"אני אם חד הורית לשלוש בנות, פושטת רגל והם יודעים שאין לי לא כרטיס אשראי ולא צ'קים ואת מה שהם מבקשים כדי להגיע להסדר", דנה עופר מראשון לציון היא רק אחת מתוך אלפי בתי אב בעיר שחשבונותיהם עוקלו בגלל חוב ארנונה לעירייה.
"לא באים לקראתך"
על פי נתונים שפורסמו לאחרונה, בשנת 2013 נעשו 4,745 עיקולים למשקי בית בעיר, בשנת 2014 בוצעו 6,853 עיקולים ובשנת 2015 היו 6,707 עיקולים. נכון לחודש מאי 2016 נעשו כבר 3,421 עיקולים למשקי הבית, והיד עוד נטויה.
עיקול החשבון מונע מהאנשים את הזכות להתנהל בעזרת חשבון הבנק שלהם, ומדובר במגוון רחב של אנשים: בעלי עסקים, אימהות חד הוריות, בעלי משפחות ברוכות ילדים, קשישים ואף אנשי מקצוע מכובדים כמו עורכי דין.
במקרים רבים אין לחייבים אפשרות להסיר את החוב, בראש ובראשונה כיוון שהעיקול יוצר מצב אבסורדי שבו לא ניתן לבצע תשלומים מהחשבון שעוקל. חלק מהם לא יכולים להגיע להסדר תשלומים שבו יוכלו לעמוד ורבים מהם מוצאים את עצמם עד מהרה במצב כלכלי קשה. "את לא יכולה לצאת מהארץ, לא יכולה להחזיק חשבון רגיל, לא יכולה לקחת הלוואה, אין לך כרטיס אשראי וצ'קים ואם אין לך מזומן - את יכולה למות", מספרת עופר על מצבה. "אין לי עזרה מהמשפחה, אני מקבלת מזונות מביטוח לאומי וסיוע בשכר דירה ואני גם עובדת".
עופר נכנסה לחובות אחרי שהתגרשה, לא קיבלה מזונות ונאלצה להתמודד עם פרנסת שלוש בנותיה הקטנות. כיום מעוקלים מהחשבון שלה 1,000 שקל בחודש בעקבות חוב לעירייה בסך 10,000 שקל. "אתה לוקח הלוואות ומנסה לעבור את התקופה, אבל זה מתגלגל כמו כדור שלג. הגעתי לפשיטת רגל, מקשים עליך כי אין לך כסף ולא באים לקראתך", היא מספרת.
"בפעם הקודמת שהיה לי עיקול לא שילמתי שכירות כדי להחזיר את הכסף. 1,000 שקל בשבילי זה המון כסף, אין לי גב כלכלי ומשענת, אני הרקולס, כל העולם על הכתפיים שלי ואני לבד, למה מקשים עליי עוד יותר? למה אני צריכה לא לישון בלילה? ביקשתי הסדר ולשלם בשוברים ואמרו לי שזה לא אפשרי, הבטחתי שאבוא בכל חודש לשלם ולא באו לקראתי", אומרת עופר.
"עיקלו בלי להודיע"
גם חשבונו של עורך דין שמתגורר בראשון לציון עוקל לפני כחודש. במקרה שלו הוא חי עם אשתו באותו הבית, אך הם מנהלים משק בית נפרד, ונחשבים כפרודים לכל דבר ועניין. "פניתי לעירייה ואמרתי שאני רוצה לשלם חצי מהחוב", הוא מספר. "אני משלם קרוב ל־1,750 שקל בחודש וזה סכום נכבד, הדירה רשומה על שמי ועל שם אשתי, אבל העיקולים מגיעים רק לחשבון שלי".
עורך הדין מספר שפנה למחלקת הכספים וביקש שאם יהיו עיקולים, יש להשית אותם על שני החשבונות. "אם אשתי ואני רשומים כבעלי 50 אחוז מהדירה כל אחד, אני רוצה לשלם 50 אחוז, אבל אומרים לי 'זה לא עניין שלנו וזו לא בעיה שלנו'. אני כעורך דין לא יכול להתנהל מחשבון מעוקל".
