כשחבר המועצה איציק אבשלומוב הגיע אחרי הבחירות למשרדו של ראש העירייה דב צור, לפגישה בנוגע לחלוקת התיקים, הוא הצליח להפתיע גם אותו. "ביקשתי ממנו את תיק קידום העסקים, שבעצם לא היה קיים כי בעבר אף אחד לא רצה אותו", הוא משחזר ומסביר: "זה לא תיק שמביא תומכים".
כיום, כשמאות עסקים נמנעו מפשיטת רגל בזכות תוכנית מיז"מ שהוא הקים, מודה אבשלומוב כי למרות הצלחת הפרויקט גם הוא נשבר כששמע איך איש עסקים תושב העיר שם קץ לחייו, כשהעסק שהקים לא הצליח להתרומם.
הקמת עסק היא עניין מורכב, ורבים ומגלים זאת רק כשהם כבר בתוך ההרפתקה העסקית.לעיתים כשהם מגלים זאת, זה כבר עלול להיות מאוחר מדי. מנתונים שהגיעו לידי "מיינט ראשון" עולה כי בעיר פועלים כיום כ־6,000 עסקים, ושבכל שנה נפתחים בממוצע כ-200 נוספים. לרוע המזל, בכל שנה מחצית מהם נסגרים בשל חוסר הצלחה כלכלית.
הנתונים המדאיגים האלו הובילו את חבר המועצה אבשלומוב ליזום תוכנית שתסייע לאותם בעלי עסקים קטנים ובינוניים- היות והוא מכיר את הנושא מקרוב.
אבשלומוב, בן 54 ואב לשניים המתגורר בעיר מזה 25 שנים, מנהל חברה בתחום השמירה והאבטחה בעשרים השנים האחרונות. "כל החיים הייתי במקום שבו החשיבות העליונה היא ניהול העסק בצורה חכמה ולא מתפרעת. אני אדם שכותב תוכניות אבטחה ונותן פתרונות לכל מיני תרחישים", הוא מסביר אך אינו מוכן לפרט מעבר לכך בשל חיסיון.
"במשך השנים ליוויתי המון חברות ועסקים וכתבתי להם תוכניות ביטחון, ואז גם בעלי העסקים הציפו בפניי את החששות שלהם, וסיפרו ממה הם פוחדים בעיקר כשהם מחזיקים עסקים. למדתי שרבים מהם חוששים ממה שיקרה לעסק בעוד יום או יומיים, יותר מאשר מה יקרה אם יבוא מפגע או גנב בעוד שנה או שנתיים", הוא מוסיף.
"ראיתי מנכ"לים ובעלים חסרי שמחת חיים שצריכים לשבת על דוחות כספיים ואיך הם נאנקים תחת הנטל והקושי שבאחזקת עסק. לא הרבה יודעים איזו מעמסה יש עליהם ועם מה הם נאלצים להתמודד כדי להביא את העסק למצב יציב. לאותם בעלי עסקים אין באמת חיים, הם עושים הכל כי העסק שלהם דורש התעסקות יומיומית. אחרי המון שיחות כאלה, הבנתי שהם צריכים הכוונה נכונה".
לדברי אבשלומוב, היום קשה לנהל עסק בארץ. "בעלי עסקים בורחים לארצות אחרות כי עלויות השכר שם קטנות בהרבה. המדינה שלנו רוצה להיות סוציאלית, ושווקים בעולם הרבה יותר זולים מאיתנו, ובגלל זה התחרות עוברת לשם". לדבריו, מי שמפסיד כמובן זו הכלכלה הישראלית.
"הבנתי שאני יכול לסייע לבעלי עסקים. דיברתי עם אנשים והקמתי גוף שנקרא מיז"מ (מרכז יזמות משולבת) שתכליתו לסייע לבעלי העסקים בכל הקשיים וההתמודדויות, ובכך להציל להם את הפרנסה. אנחנו מסייעים להם בכתיבת תוכנית עסקית, עורכים מפגשים שבהם הם מקבלים טיפים ומלווים אותם בכל מה שצריך כדי להביא אותם למקום נכון".
