לפני 20 שנה הקים ירון כהן את "נגריית מזנוני כהן" בראשון לציון, עסק שהפך במהרה לזוגי ומאז הוא מנהל אותו עם מגי אשתו. מאז הגיעה הקורונה ובני הזוג נאלצו למצוא פתרונות יצירתיים כדי להמשיך לקיים את מפעל החיים שלהם. "העובדים באו אלי וביקשו שאני לא אפטר אותם. עשינו הכל כדי להמשיך להעסיק אותם ולשמחתי גם הצלחנו", מספר ירון.
2 צפייה בגלריה
ירון כהן בחנות המפעל
ירון כהן בחנות המפעל
ירון כהן בחנות המפעל
(צילום: אבי מועלם)
קראו גם:
מגיפת הקורונה גרמה לסגירת חנויות ומפעלים וכתוצאה מכך גם לפיטורים המוניים. בשבוע שעבר אף יצאו בעלי מפעלי רהיטים רבים להפגנה נגד החלטת הממשלה לסגור את חנויות הרהיטים ודרשו לפתוח אותן באופן מיידי. מי שחוו על בשרם את המשבר היו גם בני הזוג כהן, "את העסק שלי בניתי לפני 20 שנה" מספר ירון, "זו היתה נגרייה לייצור רהיטים שקמה בתל אביב, אבל אז הכל הפך לבניינים רבי־קומות ולכן מצאתי את מקומי באיזור התעשייה של ראשון לציון ברחוב בן צבי, שם אנחנו נמצאים עד היום. יש לנו מספר חנויות ברחבי הארץ אבל הקורונה עצרה הכל ונאלצנו לסגור אותן".
בעקבות המצב נאלצו בני הזוג כהן למצוא דרך אחרת לשרוד, "חיפשנו איך להמשיך. עמדנו בכל ההתחייבויות שלנו ללקוחות שכבר עשו הזמנה. במקביל התחלנו לעבוד על הקולקציה הבאה, והכל כדי להמשיך להעסיק את כל העובדים למרות שזה לא פשוט", מספרת מגי.
ירון: "זו מלחמה להמשיך לתת לכולם פרנסה. עובדים באו אלי וביקשו ממני שאני לא אפטר אותם, שאמשיך לתת להם לעבוד. בשלב הזה החלטנו להפוך את המפעל שלנו לחנות עם אגף תצוגה שלם. עשינו שיפוץ נרחב ויצאנו למהלך שבו למעשה הפכנו את המפעל לסוג של חנות. אנשים יכלו לבחור מה הם רוצים מקו הייצור שלנו או לבקש בקשות מיוחדות וכך המשכנו לחיות. אני יכול לומר שלצד כל אלה היה לי חשש גדול מאוד שמפעל החיים שלי ייסגר. עדיין יש את החשש הזה כי לא מרגישים עדיין את העבודה, אבל אנחנו עושים הכל כדי להמשיך להתנהל".

מכינים חומוס באינטרנט

מי שביקר בחומוס שייקל'ה הוותיק במערב ראשון לציון מכיר בוודאי את החגיגה היומיומית שהתרחשה במקום עד לפרוץ הקורונה. דווקא בגלל זה, כאשר הבעלים של המקום, אמיר ימטוביץ, התבקש להגביל את כמות הסועדים, הוא הבין שזו דרישה שלא יוכל לעמוד בה. "ידענו שממקום שהכיל מאות אנשים בלתי אפשרי להכניס עשרה אנשים ביום".
2 צפייה בגלריה
מנה בשייקל'ה
מנה בשייקל'ה
מנה בשייקל'ה
(צילום: אבי מועלם)
אלא שימטוביץ לא אמר נואש ובעקבות המצב הצליח להמציא את עצמו מחדש, וכיום הוא ושותפיו מוכרים את האוכל שלהם דרך האינטרנט.
"את החומוס הקמתי בשנת 2008 והחלטנו לתת פרשנות משלנו לאוכל הים תיכוני, שקשוקה סביח, חומוס בכל הצורות שלו", מספר ימקוביץ, "בכל השנים האלו עשינו דברים טובים לקהל הסועדים. המקום קטן, 70 מטר, אבל היו מגיעים מאות אנשים עם אווירה טובה, שותים בירה מהחבית ומנגבים חומוס. בתחילת הגל הראשון אמרו שמותר להכניס רק עשרה אנשים והסתכלתי על השותף שלי, ואמרנו מה נעשה עם הסיפור הזה עכשיו? נתחיל לקבוע מי ייכנס ומי לא? החלטנו לסגור את הדלת. שמנו פוסטרים שאנחנו סוגרים וזהו. אין כאב לב גדול יותר מזה שאי־אפשר לארח. הפכנו את השולחנות והמסעדה הפכה לבית אריזה".
בעקבות המצב החליטו בעלי המסעדה לשווק חוויה אחרת. באתר האינטרנט שלהם אפשר לקבל בסוף השבוע חומרי גלם ובאמצעות הוראות מדויקות להכין לבד את האוכל האהוב. "התחלנו להפיץ בוואטסאפ לכל הלקוחות שלנו שאנחנו עוברים לשירות אינטרנטי. עשינו חנות אונליין והיא ממש עסק מסוג אחר", מסביר ימטוביץ. "כל השבוע עושים הזמנות דרך האתר ובימי חמישי ושישי אנחנו מוציאים רכבים אל הלקוח ושם אנחנו מביאים להם ערכות חוויה של הכנת חומוס בבית. יש שם את כל החומוסים בכל הטעמים, יצרנו גם טעמים חדשים, מאכלים שונים ומגוונים שהלקוחות מכינים בעצמם. לשמחתי זה מצליח בצורה בלתי רגילה".
ומה יקרה כשהקורונה תסתיים?
"אנחנו לא יכולים לראות מעבר לשבוע הבא. לעסקים של אוכל שחיים משבוע לשבוע זה קשה. תעירו אותי כשהסיוט יסתיים ואז נדבר על המשך הדרך. אני מאמין שנושא האריזות יהיה איתנו גם בהמשך ואולי נהיה גם וגם. מעניין איך הקהל דווקא יגיב לחזרה למסעדות".