עורך הדין מוסיף שהגיש בקשה לשלם את חלקו בנפרד ולא הסכימו לו. "ניסיתי להסביר ולא מקשיבים, הם גומרים את האנשים, אני בעד גבייה משום שאי אפשר לנהל עיר מבלי שיהיו הכנסות, אבל זה צריך להיות בתשומת לב ובנפש חפצה וכאן אין חיה כזו, לא בפקידות ולא בוועדת ההנחות".
מי שחשף את נתוני העיקולים הוא הפעיל החברתי אייל לידור. "בחישוב שלי, מדובר בעשרות אלפי אנשים עניים בעיר. מאחורי כל עיקול כזה יש כמה אנשים, איפה התוכנית של הרווחה? יש כמויות של אנשים שאינן מטופלות", הוא אומר.
שושנה בת ה־62 מרמת אליהו החליטה לתבוע את העירייה על עיקול שהוטל עליה, לטענתה שלא בצדק. "עיקלו לי את החשבון בלי להודיע ובלי כלום", מספרת שושנה. "אני לא מרוויחה משכורת, ופתאום מתקשר אליי הפקיד מהבנק ואומר שיש לי עיקול מהעירייה. אמרתי לו 'מה פתאום, לא יכול להיות', הייתי צריכה לשלם להם 900 שקל ולא הודיעו לי. אין לי ריב עם אף אחד ואני בקושי חיה מלחם".
לאחרונה, למרות שקיבלה פטור מתשלום ארנונה, היא קיבלה דרישת תשלום חדשה. "עכשיו אמרו שיש לי חוב של 60 שקל אבל אני אמורה לזכות בפטור, הם ממשיכים כמו בריונים".
שושנה זועמת לדבריה על העירייה, בעיקר בשל כך שלא פנו אליה לפני העיקול. "משנת 1961 אני חיה כאן, לא יכלו להרים טלפון או לשלוח מכתב? למה עושים לי דבר כזה?". בחודש יולי הקרוב יהיה דיון בנושא ושושנה מקווה שתקבל פיצוי על העוול שנגרם לה לטענתה.
בעיה עם המודד
יפת אלון, אב לשישה ילדים, ירש בשנת 2009 מאביו כמה יחידות דיור שמחוברות זו לזו בשכונת נחלת הישנה. לטענתו, הוא ניסה לקבל מהעירייה את הנתונים המלאים של דרישת החוב שהופיעה יחד עם הירושה, אך היא לא ניתנה לו בטענה שהוא לא איפשר למודד להגיע למקום.
"זה פשוט לא נכון, הוא היה כאן, מדד ולא הייתה שום בעיה", אומר אלון. "אחר כך הם
שינו גרסה, אבל אני לא קיבלתי את הפירוט של כמה אני צריך לשלם ועל מה. בינתיים עיקלו לי את חשבון הבנק", הוא מספר.
"אי אפשר, אתה לא יכול להיאבק בהם", הוא ממשיך בייאוש, "נותנים לך מספרים שרק גזבר יכול להבין, אני מבקש שיסבירו כמה אני חייב אבל לא נותנים".
מהעירייה נמסר: "ככל רשות עירונית, עיריית ראשון לציון מחויבת על פי חוק בנקיטת הליכי גבייה לגביית חובות מחייבים. עם זאת, כל מקרה סוציו-אקונומי
שמובא לפתחנו נדון בכובד ראש ובמרביתם נערכים הסדרים נוחים לחייבים לפירעון חובותיהם ובתוך ולא פעם נדחים עיקולים שהוטלו. כך לדוגמא, מהפרטים בפנייתכם אודות חייבת, לא נאמר לכם שהן בשנת 2009 והן בשנת 2013 היא הגישה בקשה להנחה בארנונה ובהתאם קיבלה את ההנחה. כלומר, החייבת מודעת לזכויותיה ולדרך הגשת הבקשה. בנוסף, התרענו בפניה לא פעם שתגיש בקשה להנחה. ובכל זאת, למרות חובות ארנונה משנת 2010, למרות הליך פשיטת רגל וצו כינוס נכסים, עשינו מעל ומעבר ולפנים משורת הדין כדי להקל ולהתחשב בחייבת לרבות התראות ואזהרות רבות לפני נקיטת הליכים, דחייה והסרת עיקולים, הצעה לפריסת חובות ועוד".