בערב יום העצמאות ריגשה הנערה, אופק ראשון, ריגשה מדינה שלמה כאשר נשאה משואה וסיפרה על החרם שחוותה בבית ספרה. ראשון העלתה את הנושא הכאוב הזה למודעות והצורך להלחם בו, ובראשון לציון כבר הרימו את הכפפה. בעשרה בתי ספר בעיר החלה לפעול תוכנית חדשה ויוצאת דופן שנועדה למנוע שיימינג ולמגר חרמות.
את התוכנית יזם תושב העיר, אריאל יוסף ומטרתה לפעול למיגור תופעת השיימינג והחרמות בקרב בני נוער בעיר. התוכנית צפויה להילמד בעשרה בתי ספר יסודיים בעיר, כשלב ראשון.
יוסף הוא הבעלים של ProMUNers – בית הספר הרב־תחומי למנהיגות וניהול, לשעבר יו"ר ההנהגה המוסדית של בית ספר ניצנים בראשון לציון ופעיל חברתי, הוא חבר לדוד הלפרין, אשר עומד מאחורי מיזם "לשון הרע לא מדבר אליי" ויחד עם גורמי מקצוע נוספים יצרו תוכנית חינוכית להתמודדות ומניעה של חרם ובריונות בבתי ספר יסודיים.
הרעיון בבסיס התוכנית, כפי שמסביר יוסף, היה לנסות לבנות הרגלי שימוש נכונים ברשת כבר בשלב מאוד מוקדם. "היום תלמידי יסודי מקבלים פלאפונים בכיתות ב' או ג'. הנושא של חרם חברתי מתחיל גם הוא להתפתח פחות או יותר בגילאים אלו. המטרה שלנו הייתה לייצר תכנית שתיגע בילדים ותקנה להם הרגלים נכונים כבר בשלב הזה".
את הפיילוט של התכנית בחר יוסף להתחיל בבית הספר היסודי ניצנים, בו לומדים שלושה מילדיו. לאחר שהפיילוט הצליח והשניים אף קיבלו מכתב תמיכה מנשיא מדינת ישראל דאז רובי ריבלין, התפרץ וירוס הקורונה והקפיא את התוכנית כשהחלה לתפוס תאוצה.
קראו גם:
לאחרונה החליטו השניים שהגיעה העת להחיות את התוכנית. בחודשים האחרונים, פעל יוסף עם מחזיקת תיק החינוך בעירייה וסגנית ראש העיר, ליאל אבן־זוהר, כדי להפעיל את התוכנית בעשרה בתי ספר יסודיים בעיר, ביניהם רמז, בארי, נווה חוף ועוד, ובימים אלה היא החלה לפעול בהם. בקרוב היא תפעל בערים נוספות, כאשר במקביל הם מגייסים כסף להפצתה בכמה שיותר מקומות.
כך פועלת התוכנית
"בימים אלו ממש אנו נמצאים בשיאה של הפעילות בבתי הספר ושיתוף הפעולה של המנהלים וסגלי ההוראה הוא יוצא מגדר הרגיל", אומר יוסף, "התוכנית מופעלת כסדנה ומאפשרת מרחב מחשבה רחב לתלמידים כאשר פתרונות למיגור התופעה מגובשים על ידם לאחר מחשבה משותפת. בכל מפגש סיום של הסדנה, הכיתה מתחלקת למספר קבוצות, וכל קבוצה בוחרת דרך יצירתית אחרת להעביר את המסר של מניעת לשון הרע, שיימינג וחרמות. התוצרים הסופיים מעוררי השראה, ובהם שלטים למניעת שיח פוגעני, אמנה כיתתית, סרטוני הסברה, הצגה הממחישה מקרים מסוג זה ועוד רעיונות יצירתיים רבים.
"בימים אלו בהם אנחנו והילדים שלנו נתקלים בשיח מתלהם וחסר מעצורים שמתחיל בנציגי הציבור שלנו שמרשים לעצמם לדבר איש לרעהו באופן מקטין, משפיל ומבזה, חשוב יותר מאי פעם להעצים את השיח המכבד אצלנו בבית ולקבוע נורמות אחרות בעיר שלנו".