לדברי חבר המועצה, במסגרת מיז"מ הוחלט לנצל את הידע והניסיון שצבר כל בעל עסק ולפעול לשיתופו. "הקמנו קבוצות של בעלי עסקים, מעין קבוצת תמיכה עסקית שבה בעלי העסקים מסייעים אחד לשני, נותנים עצות טובות אחד לשני, שלפעמים שוות זהב ומצילות להם את מפעל החיים שלהם".
מדובר בגוף חוץ עירוני. למה העירייה לא לוקחת את היוזמה תחת חסותה?
"העירייה לא יודעת נתונים מדוייקים על העסקים, כי האמצעי היחיד שיש לה לדעת אם עסק פעיל בעיר הוא רק על פי תשלום הארנונה. גם בתחום רישוי עסקים, רק מקומות שמוגדרים כעסק רשומים כך- אבל ישנם עסקים רבים שלא מוגדרים כך.
למשל, משרדי עורכי דין שלא צריכים אישור עסק. במצב הקיים העירייה לא יודעת איך העסקים מתנהלים", אומר אבשלומוב ומסביר: "זו התעסקות גדולה, והעירייה לא רוצה להיכנס לזה. בנוסף, הרבה פוליטיקאים חושבים שעזרה לבעלי עסקים לא תשרת אותם בקלפי. ביום הבחירות בעלי העסקים הם לא כוח, הם לא יבואו להצביע כי הם עסוקים בעסק שלהם. אם הם יבואו להצביע הם עלולים להיות נקמנים, כי יש להם ביקורת".
עצם העובדה שלא היה במועצה תיק העוסק בעסקים קטנים מראה את המוטיבציה הנמוכה של חברי המועצה לעסוק בעניין. "כשחילקו תיקים במועצת העיר ביקשתי תיק שיקדם את העסקים בעי, ואמרו לי שאין כזה כי אף אחד לא רצה להיכנס לתחום. מבחינת חברי מועצה בעלי עסקים קטנים, כמו תופרים או סנדלרים הם שקופים", הוא מבקר בחריפות.
לדברי אבשלומוב, התמיכה בבעלי עסקים קטנים יכולה להיות קריטית. "לצערי הכרתי מקרה שבו אדם שם קץ לחייו, בגלל קשיים כלכליים. פגשתי כאלה שאיבדו את הבתים שלהם ואיבדו את המשפחה, היה גם מי שהידרדר לאלכוהול. ראיתי איך כישלון והפסד עלולים להביא בני אדם למקרי קיצון".
בתוכנית מיז"מ הגיעו כבר ל־2,000 עסקים שונים בעיר, "בזכות התוכנית הצלחנו להציל שבעים אחוז מהעסקים שהיו בקשיים", אומר חבר המועצה בגאווה.
מה הטיפ המרכזי שאתה נותן לבעל עסק מיואש?
"ההמלצה הכי טובה שאני יכול לתת לבעלי העסקים מגיעה עוד לפני שהם פותחים אותו. גיליתי שהרבה מהם לא יודעים מה ההשלכות של הקמת עסק, וצריכים ללמוד: מה העלויות, איך לשווק את העסק, איך לנהל הוצאות.
"את כל אלה צריך לדעת עוד לפני שפותחים, כי כשתיקלע לקשיים כולם יתנפלו עליך כמו זאבים. אנחנו מפגישים את אלה שרוצים להקים עסק עם בעלי עסקים שלא הצליחו, כדי שילמדו מהכישלונות שלהם".
טיפ נוסף שיש לאבשלומוב הוא לשנות מיקום. "במסגרת מיז"מ הגענו למסקנה שניהול עסק קטן מהבית או ממרחבים משותפים, שבהם העלות על שכירות וארנונה יורדת, החיסכון הוא מיידי והעסק יכול לעבור לצמיחה. עבודה מהבית עלולה לפגוע בנוחות של בעל העסק, אבל היא בהחלט חוסכת כסף וזה יוצא משתלם".