתפנים, לרבות היקפי הפינוי, סך העלויות הנדרשות והפריסה התקציבית והביטחונות הנדרשים למימוש וכן המועדים להשלמת הפינוי מתוך טווחי החלופות שלהלן אשר גובשו על סמך המידע הקיים:
"פינוי של שטח אשר גודלו לא יפחת מ־1,300 דונם ולא יעלה על 8,000 דונם. על אף זאת, אף אם השטח המפונה יהיה גדול יותר מ־8,000 דונם, אך עדיין לא יהווה את כל שטח המחנה – לא תתנגד לכך העירייה מכל סיבה שהיא, התשלום יעמוד על 2-1.5 מיליארד שקלים ומועד הפינוי על פי ההערכה יעמוד על 8-6 שנים. עבור פינוי מלא לשטח שגודלו כ־9,500 דונם תשלם העירייה 2.4-2 מיליארד שקלים לפרק זמן פינוי שיוערך ב־8-6 שנים.
"למען הסר ספק, מוסכם ומובהר כי בכל מקרה לעירייה לא תהיה כל טענה כנגד המשרד בקשר עם בחירת החלופה, וכי בכל מקרה בו יבחר המשרד בחלופות הפינוי לעיל, קרי בין 1,300 ל־8,000 דונם או בחלופת הפינוי המלא אין מניעה מבחינתה לממש את ההסכם והיא מתחייבת לעשות כן".
קינסטליך: הבטחתי ואקיים
תוכנית זו הייתה יעד מרכזי עבור ראש העירייה רז קינסטליך מרגע כניסתו לתפקיד. כבר בשנת 2019 נועד קינסטליך עם שר הפנים דאז אריה דרעי ושמע ממנו על כוונות להוציא לפועל את התוכנית. "עבורי, כמי שנולד וגדל בעיר כל חייו, פינוי מטווח 24 היה בגדר חלום שאני היום כראש עירייה, הולך להגשים לכל תושבי העיר", אמר השבוע קינסטליך. "שנים דובר על פינוי המטווח ושחרור השטח העירוני. שמתי לי למטרה לממש את החזון ולהחזיר את הים לתושבי העיר.
"אנחנו עדיין בשלבי גיבוש ההסכם מול משרד הביטחון ואנשיו ואם ההסכם ייחתם, מעבר לעובדה שמדובר בהסכם היסטורי של ממש, זו תהיה הפעם הראשונה שרשות מקומית חותמת הסכם מול משרד הביטחון.
"פינוי הבסיס יגדיל את החוף שלנו בכמעט פי 6 ממה שהוא היום ובכך גם יסייע לנו לפתוח דרכי גישה נוספות לחוף הים, שהיום בשל רצועת החוף הקטנה, יוצר עומסים על ציר משה דיין והשכונות הסובבות אותו.
"כל זה לא היה מתאפשר ללא מנכ"לית מינהל התכנון דלית זילבר ואנשיה במינהל התכנון שמסייעים לנו רבות בפינוי, לשרת הפנים איילת שקד, לשר הביטחון בני גנץ ולמשרד הביטחון - שנכונים לעבוד איתנו על הסכם לפינוי המטווח".
שלבי התוכנית
משרד הביטחון יפנה שטח מצומצם הסמוך לגדר המחנה בחלקו הצפוני, תוך תשעה חודשים מתשלום המקדמה
המשרד יפנה שטח נוסף של לפחות 100 דונם, שהעירייה תוכל לשווק לבנייה רק לאחר כניסת ההסכם לתוקף, ובכפוף לחתימה עם הרשות לפינוי מוקשים
יתרת שטח המחנה תפונה (כולה או חלקה), בהתאם להוראות ההסכם
עיקרי ההסכם
העירייה תשלם כ-2 מיליארד שקל למשרד הביטחון
את הכסף תגייס העירייה משיווק קרקעות לבנייה
רצועת החוף תגדל לשלושה קילומטרים
העירייה תממן את עלות פינוי המוקשים ואת טיהור הקרקע
חלק מהשטח הצבאי יהפוך לשמורת טבע