"ישנה עלייה בפשיעה במגזר הערבי, זה כלל ארצי". המסקנה הזו של נ', מתנדבת ערבייה ותיקה במשטרה, משותפת לרוב גורמי ההערכה שעוקבים אחר העולם הפלילי. למה זה קורה דווקא עכשיו, מדוע נראה שישנה אוזלת יד מתמשכת של המשטרה בנושא - והאם ישנם כבר סימנים ברורים לכך שהפשע הפלילי הערבי כבר נמצא בכל ערי ישראל? לשאלה האחרונה, התשובה למרבה הצער היא "כן" מהדהד.
לא מפענחים מעשי רצח
יותר מחמישית (21.1%) מאוכלוסיית ישראל הם תושבים ערבים, ולמעלה מ־51% מאוכלוסייה זו מתגוררת בישובים בצפון הארץ ובנגב. ההתמודדות עם עלייה משמעותית בפשיעה במגזר הערבי הפכה לאחד האתגרים הבולטים ביותר במערכת אכיפת החוק בישראל בשנים האחרונות. תופעה זו אינה מתרחשת בבידוד, אלא חוצה גבולות גאוגרפיים ובשנה האחרונה משפיעה גם על הערים המרכזיות במדינה.
דו"ח של עמותת 'יוזמות אברהם' שפורסם עתה מסכם את 2024 כשנה השנייה הכי מדממת במגזר הערבי (לאחר שנת 2023). מתוך 230 נרצחים, רק 31 ממקרי הפשע הקטלניים פוענחו - נתון מביך מאוד למשטרה לכל הדעות. כ-209 מן הנרצחים היו מתחת לגיל שלושים.
באופן חסר תקדים, עשרה מבין הקורבנות נהרגו בפיצוץ רכב – במרכז ערים גדולות בישראל. סכסוכים בלתי נגמרים אלה ממשיכים לגבות את חייהם של קורבנות, לעתים במקרים של הרג המוני, שמסכן את כל האוכלוסייה מסביב.
כך למשל היה בספטמבר האחרון ברמלה אירוע קטלני שבו נזרק רימון ברחוב ראשי וגרם לדליקה בחנות סמוכה ולהריגתם של ארבעה אזרחים - מהם ילדים בני 8 ו-10. לאורך השנה האחרונה נרצחו חברי כנופיות, נשים חסרות ישע וכן כאלו אשר זוהו כחלק מקהילת הלהט"ב מן המגזר במרכזי הערים חולון, בת ים, תל אביב, ראשון לציון, חיפה, פתח תקוה, באר שבע ועוד.
חמור יותר מאז 7 באוקטובר
נ' בת ה־62, אותה הזכרנו בפתיחה, היא ערבייה ומתנדבת במשטרה, לעיתים עובדת באופן סמוי, ולכן ביקשה להתראיין בעילום שם: "נולדתי ביפו ואני מתגוררת עד היום בלב העיר. תופעת הפרוטקשן של המגזר הערבי אינה חדשה ואף הוחמרה בעקבות המלחמה. היא נוכחת ביפו מאז ומתמיד, וישנן מספר משפחות פשע ערביות שמטילות אימה על בעלי העסקים וגובות מהם פרוטקשן.
"לדעתי המצב הוחמר מאז השבעה באוקטובר, ובעלי עסקים פוחדים להתלונן כי אף אחד לא יגן עליהם. מי שלא משלם את דמי החסות סובל מהיד האלימה של הפושעים הללו, ותאמין לי שהיא כואבת. אני מכירה היטב את בעלי העסקים ביפו – ובשלב זה הם שבורים ומרוסקים".
מדוע יש נסיקה בפשיעה במגזר הערבי בשנתיים האחרונות?
"זה נגרם ממספר גורמים, בעיקר מחולשה של מרקמים חברתיים. החל מעלייה באבטלה והיעדר הזדמנויות כלכליות שוות, תחרות בין ארגוני פשיעה על השליטה בשווקים השחורים, כגון סחר בסמים והימורים בלתי חוקיים, וכמובן התפשטות הנשק האישי והנגישות הקלה יחסית אליו, שבהחלט תורמת לעלייה באלימות".
