כשבתה בת ה־16 הודיעה לה ביום שישי האחרון שהיא יוצאת עם ידיד לבלות במתחם באולינג הסמוך לביתן, לחגית לא היתה שום סיבה לחשוש, "אחרי 40 דקות בערך הילדה שלי מתקשרת אליי בבכי ואני לא מצליחה להבין מה היא אומרת", היא משחזרת השבוע. "בין לבין הבנתי שמישהו הטריד אותה בבאולינג, שהוא לא הצליח לפגוע בה פיזית אבל שהיא נפגעה נפשית".
1 צפייה בגלריה
"אין מספיק כוח אדם".  ניידת החברה לביטחון
"אין מספיק כוח אדם".  ניידת החברה לביטחון
"אין מספיק כוח אדם". ניידת החברה לביטחון
( צילום: אבי מועלם)
קראו גם:
אחרי שחגית הצליחה להרגיע את בתה הנסערת, היא שמעה מבתה את הסיפור המלא, "הבת שלי פנתה לשירותים שנמצאים בקומת הכניסה והרגישה שמישהו עוקב אחריה ולכן היא האטה את ההליכה כדי לתת לו לעקוף אותה. הוא האט גם כן והמשיך ללכת אחריה. היא נכנסה מהר לשירותים, נעלה את הדלת וחיכתה בשקט. כשהיא חשבה שהוא הלך היא פתחה את הדלת ולפתע הוא נעמד מולה, חסם לה את המעבר וסימן לה להיכנס לשירותי הגברים".
הסיטואציה המלחיצה הזו נמשכה מבחינת הנערה כנצח, ורק זריזותה ותושייתה סייעו לה לחמוק מהגבר ולהימלט חזרה לידיד שהמתין לה באולם כשהיא נסערת ובוכה. "הגבר הזה שב גם הוא בעקבותיה לאולם, עבר לידה והסתכל עליה במבט מאיים, אבל כבר לא יכול היה לעשות כלום כי הם לא היו לבד.
"הגעתי לשם בעצמי", מוסיפה חגית, "ולחרדתי גיליתי ברחבה חבורות של בני מיעוטים שמטרידים נערות וילדות קטנות, מסמנים בעזרת עטי לייזר במקומות מוצנעים, ממש בריונות".

איפה הפקחים?

