מתי צריך להיעזר באגרונום מומחה?
אגרונומיה היא תורת החקלאות ואגרונומים הם מומחים לחקלאות. תחומי עיסוקם הם רבים ומגוונים וניתן לומר כי הם מלווים את החקלאי או המגדל לאורך שלבי הגידול השונים, מייעצים, מנחים ומכוונים. אגרונום הוא בעצם מדען שחוקר את הצמחים ואת האדמה במטרה להגדיל את תפוקת הקרקע ולפתח טכניקות טיפוח, שתילה וקציר טובות יותר. בתחומי מומחיותו גם שיפור תפוקת היבול על-ידי מיטוב איכות הזרעים וערכיהם התזונתיים של היבולים. אגרונומים עובדים עם שטחים חקלאיים, חברות מסחריות שעוסקות בפיתוח מזון ועוד. אלו המצבים שלרוב נעזרים באגרונומים מומחים:
הערכת בריאות הקרקע
קרקע היא הבסיס לחקלאות ובטרם נשתלים גידולים או כשעולות בעיות שונות בצמחים עצמם, אגרונום בודק ומנתח את הרכב הקרקע, המבנה, רמת ה-PH, את החומרים המזינים והפוריות של הקרקע. חקלאים יכולים לקבל החלטות מושכלות על בסיס הניתוחים הללו לגבי בחירת היבולים, השקיה ודישון.
סקר עצים
לפני התחלת בניה של בית או בניין, נדרש לבצע סקר עצים כדי לבחון את בריאות העצים הנמצאים בשטח ואת מצבם. סקר עצים מחויב על-פי החוק ורק אגרונום מומחה רשאי לעשותה.
בדיקת מחלות
דרכים למניעת מחלות בשטחים חקלאיים ובגינות וריפוי מחלות התוקפות יבולים, גם הם מהמקרים שיש להיעזר באגרונום מומחה. האגרונומים מזהים את הסימפטומים על גבי הצמח כדי לקבוע דרכי טיפול.
פיתוח וייעול
ככל שהולכות ומשתכללות השיטות בהן עושה החקלאות שימוש, כך תורמים אגרונומים מומחים לפיתוח זנים חדשים של צמחים, עצים ויבולים, באיתור קרקעות מתאימות ובבחינת פוטנציאל הגידול.
אסטרטגיות לניהול השקיה
אגרונומים מסייעים בפיתוח אסטרטגיות לניהול השימוש במים לצרכי השקיה כדי להתמודד עם בעיות שונות כגון בצורת והצפות. באמצעות ניתוח משאבי מים מקומיים ויישום טכניקות השקיה יעילות, יכולים אגרונומים לסייע לחקלאים לייעל את השימוש במים תוך שמירה על פרודוקטיביות היבול.
הסתגלות לשינויי אקלים
שינוי דפוסי האקלים מהווה איום משמעותי על החקלאות וכבר מורגש בשנים האחרונות. אגרונומים עובדים על פיתוח גידולים אשר עמידים למצבי קיצון ועל יישום שיטות המפחיתות את ההשפעה המזיקה על הסביבה.
לסיכום, ההתמודדות עם שינויי האקלים ואילוצי משאבים, לצד התפתחות טכנולוגית מואצת, מחקר ופיתוח עתידנים מאפשרים לאגרונומים לסייע במקרים רבים של מקרים חקלאיים מורכבים. במבט עתידי, תפקידם של אגרונומים הופך למשמעותי ביותר בהבטחת הביטחון התזונתי.
מוגש מטעם אגרונום גיל רוזנברג