סערה גדולה התעוררה בעיר בעקבות הפרסום ב'מיינט ראשון' בשבוע שעבר בנוגע ליוזמתו של תושב העיר, אלון בלאן, להציב עץ אשוח ברחבת העירייה או במדרחוב רוטשילד לכבוד הנוביגוד. הסערה התפשטה הרבה מעבר לגבולות העיר, והמשאל, בו נשאלו התושבים לדעתם, הופץ בכל רחבי הארץ. המספרים מדברים בעד עצמם.
2 צפייה בגלריה
עץ אשוח כמו בערים גדולות בעולם | המחשה: ShutterStock
עץ אשוח כמו בערים גדולות בעולם | המחשה: ShutterStock
עץ אשוח כמו בערים גדולות בעולם | המחשה: ShutterStock
את הפנייה לעירייה בנושא עשה בלאן בן ה־24, שהוריו עלו לארץ מאוקראינה. הוא סבר כי הצבת עץ אשוח תהיה מחווה יפה עובר תושבי העיר יוצאי חבר העמים שמציינים את הנובידגוד, ממש כשם שמציינים את חג הסיגד של יוצאי אתיופיה בשורת אירועים עירוניים. בלאן הדגיש כי אין כל קשר לחג המולד הנוצרי וכי הנוביגוד מבחינת יוצאי חבר העמים הוא חג אזרחי ולא דתי.
בדיקת 'מיינט ראשון' מגלה כי יוזמה דומה כבר הועלתה בעבר על ידי הפעיל החברתי ולד קפוסטין, שלפני כשנתיים שיגר מכתב בנושא לראש העירייה דאז דב צור. "בעירנו מתגוררים למעלה מ־50 אלף עולים, מרביתם חוגגים את השנה האזרחית החדשה,, כתב קפוסטין בזמנו. "חלק ניכר מהחוגגים מציבים עץ אשוח, אף על פי שאינם משתייכים לדת הנוצרית ועץ האשוח מבחינתם מהווה סמל לשנה האזרחית בלבד. רבים מתושבי העיר פוקדים ערים אחרות בהן חוגגים את השנה האזרחית עם הסממנים לחג, דבר הסוחף אליהן אנשים רבים".
קפוסטין הציע במכתבו להציב עץ אשוח ברחבת העירייה למשך שבוע בלבד, וכדי שלא יהיה חשש שהדבר נועד לציין את חג המולד הנוצרי, להציבו רק לאחר 25 בדצמבר שבו חל החג.
בעירייה לא דחו אז את הבקשה על הסף והשיבו לקפוסטין כי, "ההצעה להצבת עץ האשוח ברחבת בניין העירייה הועברה לבחינתו של מפקח הגינון".
2 צפייה בגלריה
עץ אשוח. לא עץ חג המולד | צילום: pixabay
עץ אשוח. לא עץ חג המולד | צילום: pixabay
עץ אשוח. לא עץ חג המולד | צילום: pixabay
תשובה זו מהעבר והתגובות הרבות בהווה, נתנו תחושה שיוזמה זו עתידה להתממש ותושבים החלו כבר לדבר על מיקום רצוי עבור הצבת העץ. למרות זאת בעיריית ראשון לציון ממהרים לצנן את ההתלהבות. בשיחה השבוע עם גורם בכיר בעירייה נטען בתוקף כי הצבת עץ אשוח כלל אינה נבחנת ואין שום כוונה להוציא יוזמה מעין זו לפועל.
מה חשבו הגולשים?
למעלה מ-70 אלף הצבעות במשאל נרשמו עד כה (חמישי בבוקר) רוב מוחלט של הגולשים, כ-48 אלף המהווים 67% מהמצביעים הצביעו בעד הצבת עץ אשוח בעיר. 33%, כ-24 אלף מצביעים, קבעו נגד.
פרסום המשאל עורר כאמור דיון ער ברשתות החברתיות. גולשים רבים הביעו התנגדות לנושא בטענה כי מדובר בסממן דתי נוצרי, בעוד שאחרים סברו כי מדובר בתוספת חגיגית שתסייע למתג את ראשון לציון כעיר תיירותית.
אלה וגם אלה יגלו כי בעירייה, למרות התוצאות החד משמעיות בעד, לא מתכוונים להיענות לבקשה, והודיעו באופן רשמי כי הצבת עץ אשוח על ידי העירייה במקום מרכזי בעיר לא תתממש.