בתקופה בה הבינה המלאכותית כובשת כל חלקה טובה, במכון האונקולוגי במרכז הרפואי "שמיר" (לשעבר 'אסף הרופא') מתגאים דווקא באנושיות: במשך 40 שנות פעילות המכון, מקפידים על יחס חם ואנושי ואווירה משפחתית, שמקלה על ההתמודדות בתקופה כה שברירית ומטלטלת.
6 צפייה בגלריה
מימין לשמאל - ד"ר מרוז, ירום, קובל, פינק וליבוביץ'
מימין לשמאל - ד"ר מרוז, ירום, קובל, פינק וליבוביץ'
מימין לשמאל - ד"ר מרוז, ירום, קובל, פינק וליבוביץ'
(צילום: שיווק שמיר)

המכון כולל מרפאות חוץ (אמבולטוריות), אשפוז-יום בו ניתנים טיפולים אונקולוגיים מכל הסוגים (כימותרפיה, טיפולים הורמונליים וטיפולים ביולוגיים) ומחלקת אשפוז עם עשרים מיטות. בימים אלו נבנה בקמפוס בית-החולים מכון אונקולוגי חדש ומרווח, בתרומת 'קרן הלמסלי' ותורמים נוספים, שיכלול גם הכנה למכון קרינה, מיון אונקולוגי, טיפול פליאטיבי, שיקום ועוד. המכון יעניק מענה כוללני לכל חולי הסרטן בדרום מישור החוף והשפלה.
צוות המכון בניהולה של ד"ר רעיה ליבוביץ', חברת סגל בכיר בפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א, כולל רופאות ורופאים בכירים מהשורה הראשונה בישראל: ד"ר סבטלנה קובל, סגנית מנהלת ואחראית תחום הגידולים הגינקולוגיים, ד"ר נירית ירום, מנהלת יחידת הכימותרפיה ואחראית גידולי מערכת העיכול, ד"ר רותם מרוז, מנהלת שירות סרטן השד, וד"ר כרמל פינק, אחראית תחום גידולי בית החזה והריאה. ד"ר ליבוביץ עצמה מטפלת בגידולי מערכת המין והשתן הגברי, גידולי עור לרבות מלנומה, ומומחית באונקולוגיה גריאטרית - התאמת הטיפול בסרטן לקשישים. המכון ובית החולים מסונפים לאוניברסיטת תל-אביב.

6 צפייה בגלריה
ד"ר רעיה ליבוביץ'
ד"ר רעיה ליבוביץ'
ד"ר רעיה ליבוביץ'
(צילום: שיווק שמיר)

ד"ר ליבוביץ' מספרת על העבודה החשובה הנעשית במכון ומנפצת מספר מיתוסים: "הטיפול במכון במרכז רפואי גדול יותר הוא לא בהכרח טוב יותר. סל הטיפולים האונקולוגיים שניתנים במדינה מוכתב על ידי הנחיות טיפול בינלאומיות וע"י סל הבריאות הממלכתי ולכן הוא זהה לחלוטין בכל המכונים, אז לדעתי חשוב שלמטופלים יהיה נוח, שדרכי ההגעה תהיינה קלות, שייווצר קשר טוב עם הצוות המטפל, ושהמטופלים ירגישו ש'רואים אותם'".
מה לדעתך מייחד את המכון האונקולוגי במרכז הרפואי שמיר?
"ראשית, גודלו של המכון מאפשר היכרות אישית של כל מטופל ומטופלת, וגמישות גדולה בקביעת מועדי הטיפול. במכונים גדולים, מטופלים עלולים לקבל תחושה שהם ב'מפעל לטיפול בסרטן', ואצלינו הדבר אינו כך. שנית - יש לנו מחלקת אשפוז נהדרת בניהולו של ד"ר שמואל עובדיה. אני יכולה להעיד בגאווה שמאושפזים אצלנו במחלקה למעלה מ-95% מחולי הסרטן במרכז הרפואי בכל רגע נתון. משמעות הדבר היא שחולה סרטן שיגיע למיון יאושפז במחלקה הייעודית לו ולא במחלקה פנימית, וזה יתרון עצום".
6 צפייה בגלריה
אבחון מוקדם של סרטן השד
אבחון מוקדם של סרטן השד
אבחון מוקדם
(צילום המחשה: שאטרסטוק)

