עשרות קשישים מראשון לציון לא יכולים בתקופה האחרונה להשתתף בפעילויות של מועדון קהילתי אליו נהגו להגיע בשנים האחרונות, בגלל מחלוקת בין הנהלת המועדון שדורשת מהעירייה דמי שכירות לבין העירייה שטוענת כי מנסים לסחוט אותה. "אין לי אף אחד, אני יושבת בבית בודדה בין ארבעה קירות", מספרת אחת מבאי המועדון שנותרה בחוץ, "בני כמה האנשים בעירייה? הם לא חושבים שיום אחד גם הם יגיעו לגילי ויהיו נואשים לחברה?".
המועדון:"העירייה לא שילמה"
במשך עשור נהנו עשרות קשישים ממועדון קהילתי במרכז ראשון לציון שפועל מתוך דיור מוגן של הרווחה. מרביתם עולים חדשים, ניצולי שואה ווטרנים שנלחמו במלחמת העולם השנייה, שראו במקום בית שני שסייע להם להפיג את הבדידות ולהתגבר על קשיי השפה. לפני כשנה וחצי הודיע בעל המועדון, ששייך לדיור מוגן, כי על הרווחה בעיר להשתתף בעלויות. בינתיים הוא איפשר להם להמשיך את הפעילות והפציר בעירייה למצוא פתרון, הקשישים פנו לעירייה ובפגישה שנערכה עם נציגי העירייה ייצג אותם חבר בוועדת רווחה, ולד קפוסטין. בסיום הפגישה הובטח להם כי הנושא יטופל.
"זה קרה בחודש מאי 2022", מסביר קפוסטין, "הוציאו לנו מכתב רשמי בו נכתב כי העירייה תחתום עם הבעלים על חוזה ותעביר 4,000 שקלים בכל חודש עבור ההשתתפות שלהם, ללא הגבלת מספר המשתתפים. מאוד שמחנו כי עבורם המקום הזה הוא בית שני, ממש אוויר לנשימה. הם חששו כל כך מהסגירה, אמרו שעבורם זה גזר דין מוות".
במועדון הקשישים מאזינים להרצאות, משחקים, מבצעים פעילות גופנית, חוגגים ימי הולדת וחגים ואף יוצאים לטיולים ופעילויות חוץ. לרגע הם האמינו כי שבו לשגרה המבורכת, אך החודשים עברו ובמהלך חגי תשרי הודיע מנהל המועדון כי העירייה לא שלחה לו חוזה ולא שילמה את הכסף המובטח ועל כן הוא נאלץ לסגור את שערי המקום עד שיימצא פתרון.
"הוא אמר ובצדק, שהוא לא צריך לרדוף אחריהם, הם לא ילדים, אלא גוף יציג שצריך להקפיד לעמוד מאחורי המילה שלו. הפצרתי בו שימתין קצת, כי החגים זו תקופה רגישה, בעיקר לאנשים עריריים. הוא התחשב אבל בחודש נובמבר הוא כבר נאלץ לסגור. זה פשוט שובר את הלב, פנינו לכל גורם ולצערי אנחנו נתקלים באטימות. אמרו להם ללכת למועדונים אחרים בעיר, אבל מי שהציע דבר כזה מעולם לא פגש אותם. אלו קשישים שגילם נושק ל־90, הם לא יכולים להיסחב בשני אוטובוסים רק כדי להגיע למועדון יומי. יתרה מזה, מרביתם כלל לא דוברי עברית. רבים מהם מגיעים ממשפחות קטנות, ילדים שגרים בחו"ל וחלקם אף עריריים, אין להם אף אחד בעולם וגם את המעט הזה לוקחים מהם".
