אחת המגמות המרכזיות שאנו עדים לה בשוק הנדל״ן בישראל בשנים האחרונות, היא הצמיחה של בנייני בוטיק – בניינים קטנים, עם מעט קומות וחללים, מעוצבים בקפידה ותוך מחשבה יתרה על כל פרט ופרט באיכות החיים של המתגוררים בהם. בייחוד בערים כמו תל אביב וירושלים, עולה הצורך לבנות בניינים קטנים יחסית, אך עם חשיבה אדריכלית מושקעת, יותר מאשר גורדי שחקים עשירים בדירות ושכנים. בכתבה זו ננסה להבין איך מגמה זו התפתחה ומדוע היא מצליחה כ"כ בערים הגדולות בישראל?
1 צפייה בגלריה
בנייני בוטיק
בנייני בוטיק
בנייני בוטיק
(צילום: Shutterstock)
מה זה בניין בוטיק?
בהגדרה האדריכלית שלו, בניין בוטיק הוא מבנה רב-קומות קטן יחסית, המורכב בדרך כלל ממספר מצומצם של דירות יוקרה הבנויות באיכות גבוהה, כ-10 במספרן באופן ממוצע. כדי לקבל את התואר המחייב ״בוטיק״ על הבניין לעמוד בסטנדרטים גבוהים במיוחד. בנייני הבוטיק מתאפיינים בתכנון מדוקדק של המרחב הציבורי והפרטי, בשימוש בחומרי גלם איכותיים ובתשומת לב רבה לפרטים הקטנים – לובי מפואר, חניות נוחות, מיקום מעולה במרחב העירוני ועיצוב מוקפד של כל חלון, דלת וקיר. לרוב, מדובר בבניינים שנבנו מחדש ולכן הם מיועדים לאוכלוסייה מבוססת, המעוניינת בחוויית מגורים יוקרתית ואישית. גם תהליך הניהול של בנייני הבוטיק, לאחר האכלוס, מתוכנן להתבצע על-ידי אנשי מקצוע מנוסים ובכך להעניק את התחושה של פרטיות, אינטימיות ואקסקלוסיביות לדיירים, בניגוד לבנייני מגורים גדולים.
היתרונות של בנייני בוטיק
אחד היתרונות המרכזיים של בנייני בוטיק הוא האופי האינטימי והמבוקר של הפרויקטים. בשל גודלם הקטן יחסית, דיירי הבניינים זוכים לחוויית מגורים אינטימית ופרטית יותר, ללא ההמולה והצפיפות ואפילו הניכור שלעתים מאפיין בנייני מגורים גדולים ועמוסים. גם הדגש על עיצוב ואיכות חומרים מעניק לדיירים תחושת יוקרה ורמה גבוהה של נוחות ופריווילגיה. למרות, המחירים הגבוהים שניתן לגבות עבור דירות אלו, הן נהנות מביקוש גבוה בקרב קהל רוכשים מבוסס, המעוניין בחוויית מגורים מיוחדת.
המגמה שמאפיינת את תל אביב
בישראל, הערים שבהן תמצאו מבחר עשיר של בנייני בוטיק אשר הולכים ותופסים נתח גדול יותר בשוק הנדל״ן, הן בעיקר תל אביב וירושלים. מניתוח מחקר שנערך אודות התחלות בניה של נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נמצא כי בשנים האחרונות ניכר גידול משמעותי במספר התחלות הבנייה של פרויקטים חדשים בתל אביב ובירושלים מסוג בנייני הבוטיק. הסיבה לכך קשורה בין השאר למגמת ההתחדשות העירונית שמאפיינת את שתי הערים, המניבה הזדמנויות רבות לבנייה חדשה ויוקרתית. בנוסף, תוכניות המתאר העירוניות שמקודמות בשתי הערים שמות דגש על שימור המרקם הקיים ועל בנייה בגובה מדוד יותר, לעומת הקמת מגדלים ענקיים וגורדי שחקים. מגמה זו תורמת אף היא לעלייה בביקוש ובהיצע של בנייני הבוטיק.
לסיכום
בשנים האחרונות, אנו עדים לצמיחה משמעותית של תופעת בנייני הבוטיק בישראל, בייחוד בערים כמו תל אביב וירושלים. תופעה זו משקפת את השינוי בדרך שבה אנו חושבים על פיתוח עירוני ועיצוב מגורים, כאשר הדגש בא לידי ביטוי יותר על איכות, עיצוב וחווית מגורים אינטימיות במקום על גודל והיקף. בנייני בוטיק מציעים חוויית מגורים יוקרתית ומבוקרת, והם ניחנים ביתרונות כלכליים ייחודיים הן לדיירים והן ליזמים. ניתן להניח כי מגמה זו תלך ותתחזק בשנים הקרובות, היות שהיא משקפת את הביקוש הגובר לאופן מגורים איכותי ואישי יותר בערים המובילות בישראל.


מוגש מטעם: אקרו נדלן