כיצד יתרונות המכון באים לידי ביטוי?
"אני חושבת ש'בוטיק' היא לא מילה שחושבים עליה בהקשר של טיפול בסרטן, אבל זו ההגדרה המתאימה. כשמטופלת מגיעה לכאן, כולם מכירים אותה, החל מהצוות הסיעודי בראשותו של אלברט וולפובסקי, דרך הרופאים וכלה בצוות האדמיניסטרטיבי והפרה-רפואי. אנחנו בעצם מעניקים למטופלים כמעט את כל הטיפולים במקום אחד, סוג של One Stop Shop, והמסירות שלנו למטופלים היא גדולה מאד. לדוגמה, ב-8 לאוקטובר כבר היינו בעבודה כרגיל, וכמובן עבדנו כרגיל בכל תקופת הקורונה. היום מכונים גדולים נורא מתגאים בשירותי ה'דיגיטל' שלהם, ואילו אנחנו דווקא מתגאים בהיכרות וביחס האישי שלנו".

6 צפייה בגלריה
המכון האונקולוגי במרכז הרפואי "שמיר"
המכון האונקולוגי במרכז הרפואי "שמיר"
המכון האונקולוגי במרכז הרפואי "שמיר"
(צילום: שיווק שמיר)

כיצד אתם מלווים מטופלות ומטופלים שהתבשרו על כך שאובחנו עם המחלה?
"כבכל מכון, גם לנו יש לנו ישיבות רב-תחומיות על בסיס קבוע עם צוות רב תחומי הכולל מנתחים, פתולוגים, רדיולוגיים ועוד, המלווים את המטופלים כבר מעת האבחנה. בנוסף, המטופלים שלנו מלווים מרגע האבחנה ובמהלך כל מחלתם על ידי עובדים סוציאליים. בשנים האחרונות חלו התפתחויות משמעותיות בטיפול בסרטן, ואנחנו גאים ביחידה למחקרים קליניים שלנו וביכולת שלנו להציע למטופלינו השתתפות במחקרים קליניים כמעט בכל סוגי הסרטן שיש, כאשר בחלק מהמקרים המחקרים הללו ממש עושים את ההבדל עבורם".

6 צפייה בגלריה
מימין לשמאל - ד"ר מרוז, ירום, פינק, קובל וליבוביץ' (יושבת)
מימין לשמאל - ד"ר מרוז, ירום, פינק, קובל וליבוביץ' (יושבת)
מימין לשמאל - ד"ר מרוז, ירום, פינק, קובל וליבוביץ' (יושבת)
(צילום: שיווק שמיר)

ספרי לי על מקרה יוצא דופן שזכור לך
"זכור לי במיוחד מקרה של סרטן ערמונית שעבר 'התמרה' לסרטן אלים במהלך המחלה: מדובר בגבר בסוף שנות השבעים לחייו, שמתוך בריאות שלמה אובחן עם סרטן ערמונית והחל טיפול הורמונלי כמקובל. למרבה הצער, במהלך הטיפול הסרטן שלו עבר 'התמרה' לגידול אלים במיוחד, ובתוך ימים ספורים מצבו התדרדר עד שהפך למרותק למיטה. המטופל אושפז בדחיפות במחלקה האונקולוגית כשחייו בסכנה מיידית, והחלטנו להתחיל לו טיפול כימותרפי 'מהיום להיום'. בתום הטיפול הוא נותר באשפוז במשך כמה שבועות רצופים, ולמעשה גם את הטיפול השני עדיין קיבל באשפוז. אבל, לאט לאט חלה הטבה במצבו. הוא הצליח לשבת, לעמוד ואז ללכת על רגליו שוב. בהמשך שוחרר לביתו, ובתוך כמה שבועות חזר לתפקוד מלא, לרבות לנהיגה. הוא המשיך בסוג הטיפול הזה חודשים רבים מאד, במסגרתם הספיק לטוס לחו"ל ולהנות מנכדתו הראשונה, שנולדה קצת קודם לכן".

