לא נעים לומר, אבל אם מביטים על כותרות החדשות, זו שגרה שכולנו כאילו התרגלנו אליה. הנה מקבץ מהשבועות האחרונים: "פיצוץ עז הרעיד את נתניה", זה קרה בסמוך לרכב חונה בשכונת אזורים. "מטען חבלה אותר בשכונת אם המושבות", במקרה זה מדובר על רחוב משה סנה בפתח תקוה. בשבועיים האחרונים מצאה המשטרה מטעני חבלה גם בתל מונד, בבאר שבע, בראשון לציון ובראש העין.
4 צפייה בגלריה
הפיצוץ שהוביל לשריפה בחנות הבגדים ברמלה
הפיצוץ שהוביל לשריפה בחנות הבגדים ברמלה
הפיצוץ שהוביל לשריפה בחנות הבגדים ברמלה
(צילום: קובי קואנקס)

וכן, שוב ושוב בני אדם נפגעים: לפני ימים ספורים עצרו חוקרי היחידה למלחמה בפשיעה במשטרת מרחב השפלה את העבריין ליאור זאירוב, בחשד שהניח מטען חבלה שהתפוצץ במכוניתו של שוטר, תושב רמלה. עובר אורח בן 50 שהיה במקום נפצע בינוני מהפיצוץ. רכבו של השוטר הושמד לחלוטין.

מאיפה חומר הנפץ?


על פי דו"חות של גורמי מודיעין במשטרה, מפת הפשע השתנתה בחודשים האחרונים: יש מקרים רבים יותר ויותר של הטמנת מטעני חבלה ברחבי הערים, זריקת רימוני רסס, כלי רכב שמתפוצצים מצינור מלא חומר נפץ – וזה רק קצה הקרחון. "אנחנו על כולם", טוענים במשטרה – אך לא חושפים את המספרים, "אנו עוקבים אחרי כל הדמויות העברייניות בערים השונות ומחוצה להן כדי למנוע בעיקר פגיעה בחפים מפשע".

4 צפייה בגלריה
המטען באם המושבות
המטען באם המושבות
המטען באם המושבות בפתח תקוה
(צילום: באדיבות התושבים)

הזליגה של חומרי נפץ ומטענים כתוצאה מהמלחמה מגיעה לכנופיות עבריינים בכל הארץ, מה שמוביל למלחמה טריטוריאלית על שטחי שליטה, והציבור מרגיש את ההדף. רוב מטעני החבלה שמשמשים לסגירת חשבונות של העבריינים מכילים חומר נפץ שנגנב מבסיסי צה"ל. אפשר למצוא מדי פעם מטענים מאולתרים שהוכנו מזיקוקי דינור או חומרי נפץ מאולתרים שונים, אך הרוב המוחלט מורכב מחומרי נפץ גנובים מהצבא, ועוד בזמן מלחמה.

התופעה רק מתגברת


מי שמשתף מעט ממה קורה מאחורי הקלעים הוא רב־פקד חגי סטול, בן 48, המשמש כראש צוות חקירה מיוחד של היחידה ללוחמה בפשיעה באזור איילון של משטרת ישראל. ל"ידיעות תקשורת" הוא מספר: "אנו עסוקים כל העת בפעילות נגד העבריינים ואמצעי הלחימה במסגרת מבצע 'בלימת חירום' של המפכ"ל החדש – לחקור את האירועים, לפרק את הכנופיות ולהביא את העבריינים לדין".

4 צפייה בגלריה
רב פקד חגי סטול
רב פקד חגי סטול
רב פקד חגי סטול
(צילום: דוברות המשטרה)

