בתום שנה מאתגרת מלאה בחששות ולחצים, הבריאות שלנו זקוקה לתשומת לב מיוחדת. מומחי כללית עושים לכם חיים פשוטים יותר וממליצים על בדיקות מעקב ושגרת טיפולים במרפאות הקרובות לביתכם. ואם אין לכם כוח לצאת מהבית? גם כאן יש מענה בזכות שירותי און-ליין ברפואת משפחה, ברפואת ילדים וברפואת עור ובאמצעות שירות וואטסאפ מרפאתי המאפשר לקבל את כל שירותי המרפאה מהנייד: קביעת תורים, הפניות, התחייבויות וגם אפשרות לבקש החזרים און –ליין והכל במסלול המהיר.
תנו לעצמכם את המתנה האמיתית: גוף בריא בנפש בריאה. זה הזמן שלכם!
3 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: דוברות כללית )

ד"ר דנה קנטרל רופאת משפחה של כללית מסבירה מהן הבדיקות שחשוב לבצע:
"בדיקות השגרה המומלצות לפי גיל מבוססות על מחקרים אשר הוכיחו תועלת של הבדיקה מול עלות", אומרת ד"ר קנטרל. "הביטוי עלות אינו מתייחס רק לפן הכלכלי אלא גם עלות של איבחון יתר. איבחון יתר לאו דווקא מועיל מבחינה בריאותית למטופל אלא עשוי לגרום לבדיקות וטיפולים מיותרים. בירורים אלה עשויים להוביל לחרדות ולעומס נפשי על המטופל ותופעות לוואי של טיפולים מיותרים. בדיקות הסקר למעשה נקבעו עבור מחלות שיש לנו יכולת להועיל ולשפר את המהלך שלהן אם נאבחן אותן מוקדם".

3 צפייה בגלריה
ד"ר דנה קנטרל
ד"ר דנה קנטרל
ד"ר דנה קנטרל
(צילום: דוברות כללית )

אילו בדיקות מומלצות באופן קבוע לפי גיל לכלל האוכלוסייה?


בינקות מומלץ לעבור בדיקת התפתחות אחת לשנתיים וחצי אצל רופא הילדים או המשפחה, לצד מעקב מסודר וקבוע בטיפת חלב.
בגיל 9-12 חודשים בדיקת דם לרמת ההמוגלובין מסייעת באיבחון של אנמיה לחסר ברזל.
בגיל 6 שנים בדיקת ראייה ושמיעה ובדיקת הגיינת הפה והשיניים.
בדיקת לחץ דם מומלצת בגילאי 20-29 כל חמש שנים, בגילאי 30-39 כל שלוש שנים, מגיל 40 ואילך כל שנה.
בגיל 35 מומלצת בדיקת סוכר לאנשים עם גורמי סיכון לסוכרת כמו עודף משקל, רקע משפחתי ועוד. אם אובחנה רמת גבולית של סוכר יש לחזור על הבדיקה אחת לשנה.
בדיקת רמת כולסטרול מומלצת אחת לחמש שנים מגיל 35 ואילך, באנשים עם מחלות רקע כמו השמנת יתר מומלצת בדיקה מגיל 20.
בדיקת נוכחות וירוס פפילומה בצוואר הרחם מומלצת אחת לחמש שנים בנשים בגילאי 25 עד 65.
לנשים ממוצא אשכנזי (מלא או חלקי) מומלץ לעבור בדיקת דם חד פעמית לנשאות ל BRCA 1/2 מגיל 25 ואילך.
בדיקת ממוגרפיה של השד לאיתור מוקדם של ממאירות מומלצת אחת לשנתיים מגיל 50 עד 75 לנשים ללא רקע משפחתי של ממאירות.
בדיקת דם סמוי בצואה מומלצת לנשים וגברים כאחד מגיל 50 כל שנה, אם אין גורמי סיכון לממאירות המעי הגס כמו מחלת מעי דלקתית אצל המטופל או ממאירות של המעי הגס במשפחה. באנשים עם גורמי סיכון מומלצת בדיקת קולונוסקופיה אשר מועדה ותדירותה תלויה בגורם הסיכון.
בדיקת צפיפות עצם מומלצת מגיל 65 לנשים אחת לחמש שנים אם הבדיקה תקינה.
CT ריאות במינון קרינה נמוך אחת לשנה במעשנים כבדים (קופסא ליום במשך 20 שנה) מומלץ בגילאי 50 עד 80, אך אינו בסל הבריאות.
בגברים בני 65 ועד 74 עם רקע של עישון, מומלצת בדיקת אולטרא סאונד אחת של אבי העורקים, לאיתור מפרצת בעורק.
מעבר לבדיקות הסקר המומלצות חשוב מאוד לשמור על אורח חיים בריא. לשמור על משקל גוף תקין, לעשות פעילות גופנית באופן קבוע ולשמור על תזונה מגוונת ובריאה. להמנע מעישון ומשתיית אלכוהול מרובה.