טיפים לקנייה אונליין

יהונתן ווברמן, מנהל תחום אבטחת מידע וסייבר באגף ביטחון ותקשוב בעיריית רחובות, ממליץ איך לקנות באופן בטוח ברשת, בשיתוף מערך הסייבר הלאומי:
  • נכנסתם לאתר קניות ונדרשתם להזדהות באמצעות כתובת מייל? השתמשו בחשבון המייל הפרטי שלכם ולא זה של העבודה. למה? אם יתקוף את המחשב וירוס, התקיפה תסתיים בנזק למחשב אחד בלבד ולא לרשת מחשבים עם אינספור מאגרי מידע.
  • האתר שאתם רוצים לרכוש בו לא מוכר לכם? הריצו חיפוש מהיר בגוגל ובדקו אם יש עליו המלצות מגולשים אחרים.
  • איך הגעתם לאתר בו אתם גולשים? מומלץ להגיע לאתרים על ידי חיפוש חופשי ברשת ולא באמצעות קישורים מסתוריים ממקורות לא ידועים.
  • אמצעי תשלום הוא נושא קריטי ברכישות אונליין. תמיד עדיף לשלם באמצעות ארנק אלקטרוני מאובטח או כרטיס אשראי טעון מראש ולא בכרטיס האשראי הרגיל. למה? אם נתוני הכרטיס יגיעו לגורמים עוינים – תתאפשר להם גישה לסכום מוגבל אותו אתם קבעתם מראש ולא לכל מסגרת האשראי שלכם.
  • זיהוי קליל ומהיר לאתר בטוח: שימו לב לכתובת האתר בה אתם נמצאים, האם יש בה את הקידומת https? באתרים בטוחים מופיעה הקידומת https בקישור ה־URL בחלק העליון של המסך ולצידו אייקון של מנעול סגור.
  • קופצת לכם מודעה עם הצעה מפתה במיוחד? גלו עירנות, ייתכן כי מדובר בתרמית שתעלה לכם ביוקר.
  • בחרו בסיסמאות מורכבות יותר מהשם הפרטי שלכם ורצף הספרות 1234.
  • כשאתם מבצעים רכישה במקום ציבורי, ודאו כי אתם גולשים על הרשת הפרטית של הטלפון הנייד שלכם ולא רשת WiFi ציבורית כמו זו של הבנק או בית הקפה הסמוך לביתכם. אחרת נתוני האשראי שלכם עלולים להגיע לידיים של אחרים.
  • בשלב הרכישה באתר ומילוי פרטי האשראי חפשו את תקןPCI DSS של חברות האשראי המעיד על רכישה בטוחה.
  • עברו על פירוט האשראי שלכם בתדירות מספקת ושימו לב לחיובים חריגים ולא מוכרים.
  • נפלתם קורבן להונאה? פעלו במהירות כדי להגן על המידע והרכוש שלכם. שנו סיסמאות ודווחו על כך למערך הסייבר הלאומי בחיוג 119, כדי להזהיר אחרים.