את האירוע העלתה חגית לרשתות החברתיות ולהפתעתה גילתה שבתה לא לבד. הפוסט שכתבה עורר סערה וזכה למאות תגובות מצד נערות ואמהות בעיר, חלקן טענו כי מדובר בתופעה ידועה בחודשים האחרונים אך שלא מדברים עליה בקול מסיבות של פוליטיקלי קורקט או מתוך חשש.
"זה כבר נהיה מפחיד. הם מרשים לעצמם לעשות מה שהם רוצים, להתחיל עם הבנות הצעירות, זורקים להן מילים מגונות ולאף אחד לא אכפת. תושבי השכונה כבר עירבו כמה פעמים את המשטרה אבל זה לא מפסיק"
"זאת תופעה מוכרת וידועה שמתרחשת בעיקר בסופי שבוע", מספרת דניאלה, בת 19 מראשון לציון. "אני הולכת לאיזור קניון הזהב עם חברות שלי ויש שם חבורות של גברים שמנסים להתחיל עם הבנות שמסתובבות שם, הם צועקים וקוראים בקריאות גנאי, תופסים את היד לפעמים ולא נותנים ללכת. הם יושבים בחבורות, צועקים בערבית, צוחקים על מה שקורה, לפעמים הם גם מסטולים. פקחים עירוניים לא ראיתי שם, ובגלל זה אני וחברות שלי כבר כמעט ולא מסתובבות שם".
גם יערית, אם לשתי נערות בנות 17 ו־15, מתעקשת שלא מדובר באירועים נקודתיים, "אנחנו מתגוררות במערב העיר ואנחנו חוות את התופעה על בשרנו. בימי שישי בשעות מאוחרות רואים אותם בתוך הרכבים, עם ג'ינסים ובגדים אופנתיים, נוסעים במהירות עם מוזיקה בערבית בקולי קולות, הם מדברים בשפה בוטה ומנסים להשפיל את הבנות".
אמא נוספת שמעידה על הבעיה היא תחיה, תושבת שכונת רמז. "זאת כבר הפכה להיות תופעה שתושבי השכונה מכירים, שבכל סוף שבוע מגיעים בני המיעוטים ומסתובבים בגינות כדי לחפש טרף, ממש ככה. זה כבר נהיה מפחיד. הם מרשים לעצמם לעשות מה שהם רוצים, להתחיל עם הבנות הצעירות, זורקים להן מילים מגונות ולאף אחד לא אכפת. תושבי השכונה כבר עירבו כמה פעמים את המשטרה אבל זה לא מפסיק".
לא רק אמהות לבנות צעירות חוששות, אלא גם אמהות לנערים צעירים, כפי שמעידה לימור. "אני מתגוררת בנאות שקמה והבן שלי בן 13 נהג ללכת עם חברים לסינמה סיטי ברגל כי זה מאוד קרוב לבית. כמה פעמים הוא כבר חזר וסיפר על בני מיעוטים שנכנסים ללא השגחה ועושים בלגן סתם כדי להפריע לאחרים. היתה פעם אחת שהתפרעו במהלך הסרט ואז פיצו את שאר הצופים בכרטיס אחר. יש קבוצה גדולה של הורים בשכונה שלא מרשים לילדים להגיע לאיזור הזה בגלל שאנחנו יודעים מה מתרחש שם, ואם הולכים כי יש יום הולדת לאחד החברים, אז הם יודעים שלא הולכים לבד לשירותים. צריך להגביר את הפיקוח ולהפסיק להשתיק את זה".
"לא יכול להיות שבעיר הפרטית שלנו אין לבני נוער מוגנות", מסכמת חגית בכעס. "השקיעו באלפי מצלמות ברחבי העיר ועדיין אין פה מוגנות. איך לא רואים שיש חבורות של מבוגרים באיזור הבאולינג שמטרידים ילדות ונערות קטנות? אנחנו כהורים צריכים לפעול כדי למנוע חלילה תקיפה חמורה ואונס".

"יש אחוז מסוים בעייתי"

בעירייה מאשרים את התופעה ומחזיק תיק החברה לביטחון, מקסים בביצקי, מודה בכך באופן גלוי. "זאת תופעה מוכרת לנו. מגיעים לראשון לציון המון בני מיעוטים מרמלה, לוד, יפו, מזרח ירושלים ואפילו הנגב, הם מוצאים פה מקומות בילוי. אני לא יכול לומר שכולם עושים בעיות אבל יש אחוז מסוים מאוד בעייתי שההתנהגות שלהם בריונית. הבעיה שהם אזרחי ישראל ולכן אני לא יכול לגרש אותם מהעיר".
האמהות והצעירות טוענות שאין נוכחות של פקחים ושוטרים.
"השיטור העירוני שלנו נמצא במקומות האלה ויודעים שהם מגיעים בעיקר לסינמה סיטי, לאגם ולחוף הים בקיץ, אבל אין מספיק כוח אדם להתמודד עם התופעה הזו. המשטרה מכירה את התופעה, אני דיברתי איתם על זה כמה וכמה פעמים. אפילו פניתי בעבר לשר לביטחון פנים לגבי התופעה הזו והוא הפגיש אותי עם כל צמרת המשרד ששמעה ממני על זה".
המשטרה מצידה מכחישה טענות לתופעה: "האירוע בבאולינג מוכר. ניידת הגיעה למקום, נפתחה חקירה והחשוד נחקר. לא מוכרת תופעה של הטרדות וכל אירוע שידווח למשטרה יטופל באופן מיידי".