לפני כ-11 שנים הגיע גבר בן 42 לחדר המיון של בית החולים "שמיר-אסף הרופא" בשל כאבי בטן חריגים. הוא נשלח לאשפוז ובדיקות, אך על פי כתב התביעה שהגיש מאוחר יותר, הוא שוחרר בלי שיידעו אותו על ממצא חשוד בגודל של כ-4 ס"מ שהתגלה בכלייתו השמאלית. כעת בית החולים ישלם ביוקר, אבל לגבר הצעיר, אב לשני ילדים, זה כבר מאוחר מדי.
כתב תביעה שהוגש נגד בית החולים "שמיר-אסף הרופא" והגיע בימים אלה לפסק דין בבית המשפט חושף מה שנראה כרשלנות רפואית מסוגנת.
הכל החל כאשר גבר צעיר חש כאבי בטן יוצאי דופן. הוא פנה לרופא משפחה ששלח אותו לחדר המיון. על פי כתב התביעה, בבית החולים נשלח לאשפוז ולהשגחה, ובמהלך היום עבר בדיקת סי.טי. שבה התגלה ממצא מחשיד בכלייתו השמאלית. רופא מומחה מביה"ח שסקר את הבדיקה, המליץ על ביצוע בדיקת אולטראסאונד מכוונת לבירור טיב הממצא.
לדברי עוה"ד פייל וקוריאט שייצג את האיש בבית המשפט, מסיבה לא ברורה, המלצה חשובה זאת, אשר על פי הרשומה נמסרה גם למנהל המיון, זכתה להתעלמות, והגבר שוחרר לביתו מבלי לבצע בירור נדרש, ומבלי שעודכן כי בבדיקות שעבר נמצא ממצא חשוד.
שנתיים לאחר מכן, החל הגבר לסבול מבעיות במערכת השתן ופנה לבירור, במהלכו אובחן גוש בקוטר 6.5 ס"מ, באותו מקום בו הודגם הממצא החשוד בעבר. הגוש התברר כסרטן כליה אשר במהלך השנתיים שחלפו גדל, התפשט לווריד הכליה ושלח גרורה לריאה הימנית.
האיש עבר ניתוח דחוף לכריתת הכליה השמאלית ובהמשך גם מספר ניתוחים לכריתת גרורות בריאה הימנית. במהלך השנים שלאחר מכן, התגלו אצל המטופל גרורה גם בריאה השמאלית, גרורה בלתי נתיחה בגודל 3 ס"מ בלב, וגרורות נוספות באגן ובעמוד השדרה. לפני כארבע שנים הודיעו הרופאים למטופל, כי מחלתו חשוכת מרפא וכי תוחלת החיים הממוצעת של חולים מסוגו, הינה כשנתיים וחצי, תחזית שלמרבה המזל לא התממשה.
התובע, כיום בן 53, הוא אב לשני ילדים ומצוי במלחמה יומיומית מול סרטן גרורתי וסופני. הוא אינו מסוגל לעבוד למחייתו, עובר טיפולים רבים עם תופעות לוואי קשות ושבר כלי מבחינה נפשית. לדברי עוה"ד פייל וקוריאט, הוא חי בידיעה שחרב מונחת על צווארו, ולטענתו מודע לעובדה המצערת, שכל מסע הייסורים הזה יכול היה להיחסך ממנו אילו בית החולים לא היה מתעלם מהממצא החשוד שאובחן בעת ביקורו במיון.
לדברי עוה"ד פייל וקוריאט, למרות הממצאים הברורים שהצביעו על רשלנות בית החולים, אשר לא עלה בידי בית החולים להתגונן בפניהם, ומצבו הקשה של התובע כתוצאה מרשלנות בית החולים, אשר אינו שנוי במחלוקת, משרד הבריאות ובית החולים בחרו לנהל משפט ארוך, שנמשך כ-6 שנים, מבלי להגיע לפשרה.
אך גם מאבק של שנים מסתיים יום אחד. לפני מספר ימים קיבלה השופטת ארנה לוי, מבית המשפט המחוזי בתל-אביב, את טענות התובע וקבעה: "בית החולים התרשל בכך שלא המשיך את הבירור עליו הומלץ ובשל כך אובחנה המחלה באיחור של שנתיים".
קראו גם:
השופטת לוי דחתה את ניסיון משרד הבריאות לטעון כי למטופל קיים אשם תורם למצבו, ואף קבעה כי קיים קשר סיבתי בין רשלנות הצוות הרפואי ב'אסף הרופא' לבין אובדן סיכויי ההחלמה של התובע, בשיעור העולה על 50%. לצורך חישוב הפיצוי המגיע לתובע, העמידה השופטת לוי את תוחלת חייו על 8 שנים מיום מתן פסק הדין. להערכתה, התובע יכול היה להשתכר שכר חודשי בגובה כ- 35 אלף שקלים, אילולא נאלץ להפסיק לעבוד בתחילת 2019 בשל מחלתו.
בהתחשב בקיצור תוחלת חייו של התובע ובפגיעה הקריטית בהכנסתו, כמו גם בגין מצבו הקשה שמחייב עזרה והוצאות רבות, חייבה השופטת את משרד הבריאות בפיצוי התובע בכ- 9.6 מיליון שקלים. סכום זה נקבע, בין היתר, על סמך הפסדי שכר ופנסיה בסך מוערך של 6.6 מיליון שקלים. כמו כן, כללה השופטת בפיצויים גם 700 אלף שקלים, בגין כאב וסבל. בנוסף, הוכללו בפיצויים גם שכר טרחת עורך דין, וכיסוי הוצאות משפט.
מהמרכז הרפואי שמיר אסף הרופא נמסר בתגובה: "פסק הדין ומשמעויותיו נלמדים על ידי המרכז הרפואי בשלב זה, ועמדתנו נשקלת בהתאם".