חברי הפורומים השונים של ראשון לציון ברשתות החברתיות כבר התרגלו לפרסום סרטונים מפריצות שמתרחשות בשכונות ברחבי העיר, בעיקר במערבה.
2 צפייה בגלריה
חברי המשמר השכונתי
חברי המשמר השכונתי
חברי המשמר השכונתי
(צילום פרטי)
קראו גם:
בעידן הדיגיטלי שבו המרחב הפרטי והציבורי מוצפים במצלמות, נקלטים פושעים "על חם" בעדשת המצלמה, אבל השאלה היא מה קורה אחר כך ומי מתאמץ לשים יד על עברייני רכוש ולמצות עימם את הדין.
בשכונת נווה ים סבלו בשנה האחרונה משורה של פריצות לבתי התושבים ולאחר שהתברר להם שמדובר בתופעה שחוזרת על עצמה, הם החליטו לעשות מעשה, חברו לאנשי החברה לביטחון והשיטור העירוני והחלו לגייס תושבים למשמר השכונתי. במקביל, תושבים בשכונות נוספות הבינו שהם בעצמם יכולים להביא למיגור עבריינות רכוש ולהגביר את תחושת הביטחון של התושבים ובימים אלו מגייסים נציגי דיירים את המשמר הפרטי שלהם.

העיניים של השכונה

"לפני כשנה פנו אלי תושבי שכונת נווה ים, בעקבות שורת פריצות באיזור שלהם", מספר מנהל השיטור העירוני מטעם החברה לביטחון, ערן חיים, "נפגשתי עם נציגי השכונה והצעתי להם את הפתרון הזה של משמר השכונה, כי זיהיתי שהם חבר'ה מלוכדים שחשובה להם הסביבה שבה הם מתגוררים. אמרתי להם שאני אוביל ואדריך אותם בכל מה שצריך, אבל מסיבות שונות זה לא התקדם כמו שציפיתי. לא ויתרתי וגם היתה התעקשות של התושבים ובסיוע כל הגורמים הצלחנו להוציא את זה לפועל".
2 צפייה בגלריה
נחמני
נחמני
נחמני
(צילום: אבי מועלם)
לדברי חיים, נכון להיום גוייסו כבר 27 מתנדבים שרוצים להקים משמר שכונה. "בקרוב הם יעברו הדרכה מקיפה, יקבלו סקירה על כל התופעות שעימן אנחנו מתמודדים - ונדליזם, עבריינות נוער, שוהים בלתי חוקיים ועוד. הם יעברו הכשרה מה מותר ומה אסור להם. הם לא יקבלו ישר ניידת אלא בהתחלה יתלווה אליהם נציג של הפיקוח או השיטור העירוני. אף אחד לא יזרוק אותם ישר למים העמוקים".
מדובר באזרחים ולא בשוטרים מקצועיים, אין חשש שהם יפגעו באחרים או ייפגעו בעצמם?
"הציפייה מהם היא להיות העיניים שלנו בתוך השכונה. אני מאמין שהנוכחות שלהם תסייע להוריד את כמות השוהים הבלתי חוקיים או הפורצים בשכונה. כשגורמים עברייניים יראו את המתנדבים מסתובבים בשטח, הם יעזבו וילכו לחפש מקום אחר".
אז תושבי השכונות הסמוכות צריכים להתחיל לדאוג שהפשיעה תעבור אליהם?
"בחברה לביטחון מנסים כעת לעודד עוד ועוד שכונות שיצטרפו ליוזמה. בלי קשר, אנשי החברה לביטחון ממשיכים להסתובב ולסייר בכל השכונות ויספקו מענה לכלל התושבים, אבל יהיה טוב אם עוד שכונות יקימו משמר שכונה".

