עבור גיל, עומר, אוראל ואחרים, פרויקט שילוב בעלי צרכים מיוחדים ונוער בסיכון בשירות הווטרינרי העירוני הוא יותר מאשר התנדבות או עבודה, הקשר החם שנוצר בינם לבין הכלבים בכלבייה העירונית ממלא אותו באהבה, חום ושמחת חיים.
2 צפייה בגלריה
הפרויקט המרגש. צילום: דוברות עיריית ראשון לציון
הפרויקט המרגש. צילום: דוברות עיריית ראשון לציון
הפרויקט המרגש. צילום: דוברות עיריית ראשון לציון
מדובר בפרויקט שנולד בראשון לציון לפני כשמונה שנים והחל משנה שעברה אומץ על ידי משרד החקלאות שהפך אותו לתוכנית ארצית. השבוע החל מחזור נוסף בשירות הווטרינרי העירוני, צעירים בעלי צרכים מיוחדים ונוער בסיכון עוברים קורס הכשרה מקיף ומקצועי על ידי הווטרינרים ברשויות המקומיות שמקנה להם כלים כיצד לטפל בכלבים על ידי הדרכה והתנסות.
ההכשרה מציידת את המתנדבים בתעודה מקצועית של ״עוזר כלבן״, שתסייע להם לעבוד בתחום גם בעתיד, כמו כן הם יסיימו את תקופת ההתנדבות בעלי ניסיון בעבודה עם בעלי החיים. המתנדבים יזכו לליווי צמוד במהלך השירות ולעבודה בסביבה מכילה ותומכת המותאמת לצרכיהם. בשנה שעברה סיימו בהצלחה את הקורס ואת תקופת ההכשרה כ-15 מתנדבים אשר שולבו בכלביות ברחבי הארץ.
ראש העירייה, רז קינסטליך: "הפרויקט הזה מקסים בעיני, הוא מראה איך לצעירים האלו יש כל כך הרבה מה לתת ומה לתרום ובסך הכל הם זקוקים לקבלה והכלה, מה שהם מקבלים מעובדי השירות הווטרינרי וכמובן- מבעלי החיים. בסופו של דבר כולם מרוויחים מהחיבור הזה ולכן אני לא מופתע שהוא מצליח, ישר כוח לכל מי שלוקח חלק בפרויקט".
2 צפייה בגלריה
משתתפי הפרויקט. צילום: דוברות עיריית ראשון לציון
משתתפי הפרויקט. צילום: דוברות עיריית ראשון לציון
משתתפי הפרויקט. צילום: דוברות עיריית ראשון לציון
הפרויקט שהצליח מעל לכל תחזית, לא נעלם מעיני משרד החקלאות שביקש לאמץ אותו ולהפוך אותו לארצי. ד"ר יפעה רביב-דיין, מהשירות הווטרינרי העירוני, נבחרה לעמוד בראש הפרויקט ליישומו בערים אחרות בישראל.
"הפרויקט הזה הוא בעצם רווח לכל הצדדים", היא מסבירה, "מתנדבי השירות הלאומי באים במגע עם בעלי חיים שעוזר להם ברמה הרגשית, תורם לבטחון העצמי ובנוסף הם לומדים לעבוד בצוות במסגרת שמכינה אותם לחיים ה'אזרחיים'. מצד שני הכלביות העירוניות זוכות לכוח עבודה מסור, הגברת רווחת בעלי החיים בכלבייה וכמובן יכולת לתרום לקהילה. אחרי ששנה שעברה יושם בהצלחה פיילוט ארצי, השנה אנחנו מוציאים את התכנית לכלביות ברחבי הארצי- מצפון עד דרום".
אוכלוסיית היעד של מתנדבי השירות הלאומי היא צעירים וצעירות בעלי צרכים מיוחדים ו/או נוער בסיכון, בגילאים 18-23, עם ליקויים פיזיים, קוגניטיביים, חושיים, תקשורתיים ורגשיים אשר לא גויסו לצבא עקב מוגבלותם או הרקע ממנו הם מגיעים. התוכנית נעשית בשיתוף עמותות שונות, כמו עמותת ״שלומית״, "בת עמי", "עמינדב", "האגודה להתנדבות" ועוד ומאפשרת להם להשתלב במערך השירות הלאומי כהכנה לעולם התעסוקה ולהשתלבות בחברה הנורמטיבית כאזרחים תורמים ופעילים.
בכלבייה העירונית הם עושים הכל. מסייעים בתחזוקת הכלבייה, מאכילים, מטיילים ומשחקים עם הכלבים. מנהל השירות הווטרינרי העירוני, ד"ר יהונתן אבן צור, מסביר: "לעיתים מגיעים לכאן צעירים שקטים, חסרי בטחון שלא מאמינים בעצמם וביכולות שלהם. "הם מגיעים לכאן ואף אחד לא שופט אותם, לא צוות השירות הווטרינרי ובטח לא הכלבים שמרעיפים עליהם אהבה. וההשפעה עליהם פשוט עצומה, הם יוצאים מכאן זקופים, עם חיוך ושמחת חיים".