הקשישים:"זה הבית השני שלנו"
בין חברי המועדון ניצולי שואה, יוצאי גטאות ושורדי מצור לנינגרד, מדובר באנשים שחוו את הרע מכל והתגברו על קשיים בלתי נתפסים, אך בגלל גילם המבוגר נראה כי המרחק ממועדון החברים שלהם, שנמשך רק חודשיים, כבר מתחיל להראות את אותותיו. חברה במועדון, בת 74, שילדיה מתגוררים בחו"ל, מספרת. "אין לי אף אחד בראשון לציון, ילדיי מתגוררים בחו"ל. המועדון הפך להיות החיים שלי. בזמן שהמועדון סגור אני מנסה איך שהוא להעביר את הזמן של הבדידות בשיחות טלפון עם החברות, סדרות טלוויזיה, אבל כמובן ההרגשה היא שאתה חסר משמעות, נזרק לשוליים וחי בבדידות. אני רוצה לומר למקבלי ההחלטות שצריך קודם לכבד את אלה שהם קוראים להם גיל הזהב. מבקשת מהם לשים יותר תשומת לב על אנשים כמונו שמגיעים לגיל מבוגר כזה ולתת יותר יחס ואמפתיה".
חברה נוספת, אלמנה בת 77, סיפרה על החיבור הייחודי בין החברים. "המועדון זה משפחה שלי, הבית השני שלי. אין לי אף אחד. התקופה שאני לא במועדון זו תקופה נוראית, אני בודדה, בין ארבעה קירות. אני לא יודעת בני כמה הם בעירייה, אבל הם ללא ספק גם יגיעו יום אחד לגיל המבוגר, רק אז הם יבינו שבגיל כזה חייבים יותר חברה, יותר פעילות משותפת, יותר יחס".
בני משפחתם סייעו לשלוח מכתב לעירייה, והם זועמים על היחס. "מדובר באנשים בטווח הגילים 70 עד 100", סיפרה נכדה לחבר במועדון, "הם חוגגים יחד חגים, ימי הולדת ויש להם שיח משותף. המקום הזה הוא כמו אוויר לנשימה. הם נמצאים בגיל שהתמיכה אחד בשני מאוד חשובה להם והם רוצים להרגיש שיש להם חברים ומשפחה".
"אני זוכר שבימי הקורונה ראש העירייה דיבר רבות על החשיבות של קהילה", מסכם קפוסטין, "צערי ההבטחה שנתן לעשרות קשישים לא שווה כלום והשערים סגורים בפניהם, מותירים אותם לבדם בקשיים ואתגרי החיים שניצבים מולם בגילם המופלג".
תגובות
מעיריית ראשון לציון נמסר: העירייה מפעילה את הפעילות במועדון במקבץ הדיור כבר עשור, במטרה לספק לדיירי המקבץ ולדיירים הגרים בסמוך לו - פעילויות העשרה ופנאי. לפני כשלוש שנים התחלפה חברת הניהול במקבץ והחלה להציב תנאים הכוללים הפסקה של כניסת מספר דיירים בודדים לפעילות במקבץ ועוד דרישות שונות ומשונות ובשל כך החל סלע המחלוקת - דבר שלא היה בשנים שקדמו לכניסת חברת הניהול החדשה. העירייה מממנת את פעילות המועדון על כל נגזרותי בסך של למעלה מ-100,000 ש"ח בשנה וזאת בנוסף למועדוני האזרחים הוותיקים העירוניים הפרוסים ברחבי העיר. לא ניתן יד לסחטנות שמופנת כלפינו מצד חברת הניהול. העירייה תבחן בהקדם הקמה נוספת של מועדון לאזרחים ותיקים בסמוך למקבץ, במבנה עירוני וללא התערבות של חברת ניהול פרטית שמטרתה רווח כספי".
קראו גם:
ממועדון מקבץ נמסר: "במשך שנים רבות נהנו תושבי העיר שאינם דיירי מקבץ מפעילויות המועדון, חברת הניהול החדשה שיפצה את המקום באופן מקיף ובתקציב גדול ועל כן הוחלט לדרוש דמי שכירות. אין לנו צורך במימון עיריית ראשון לציון, אנחנו מפעילים את המקום מתקציב מקבץ, אך אם העירייה מבקשת להכניס דיירי חוץ היא צריכה להשתתף בעלויות. אנחנו גם מכבדים את זכותה של העירייה לסרב, אך הם נתנו את הסכמתם לפני חודשים רבים ומאז רק מורחים את העניין ולא עומדים במילתם. לגבי הדרישה לחתום על חוזה, זה נוהל התחייבות מקובל, ולאור ההתנהלות עד כה אנחנו לא יכולים להסתפק בתשלום חד פעמי שממילא טרם הועבר.