הזכרת שהמלחמה תרמה לעלייה באלימות, למה?
"יפו מתה כלכלית מאז שהתחילה המלחמה, כמו גם הרבה ישובים ערביים אחרים בישראל, שהיו נוהגים להגיע אליהם תיירים מישראל או מחו"ל, כמו נצרת, חיפה, לוד, רמלה ועוד. ברגע שאין תיירים, המצב גורם לאבטלה חמורה, והצעירים שלא מצאו עבודה נגררים להצטרף לכנופיות פשע. במקביל, הזליגה של נשק מהמלחמה רק גורם לנגישות גדולה יותר של אמצעי לחימה לכולם, מה שעוד יותר הגביר את האלימות".
המשטרה לא מצליחה לטפל בעלייה בפשיעה במגזר זה?
"ההתמודדות עם עליית הפשיעה במגזר הערבי היא אתגר מורכב שדורש גישה רב־תחומית. פתרון הבעיה מחייב פעולה משולבת של גורמים שונים, בעיקר המשטרה, אבל צריך גם ליווי של הממשלה, הרשויות המקומיות, הארגונים החברתיים וכמובן - שיתוף פעולה של הקהילה עצמה".
קראו גם:
המשטרה: הוקמו צוותים אסטרטגיים
מניתוח הדו"ח של עמותת 'יוזמות אברהם', עולה כי לפשיעה בחברה הערבית השלכות רבות, ואל הקורבנות בנפש מתווספים אלפי פצועות ופצועים בדרגות חומרה שונות, נפגעי גוף ונפש – שכלל לא נספרים בסטטיסטיקה או מדווחים במהדורות החדשות.
בין השאר מצוין כי 41.8% מהקורבנות הם מאזור הגליל, 28.2% מאזור המשולש, 13.5% מהערים המעורבות ו-11.4% מאזור הנגב. בהשוואה לשיעור האזרחים הערבים המתגוררים בכל ישוב, נראה כי בגליל ובנגב נהרגו מפשיעה פחות אזרחים ערבים מאשר חלקם באוכלוסייה, ובמשולש ובערים המעורבות (חיפה, באר שבע, ירושלים, רמלה ולוד) נהרגו יותר מחלקם באוכלוסייה.
באשר למספרים הנמוכים בכל הקשור לפענוח תיקים מן המגזר הערבי, ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "תיקי פשיעה חמורה בדגש על תיקי רצח נמצאים בראש סדר העדיפות המשטרתי. מפכ"ל המשטרה הקים צוותים אסטרטגיים לטיפול בסוגיות השונות כולל בפשיעה החמורה.
"המשטרה פועלת בכלל האמצעים והסמכויות העומדים לרשותה ומשקיעה משאבים רבים בחקירת אירועי רצח, כל זאת לצד פעילות וחקירות המשטרה בשגרה ובחרום בעת המלחמה.
"נדגיש כי היעדר סמכויות לשימוש באמצעים וכלים טכנולוגיים מקשה על משטרת ישראל לסכל ולחשוף פשיעה חמורה. אשר לנתונים: נדגיש כי מתחילת שנת 2024 אירעו 204 אירועים בחברה הערבית שגבו את חייהם של 222 קורבנות".
רצח במגזר הערבי ב־2024*
- 230 נרצחים, כמחציתם בגיל 18־30
- 20 מהקורבנות הן נשים
- 85% מהרציחות נעשו בנשק חם
- 71.7% מהמקריםהם מאבקים בין ארגוני פשיעה, עברייניים וסכסוכים משפחתיים. 4.5% מהמקרים הם אלימות בתוך המשפחה, או על רקע מגדרי / נטייה מינית
- 41.8% מהקורבנות בגליל, 28.2% במשולש, 13.5% בערים מעורבות, 11.4% בנגב, 4.9% בירושלים
- הערים עם הכי הרבה קורבנות: נצרת (17), לוד (17), רמלה (10), חיפה (9), רהט (12), שפרעם (13) ואום אל פאחם (10).
* מקור: עמותת 'יוזמות אברהם'