מה בעצם היחידה שלך עושה?
"היחידה שאני אחראי עליה מטפלת בפשיעה החמורה ביותר: רצח, ניסיונות רצח, תופעות סדרתיות, שוד, סכסוכים של כנופיות. זו יחידה אינטנסיבית, גדולה, אבל לא גדולה מספיק. אנו מטפלים במרחב מאתגר מאוד (אזור המרכז, ש.ש.) שמייצר אינספור תופעות פשיעה חמורות ומתוקשרות. רק השנה טיפלנו בלפחות 7-8 מקרים של רצח".
מה לגבי מטעני החבלה שמתפוצצים על ימין ועל שמאל?
"אנו מודעים לכך שבשנה האחרונה יש התגברות של מטעני חבלה לצד יריות - וזה נכון לגבי כל הארץ. זה יוצר בהלה, מעבר להרוגים ולפצועים, יש גם נפגעי טראומה, מה שמפחיד עוד יותר בתקופת מלחמה, ובמקביל רואים את הזליגה הזו (של אמצעי חבלה, ש.ש.) ברחוב. ביצענו הרבה חקירות סמויות בנושא, מיפינו עשרות אירועים, בנינו את הפאזל לאחראים ופתחנו עשרות תיקי חקירה. כמובן, שרואים שהכל מתקשר לעולם הפשע הקשה".
אתם מצליחים לרשום הצלחות?
"לפני חודש, ובעקבות מעקב מבצעי ארוך - היחידה החלה לטפל בסכסוך בין כנופיות של עבריינים מיפו, המעורבים בעשרות אירועים של ירי, זריקת רימונים והנחת מטעני חבלה. הגענו לדירה של אחד החשודים, שם אותרו מספר גדול של מטעני חבלה מוכנים לשימוש. מי יודע לאן היו מגיעים אם לא היינו מגיעים בזמן - שישה מטעני צינור עם חומר נפץ מוכנים לשימוש. חשוב גם להזכיר את עוצמת הנזק - שיכולה להיות מאוד קטלנית, כפי שראינו לאחרונה ברמלה, כשמטען שמיועד לאדם מסוים ברכבו התפוצץ, אולם האש התלקחה והגיעה לחנות בגדים צמודה, מה שגרם למותם של ארבעה חפים מפשע - נשים וילדים, ולפציעתם של עוד 12 אנשים".

4 צפייה בגלריה
הפשיטה ביפו
הפשיטה ביפו
הפשיטה ביפו
(צילום: דוברות המשטרה)

"בעקבות התפיסה המכובדת של מטעני החבלה ביפו, הוגשו כתבי אישום. כל מי שתפסנו מוכרים למשטרה – משמע בעלי עבר פלילי מכובד, כולם מאיזור יפו וכולם בני מיעוטים. חשוב לציין, כי כל ניסיונות השימוש במטענים והפגיעה היו הדדיים – כלומר, בין כנופיות שונות, ולא כלפי הציבור הרחב. במהלך החקירה השגנו עדויות חד־משמעיות, כולל מצולמות של הנחת מטעני חבלה, וזה משהו שלא קורה מדי יום – שהמשטרה מצליחה להשיג ראיות פיזיות שבהם רואים את העבריינים מניחים את חומרי הנפץ, אם זה במכונית, דירה או חנות".

לא כמו בטלוויזיה


אנחנו שואלים את רפ"ק סטול את השאלה המרכזית - מה גורם ל'אופנה' הזו של מטעני חבלה, כמכשיר מרכזי של העבריינים? לדבריו, "מלחמת כנופיות על רקע שליטה בקווי חלוקת סם. הכנופיות צצות כמו פטריות אחרי הגשם, כל אחת רוצה את הטריטוריה שלה, וזה גורם למאבקים".
מדוע לוקח הרבה זמן לתפוס את כל הכנופיות?
"זו תופעה חוצת מחוזות בכל הארץ, ויש סכסוכים עקובים מדם. כידוע, עבריינים שמסתכסכים ביניהם מבחינה עסקית לא פותרים את הבעיה בבית המשפט, והם עושים כל מה שביכולתם כדי להסב נזק לכנופייה המתחרה ולהשתלט על השטח – כולל רימוני רסס ומטעני חבלה. הראיות נאספות בחקירה של מספר חודשים ובמכלול של אמצעים טכנולוגיים. רק לאחר מכן, היחידה החוקרת עוברת לשלב החקירה הגלויה והמעצרים. זה לא צ'יק־צ'ק כמו שאנשים רואים אולי בסדרות טלוויזיה, אבל חייבים לציין כי לפעמים המציאות לא רחוקה מהסרטים, ובפועל היא גם עולה כל דמיון - וזו לא קלישאה".

קראו גם:

רפ"ק סטול מסכם: "אנחנו מסכלים הנחות מטענים רבות שלא באות כלל לידיעת הציבור. היו לנו כמה מקרים שסיכלנו מטענים שהונחו במעליות בעסקים שונים. הכלי המרכזי שמסייע למשטרה בפעולותיה נגד השימוש במטעני חבלה בקרב ארגוני הפשיעה הוא בסופו של דבר מודיעין.
"מטבע הדברים, כשאנחנו חודרים עמוק לארגוני הפשיעה אנחנו גם מצליחים לסכל וליירט אירועים. אלו אירועים שלא מגיעים לידיעת הציבור הכללי, וכך אנחנו שומרים על חיי אדם".
פורסם לראשונה: 07:01, 07.11.24