6 צפייה בגלריה
בדיקות במכשור מתקדם
בדיקות במכשור מתקדם
בדיקות במכשור מתקדם
(באדיבות כללית)

המחקרים הקליניים שלכם מסייעים בהצלת חיים?
"בהחלט. עובדת זרה בת 53 שאובחנה עם סרטן ריאה גרורתי בבית חולים אחר, הייתה ללא מעמד מוסדר בישראל ולכן לא הייתה זכאית לטיפול ביולוגי בטבליות הנמצא בסל הבריאות הממלכתי לחולים במצבה. הודות לעמותה פילנטרופית היא הצליחה להשיג את הטבליות וממצב מסכן-חיים קמה על רגליה וחזרה לתפקוד מלא למשך כשנה. אך לצערנו, כמו שקורה תמיד - הטיפול הפסיק לעבוד ועלה צורך דחוף להחליף תרופה. האונקולוגית המטפלת שלה יצרה קשר מיידי עם ד"ר כרמל פינק, שכן ידעה (דרך הרשת הארצית של אונקולוגים של גידולי ריאה) שיש מחקר ב"שמיר" שיכול להתאים לה בדיוק".
מה קרה לאחר מכן?
"המטופלת הגיעה ל"שמיר" ובאופן מיידי נלקחה ביופסיה חדשה שנשלחה לבדיקת התאמה, שכן רק 30% מהמטופלים נושאים מוטציה חדשה המאפשרת כניסת למחקר. למרבה המזל, המטופלת נמצאה מתאימה והחלה בטיפול הניסיוני. במהלך ההמתנה עד לתחילת הטיפול מצבה התדרדר והיא הפכה לתלויה בחמצן, אך כחודש לאחר התחלת הטיפול היה ניתן לראות שיפור ברור בבדיקות הדם, וחשוב מזה - המטופלת נגמלה מחמצן. ד"ר פינק מספרת עד כמה שמחה והתרגשה לבקר אותה במיטתה בסיום האשפוז ולראות אותה סורגת בנחת. אלו הם רגעים קטנים שעושים טוב, ומדגימים עד כמה חשוב שיהיו מחקרים קליניים מתקדמים, שמאפשרים למטופלים אופציות טיפוליות חדשניות".
מה מניע אתכם להמשיך בעשייה כה אינטנסיבית?
"התגובות החמות שאנחנו מקבלים ממטופלים ומבני המשפחות שלהם מעניקות לנו רוח גבית. גם כשלצערנו מטופלים הולכים לעולמם, בני המשפחה מוצאים את הזמן ואת גדלות הנפש לכתוב לנו מילות תודה. בעבודה שלנו אין 'ניסים' אך יש כאן 'איים' של רצון טוב, כוונות טובות וחמלה - רגעים של חסד. זאת ועוד - המכון שלנו הוא השתקפות הדו-קיום הישראלי היפה במציאות סבוכה. מגיעים אלינו מטופלים מכל המגזרים ומכל גווני החברה. כולנו ביחד – מטופלים, משפחות וצוות - באותו צד של המתרס ולכולנו יש את אותה המטרה: להילחם במחלה, לסייע להחלמה, ולהביא לתוצאות הטובות ביותר בנסיבות שנכפו ושאותן אף אחד לא בחר".

שירות לציבור. מוגש בחסות חברת Merck
כל ההצהרות בתוכן המוצג הן העמדה החופשית וניסיונו האישי של המחבר.
IL-AVE-00082