ההתחדשות העירונית והשימוש בטכנולוגיות בנייה מתקדמות גורמות לאובדן מקומות הקינון של הסיסים, ציפורים שבעבר היו נפוצות בנוף הישראלי וכיום מספרן בארץ ובעולם יורד באופן קיצוני.
בזכות שיתוף פעולה ייחודי בין עיריית ראשון לציון לבית הספר ויתקין טבע הותקנו תיבות קינון על גג בית הספר שציפור סיס החומות היא הסמל שלו. "כולנו מקווים שהסיסים יגלו בהקדם את ביתן החדש אצלנו ושבעונה הבאה נוכל לצפות בקינון שלהם בשידור חי".
2 צפייה בגלריה
ציפור הסיס. "מקווים שיגלו את ביתן החדש"
ציפור הסיס. "מקווים שיגלו את ביתן החדש"
ציפור הסיס. "מקווים שיגלו את ביתן החדש"
(צילום: עיריית ראשון לציון)
ציפור סיס החומות היא ציפור קטנה שמגיעה לישראל בכל שנה לקנן. הסיסים אוכלות באוויר, שותות תוך כדי טיסה ואף ישנות במהלך התעופה שלהם. לרוב הן נצפות מעל גגות בתים, חיות בלהקה ונהנות מהמרחב האווירי. הם לרוב חוזרות לאותו מקום לקונן, כאשר כל הורה מקנן יצוד כ-20 אלף חרקים מעופפים ביום כדי להאכיל את גוזליו הרעבים, ולכן הן נחשבות למדביר ביולוגי מצוין וידידותי לאדם.

קראו גם:

מושבת הקינון הוותיקה ביותר הידועה בעולם היא בין אבני הכותל המערבי בירושלים, ואלו שלא מגיעות לכותל עוצרות במקומות שונים בארץ, ביניהם גם אזור שכונת נווה ים בראשון לציון. כדי לשמר את הנוכחות שלהן בשכונה יזם בית הספר "ויתקין טבע", שאף בחר בסיס החומות לסמל של בית הספר, בנייה והתקנה של תיבות קינון על גג בית הספר.

2 צפייה בגלריה
בניית בתי הקינון
בניית בתי הקינון
בניית בתי הקינון
(צילום: עיריית ראשון לציון)

"חשוב לנו לאפשר לציפור לקנן באזור ובאותה הזדמנות לספק לתלמידים שלנו תצפיות וחקר בעת הקינון", מסבירה מנהלת בית הספר, זהר ון-לובין: "פנינו אל מנכ"ל עמותת 'ידידי הסיסים', אמנון האן, ובדקנו היתכנות של הקמת התיבות בבית הספר. שמחנו לגלות שאכן הדבר אפשרי, ובזכות הסיוע והתמיכה של עיריית ראשון לציון ושל האגף לקיימות וסביבה בעירייה הצלחנו להוציא את היוזמה לפועל.
עמותת "ידידי הסיסים" החלה לפעול ב-2007 במטרה לשמור על סיסי החומות ולעורר את המודעות הציבורית לציפורים המיוחדות הללו ולמצוקתן הקיומית. בשנת 2008 זכתה העמותה בפרס "פורד" לשמירה ולהגנה על הסביבה, על הפרויקט החינוכי הראשון שביצעה, וזכתה בשל כך לפרסום בארץ ובעולם. מאז ביצעה העמותה קרוב ל-20 פרויקטים כאלה, כשהאחרון כאמור הוא בבית הספר ויתקין לטבע.
ראש העירייה, רז קינסטליך, הוסיף: "ראשון לציון דוגלת באהבת בעלי חיים ומטפלת רבות בזכויות וברווחת בעלי החיים בעיר. לכן, התגייסנו למען סיסי החומות והחלטנו להקים תיבות קינון שיישמרו את הציפור המופלאה הזאת, ובאותה הזדמנות לחנך את התלמידות והתלמידים שלנו מגיל צעיר לאהבת בעלי החיים והטבע, ולאפשר להם לחקור, ללמוד ולהעשיר את הידע שלהם".