התמזל מזלו של פקח רשות הטבע והגנים, וכאשר הגיע אל חוף ראשון לציון הצליח לתפוס "תופעה נדירה". את בעלי החיים האלה לא רואים כל יום - הם כמעט ונעלמו לגמרי מהחופים.
4 צפייה בגלריה
להקת הסרטנים בחוף
להקת הסרטנים בחוף
להקת הסרטנים בחוף
(צילום: גיא לויאן)

במסגרת סריקות לאיתור הטלות של צבות הים במטווח 24, השוכן על חופה הדרומי של ראשון לציון צפה פקח היחידה הימית ברשות הטבע והגנים גיא לויאן בסרטנים מסוג "חולון החוף" שנפלטו לחוף.

קראו גם:

לחולון החוף, מין של סרטן קטן וזריז, יש תפקיד חשוב בשמירה על בריאות וניקיון החוף. למעשה, הוא נחשב לנכס ביולוגי לאומי שחובה עלינו לשמור עליו. חולון החוף, או בשמו המוכר האחר סרטן חולות, הוא סרטן קצר בטן שחי בחופי ים חוליים.
הסרטן פעיל בעיקר בלילה, חי במחילות שהוא חופר בחול מעל קו הגאות העליון - הקו הגבוה ביותר שאליו מגיעים מי הים במחזור הגאות והשפל. עומק המחילות תלוי בלחות הקרקע - ככל שמתרחקים מהחוף החולון צריך לחפור את מחילותיו עמוק יותר כדי להגיע לסביבה לחה דיה. עומק המחילות הוא בדרך כלל 90-80 ס"מ.

4 צפייה בגלריה
להקת הסרטנים בחוף
להקת הסרטנים בחוף
הסרטנים בחוף. פעילים בעיקר בלילה
(צילום: גיא לויאן)

הסרטנים הללו ניזונים מבעלי חיים מתים שנסחפים לחוף או מאצות. החולון הוא אומניבור (אוכל-כל) וניזון בעיקר מפלט ים, למשל מבעלי חיים מתים שנסחפים לחוף או מאצות. החולון גם טורף וניזון, למשל, מביצים של צבי ים הטמונות בחול ואף מאבקועים של צבי ים.
עיניו של החולון נישאות גבוה על מעין גבעולים כדי להגדיל את שדה הראייה שלו. בחוף הים החולי, שבו אין מחבוא מלבד המחילה, שדה ראייה רחב הוא יתרון משמעותי. התאמה אחרת של חולון החוף לסביבה החופית החולית היא קצוות הרגליים המחודדים המאפשרים לו להיטיב ללכת על החול.

4 צפייה בגלריה
להקת הסרטנים בחוף
להקת הסרטנים בחוף
להקת הסרטנים בחוף. תראו את העיניים שלהם
(צילום: גיא לויאן)

בחופי הרחצה העירוניים, המין נעלם כמעט לחלוטין. מתברר שהסיבות לירידה הדרמטית במספר הסרטנים, נעוצות, כמו במקרים רבים, בפעילות האדם כמו ״סירוק חופי״– ניקוי מכני של החול המתבצע באמצעות חרישת החוף. בנוסף, למרות שהתזונה של הסרטנים אינה בררנית והם למעשה אוכלי-כל, הם אינם מותאמים לתזונה על פסולת אנושית שמצויה בשפע בחופי הרחצה ובסביבתם.

4 צפייה בגלריה
להקת הסרטנים בחוף
להקת הסרטנים בחוף
להקת הסרטנים בחוף
(צילום: גיא לויאן רשות הטבע והגנים )

חולון החוף, למרות מראו שעלול מעט להרתיע, הוא לחלוטין אינו מזיק לאדם, יש היסטוריה ארוכה באזורנו. הוא אף הוזכר בכתביו של אריסטו מלפני 2,300 שנה כמין נפוץ בחופי פיניקיה (לבנון וצפון ישראל של ימינו).המין המקומי של הסרטנים שבחוף הים התיכון של ישראל, מצוי בסכנת הכחדה על-פי האמנה להגנה על הסביבה הימית ואזור החוף של הים התיכון (אמנת ברצלונה 1995). חולון החוף הוא אף נכס טבע מוגן בישראל בהתאם לחוק הגנים הלאומיים, שמורות הטבע, אתרי הנצחה ואתרים לאומיים, התשנ"ח-1998.