לא במקום החברה לביטחון

מי שאחראי על כל הפרויקט הזה, יחד עם מחזיק תיק החברה לביטחון מקסים בביצקי, הוא מנכ"ל החברה מוטי נחמני. "הגרעין הראשון של משמר שכונתי נולד כבר בנחלת יהודה, שם יש משמר שכונה שקיים מספר שנים. זה משמר איתן שכמעט כל לילה מוציא סיור ועובד בשיתוף פעולה עם החברה לביטחון. זה מחזק את הקשר עם השכונה ועוזר לנו להתמודד עם הבעיות שהתושבים חיים איתן".
לדברי נחמני, ההצלחה של המשמר בנחלת יהודה הוכיחה שהדבר אפשרי, "אחרי הניסיון המוצלח בנחלת יהודה, ראש העירייה רצה שנקים עוד גרעיני משמר אבל זה לא צלח כי אלה היו שכונות חדשות, עם תושבים צעירים שראשם טרוד בעבודה ובמשפחה. לכן ניסינו כיוון אחר והתיישבנו על שכונות ותיקות ומבוססות שלתושבים בהן יש יותר זמן. גם הקורונה סייעה לנו לגייס אנשים כי לרבים יש כעת יותר זמן פנוי".
נחמני מגלה שבשלב זה שתי שכונות חדשות יתחילו בפעילות משמר השכונה - נווה ים, ששם כבר יש עשרות מתנדבים, ונווה חוף, שבה מגויסים מתנדבים בימים אלה.
כבר נשמעת ביקורת מצד חלק מהתושבים שאומרים שמצפים מהם עכשיו גם לטפל בפשע.
"אנחנו ממש לא אומרים שיעשו את העבודה במקומנו, אלא מציעים להם לייצר מארג חברתי מסודר. התושבים יודעים גם להצביע באופן ממוקד יותר על הבעיות. אנחנו לא נעלמים, אלא ממשיכים לעשות את אותה עבודה, רק באופן ממוקד יותר בעזרת תושבי השכונה".
איזה כלים אתם נותנים לתושבים כדי להתמודד עם העבריינות והפשע?
"יש להם מכשיר קשר וניידת שמגבה אותם וכשצריך משהו הם קוראים לנו. אין להם סמכות לעצור או לעכב, הם רק יכולים לקרוא לנו, אבל הנוכחות של הניידת כבר מרתיעה את הפורצים. מעבר לכך, גם מפגעים כמו בני נוער שיושבים במקומות ועושים דברים אסורים יירתעו מהם".

הראשונים בשמירה

ב"משמר הנחלה" ממליצים לתושבים נוספים להקים משמר שכונתי משלהם
"המשמר שלנו הוקם בשנת 2003, זה היה משמר משטרתי בשיתוף התושבים ואני הייתי מפקד המשמר וכיתת הכוננות", נזכר איתן תגר שייסד עם אפרת קסנטיני את משמר הנחלה, המשמר השכונתי של נחלת יהודה, "בשנת 2009 הרבה חברים פרשו והמשמר התפרק במתכונת הזו. בסוף השנה כבר היו לזה השלכות, היו 14 פריצות רצופות ולאחר פגישה עם ראש העירייה הקודם דב צור הוא המליץ להקים משמר שכונתי וככה היוזמה יצאה לפועל. כיום יש לנו 185 מתנדבים, שש מנהלות יום ואנחנו מחזיקים גם מוקד של השכונה שבו אנחנו עושים את התדרוכים שלנו.
"ההצלחה הגדולה שלנו היא שעל פי מפת הפשיעה של משטרת ישראל, נחלת יהודה ירדה ממיקום גבוה בשיעור הפריצות, אל אחת משלוש השכונות בעיר שאין בהן פריצות", מתגאה תגר. "אני ממליץ לשאר השכונות להקים משמר ואף נפגשתי בעבר עם כל מיני נציגי שכונות שרצו להקים משמר והעברתי להם את כל המידע. שמעתי בעבר על הרצון להקים משמרים נוספים, אבל זה לא קרה, אני מקווה שעכשיו יצליחו ואני אשמח לסייע".
לכל העדכונים - חדשות ראשון לציון