זו לא הפעם הראשונה שאיזור השפלה מותקף בטילים, אך עבור הצוותים הרפואיים ועשרות רבות של מאושפזים במרכז הרפואי "שמיר־אסף הרופא", היה הפעם שינוי בדמות פתיחת בית החולים הממוגן, שבתזמון מושלם בנייתו הסתיימה לא מכבר.
1 צפייה בגלריה
יפתח בבית החולים התת־קרקעי עם מנהלת הסיעוד מירי אברהם (מימין) וסגניתה סמדר ורד
יפתח בבית החולים התת־קרקעי עם מנהלת הסיעוד מירי אברהם (מימין) וסגניתה סמדר ורד
יפתח בבית החולים התת־קרקעי עם מנהלת הסיעוד מירי אברהם (מימין) וסגניתה סמדר ורד
(צילום פרטי)
קראו גם:
ביום חמישי כבר הועברו עשרות חולים ממגדלי האשפוז לבית החולים הממוגן החדש, השוכן בקומה האחרונה של החניון התת־קרקעי. ובמרכז הרפואי מקווים שמקבלי ההחלטות יבינו שבמציאות הנוכחית יש להפנות עוד תקציבים למיגון מבנים נוספים בבית החולים.

מבצע לוגיסטי מורכב

באוקטובר האחרון הסתיימה הסבת חלק מן החניון התת־קרקעי בבית החולים המשרת תושבים מכל איזור השפלה, לבית חולים ממוגן מירי טילים. עלות הפרויקט המורכב נאמדת בכ־26 מיליון שקל, והוא יצא לפועל הודות לשיתוף פעולה עם הנהלת משרד הבריאות, שם הבינו כי עם התרחבות מעגל הירי מעזה כבר לפני כמה שנים, יש לתת פתרון להמשך הפעילות בעת חירום.
העבודות הושלמו ממש לאחרונה, תוך כדי ההתמודדות של אנשי המרכז הרפואי עם מגיפת הקורונה, כאשר כבר במהלך המגיפה חשבו לעשות בו שימוש במידת הצורך. בשבוע האחרון, עם תחילת מבצע "שומר החומות" והיירוטים הרבים מעל איזור השפלה, ניתנה לצוות הרפואי הזדמנות לתרגל בזמן אמת את העברת חלק מהחולים והפעילות למתחם החדש. מדובר במטופלים המוגבלים בתנועה שאינם יכולים להגיע אל המרחבים המוגנים תוך פרק זמן קצר.
המרחב הממוגן כולל מקום ל־150 מיטות לשעת חירום שנפרשו על שטח של כ־2,000 מ"ר וחולקו לשני מכלולים עיקריים: מכלול כירורגי ומכלול פנימי עם כל התמיכה והציוד הנדרש לטובת טיפול רפואי מיטבי. במבצע המעבר המורכב נטלו חלק עובדי בית החולים מכלל הסקטורים, מינהל ומשק, סיעוד, פרא־רפואי ורופאים.
"לנוכח הימשכות המצב הביטחוני בארץ ולנוכח העובדה שלא כל מחלקות האשפוז שלנו במרכז הרפואי ממוגנות באופן מיטבי, קיבלנו החלטה להעביר את מטופלינו המוגבלים בתנועה אל החניון התת־קרקעי הממוגן. אנו ערוכים להמשיך להעניק טיפול רפואי מקצועי ומיטבי גם בתוך החניון התת־קרקעי הממוגן בשעת חירום", אמרה מנהלת המרכז הרפואי ד"ר אסנת לבציון קורח והודתה לכל עובדי בית החולים אשר לקחו חלק במבצע הלוגיסטי המורכב.

הקורונה זירזה תהליכים

"ראשוני החולים נכנסו למתחם כבר ביום חמישי שעבר", מסביר המנהל האדמיניסטרטיבי של המרכז הרפואי, אילן יפתח, "נדרש זמן להעביר את החניה למצב של בית חולים ולמעשה הכשרה כזו לוקחת 72 שעות אבל הצלחנו לעשות זאת בתוך פרק זמן של 24 שעות. ההחלטה עצמה התקבלה סופית ביום רביעי ולמחרת כבר העברנו את החולים הראשונים לחניון בקומה מינוס ארבע".
"אנחנו ממתינים לתקציב שיגיע ממשרד הבריאות או האוצר של 35 מיליון שקלים ואז נכפיל את כמות המיטות הממוגנות"
לדברי יפתח, מה שסייע להאיץ את התהליך היא מגיפת הקורונה שבעקבותיה הוכן החניון לקליטת חולים, זאת כשהיה עוד חשש להצפה של חולים בנגיף. "בקורונה עשינו תרגול אבל לשמחתנו לא היינו צריכים להעביר לשם חולים. הקורונה הכינה אותנו לקראת המצב הזה ועזרה וסייעה לקבל את כל המוכנות ואת התשתיות לקראת אכלוס החולים כמו שאנחנו עושים עכשיו."
מה כולל בית החולים הממוגן?
"את כל מה שיש בבית החולים יש גם בחניון. המאושפזים מקבלים את אותה איכות טיפול בדיוק שהם היו מקבלים במחלקות הרגילות".
ישנו חשש שבית החולים לא יוכל לקלוט יותר חולים כי לא יהיו מקומות ממוגנים לשכן אותם בהם?
"רק אם נעבור את 1,200 החולים, ואני לא רואה את זה קורה".

דרוש מיגון נוסף

לדברי יפתח, המצב בישראל בהחלט הביא אותם לפעול כדי להפוך עוד ועוד מקומות לממוגנים וכעת זה בידיים של משרדים ממשלתיים. "יש בקומה מינוס שלוש בדיוק את אותה כמות של מיטות שאפשר לאכלס, שם נרצה לפתוח במקרה הצורך עוד קומה מוגנת. כעת אנחנו ממתינים לתקציב שיגיע ממשרד הבריאות או האוצר, של 35 מיליון שקלים, ואז נכפיל את כמות המיטות הממוגנות".
חניון תת־קרקעי הוא מקום חנוק, לח וחסר באוויר. איך התגברתם על זה?
"שמנו תשתיות, השקענו במיזוג אוויר וחמצן כדי לספק אוויר צח, חשמל מים וצנרות באופן כזה שהמקום מאוורר ועומד בכל תנאי האוויר הנדרשים לאשפוז".
באי בית החולים ירגישו כתוצאה מכך במצוקת חניה בגלל ההסבה של החניון?
"לא תהיה מצוקת חניה. פתחנו בשנה האחרונה שני חניונים גדולים עם 900 מקומות חניה נוספים, מה שפתר את בעיית החניה בקמפוס".

החניון הממוגן במספרים:

  • 26 מיליון שקל עלות ההקמה של בית החולים הממוגן
  • 2,000 מ"ר גודל בית החולים
  • 150 מיטות אשפוז
  • 900 מקומות חניה חדשים הוכשרו