3 צפייה בגלריה
נורית שטרן מרגלית
נורית שטרן מרגלית
נורית שטרן מרגלית
(צילום: דוברות כללית )

נורית שטרן מרגלית, רוקחת אחראית בכללית, מסבירה מה חשוב להחזיק בארון התרופות בבית:
ראשית, התרופות שהכי חשוב שיהיו בארון התרופות הן תרופות לשיכוך כאב והורדת חום בהתאמה לילדים ומבוגרים. תרופות מכילות פראצטמול או איבופרופן או דיפירון. את התרופות ניתן לרכוש ללא מרשם רופא בכל בתי המרקחת.
למצבים של צינון, הקלת גודש ושיעול, והקלה בתסמיני שפעת - נעדיף תרופות המכילות שילוב חומרים שמטרתם ייבוש גודש, דיכוי שיעול והקלת תחושה כללית. ניתן לשלב סירופים לשיעול ללא מרשם, המגוון הוא רחב - רבים מהם מבוססים על צמחי מרפא שונים, דבש וחומרים שמטרתם הרגעת הגירוי הקיים בשיעול. בילדים - מתחת לגיל שנתיים נעדיף לא לתת סירופ ללא ייעוץ רופא. יש להקפיד לא לתת לתינוקות מתחת לגיל שנה כל תכשיר המכיל דבש שהרי הוא אסור בגיל זה.
תרסיסים לאף להקלה על גודש ואף סתום - תרסיסים המכילים קסילומטזולין שהיא תרופה נוגדת גודש באף, בעלת פעילות ארוכה (של עד 10 שעות) לשימוש מקומי באף. התרופה מכווצת כלי דם נפוחים באף ובכך מקילה על תסמינים של נזלת ושל גודש באף. משך הטיפול בקסילומטזולין מוגבל ל־3 ימים בלבד, משום ששימוש ממושך עלול לגרום להחמרה בגודש ולפגיעה ברירית האף. ישנם גם תרסיסים המבוססים על מי מלח, שמהווים שטיפה מקומית של הנחיריים, חיטוי וייבוש. ישנם תכשירים המשלבים מנטול או אקליפטוס המגבירים את תחושת האוורור.
לילדים- נעדיף רק תכשירים המבוססים על מי מלח ושטיפות.
לחתכים ופציעות קלות בבית - תמיד כדאי להחזיק פלסטרים ואמצעי חבישה בסיסיים, חומר חיטוי כגון יוד או משחות תרסיסים המכילות חומרים מחטאים.
לכוויות קלות - קרמים לטיפול בכוויה.

כיצד צריך לאחסן את התרופות בבית?


נשמור את התרופות במקום יבש, מוצל, וסגור (כגון ארון בחדר שינה). הרחק מהישג ידם של ילדים. ממולץ לשמור על האריזה המקורית של התרופה, יש עליה מידע חיוני כגון תאריך תפוגה, אזהרות מיוחדות ובתוכה העלון ובו מידע חיוני לידיעתכם אודות השימוש בתרופה.
בשיתוף כללית מחוז מרכז