קצת רקע
ראשית כל, החומר נקרא כך פשוט משום שחומר הבנייה הזה פותח בזמנו בארה"ב, וגם היום הוא מאוד נפוץ בתעשיית הבנייה והשיפוצים האמריקאית – גם הודות לתכונות המעולות והשימושיות שלו, גם הודות לידידותיות ופשטות שימוש וגם כי הוא מתאים מאוד לשיטות הבנייה הנהוגות בארה"ב. באותה נשימה, נאמר ונדגיש כי אמנם שיטות הבנייה בישראל ברובן מאוד שונות מאלו הנהוגות באמריקה, אך כמובן שהשפכטל האמריקאי מתאים ומעולה גם לקירות ארצנו.
מהו השפכטל האמריקאי ומדוע הוא חשוב ומומלץ?
מדובר על חומר בנייה ושיפוצים המיועד להחלקת כל סוגי קירות פנימיים (מיד נסביר מדוע לא חיצוניים וגם לא קירות בחדרים רטובים), כאשר שפכטל אמריקאי מיישמים כשכבה האחרונה על הקיר לפני הצביעה. בנוסף, חומר זה מתאים גם לתיקון חורים ופגעים קלים יחסית בקיר.
המוצרים מבית הרקולס מגיעים מוכנים לשימוש, ולא כמו חומרים אחרים בצורת אבקה שיש לערבב ולהכין עם תוספת מים. לרוב הוא נמכר בתצורה של דליים, גדולים או קטנים. החומר צמיגי ומאוד קל ונוח לעבודה בעזרת מרית ומאלג', ישירות מהדלי ובפועל בלי הכנה של החומר עצמו.
רוב אנשי המקצוע והאנשים הפרטיים המשתמשים בשפכטל האמריקאי מעדיפים ליישם אותו עם מרית (שפכטל) ומאלג', אך בהחלט יש את אלו המעדיפים ליישמו על קירות באמצעות מריחה עם רולר ואז החלקה וניגוב עם מרית. דרך פעולה זו גם מתאימה ורלוונטית לקירות רבים אבל היא מצריכה מעט דילול של החומר עם מים כדי להגיע למרקם ולסמיכות הרצויים.
שימושים נפוצים - בעיקר החלקת קירות
בניגוד לחומרים אחרים ולעיתים בניגוד לתפיסה של אנשים פחות מקצועיים, הוא ממש לא מיועד למילוי וסתימה של חורים וסדקים גדולים ומשמעותיים בקירות אלא בעיקר להחלקה סופית ואחידה של קירות פנימיים לפני צביעה. חלק ממאפייניו של השפכטל המוכן והפופולארי הזה הם הגמישות שלו והעובדה שהוא לא "מתנהג" כמו שפכטל רגיל וזמן הייבוש המלא שלו ארוך יותר מחומר דוגמת פרופילה או קלסימו.
לכן, השפכטל האמריקאי מתאים ומיועד בעיקר להחלקה של קירות, אחרי שאלו עברו טיפול והכנה מתאימים, למשל יישום טיח גבס, מילוי חורים וסתימת חריצים עמוקים בעזרת חומר מתאים (פרופילה או קלסימו) וכיוצא באלו.
הוא מתאים כאמור להחלקת קירות קיימים שיש לשפץ או למשל לפני צביעה חדשה (הכרחי לגמרי למשל כאשר צובעים קיר קיים בצבע בגימור משי) וכמו כן מתאים מאוד להחלקה סופית לפני צביעה של קירות חדשים לגמרי. לצד היותו מעולה להחלקת קירות לפני צביעה, הוא גם מאפשר יישום קל ונוח וביצועים טובים גם לסגירת חורים קטנים ותיקון פגמים קלים בקיר, לפני יישום צביעה מסודרת.
לאילו סוגי קירות הוא מתאים?
שפכטל אמריקאי מתאים למגוון סוגי קירות ולמעשה יתפקד מעולה על רוב קירות הפנים הנפוצים בישראל – עוד יתרון שיש לו על פני חומרים אחרים:
• קירות בטון
• קירות בלוקים
• קירות גבס
• קירות מלוחות מתועשים אחרים
מתי שפכטל מוכן אינו מתאים?
לצד כל מה שאמרנו עד כה, יש לזכור כי שפכטל אמריקאי מתאים לקירות פנימיים בלבד ובתוך זה לא לקירות בחדרים רטובים. חומר שפכטל זה רגיש יותר לרטיבות ושינויי טמפרטורה והוא אינו עמיד מספיק לתנאים אלו, לכן הוא לא מתאים ואינו מהווה בחירה מדויקת לקירות חיצוניים ולחדרים רטובים כמו מקלחות, חדרי אמבטיה וחדרים החשופים ללחות גבוהה.
השפכטל האמריקאי לא מיועד כאמור לתיקון ומילוי של חורים גדולים, סדקים עמוקים ופגעים מהותיים בקירות. לצורך משימות אלו יותר יתאימו חומרים כמו קלסימו, פרופילה, צלוטיט סאטן, שליכט בגר וכיוצא באלו.
עוד נקודה מעשית חשובה להבנה היא ששפכטל מוכן אמריקאי אינו "קסם" ושאם הקיר שלכם עקום מאוד או כאמור מלא בסדקים משמעותיים, צריך קודם לבצע עבודות הכנה מתאימות לפני שניגשים ליישום.
החלקת קירות בשפכטל אמריקאי – שלבי הכנה וביצוע
ראשית כל, כפי שכבר אמרנו, אם שאלתם את עצמכם "איך מכינים שפכטל?" – אז בחומר האמריקאי אין ברוב המקרים צורך להכין כלום והוא מגיע מוכן לשימוש. שוב, רק אם אתם מתכננים למרוח אותו על הקיר עם רולר אז יש צורך לדלל אותו מעט עם מים (בערך למרקם של גבינה לבנה...) בכלי קיבול המתאים להכנסת הרולר שלכם.
אלו השלבים המרכזיים והנדרשים בפרויקט החלקת קירות בשפכטל:
הכנת הקיר להחלקה
תלוי במצב הקיר שאותו מתכננים להחליק, לא אחת נדרשות הכנות לפני יישום שפכטל אמריקאי – בעיקר בקירות קיימים וישנים יותר מאשר בקירות חדשים לגמרי המגיעים ללא צבע ישן ולרוב גם ללא פגמים מבניים מהותיים.
• קודם כל, הקיר צריך להיות "ריק", זה אומר שמוציאים מסמרים, ברגים, דיבלים, מורידים מסגרות פלסטיק של שקעים ומפסקים.
• צבע ישן שמתקלף ואינו יציב, יש לגרד ולהוריד באמצעות מרית ייעודית לגירודים כאלו. יישום על צבע מתקלף רק תגרום לשפכטל להתקלף גם בהמשך הדרך.
• אם יש בקיר סדקים עמוקים, חורים ושאר נזקים, חשוב לפתוח אותם עם כלי העבודה המתאימים, לוודא שאין נזילות או רטיבות בקיר ואז למלא ולסתום עם חומר מתאים (לרוב חומר מבוסס גבס כמו קלסימו, טיח גבס 791, צלוטיט או פרופילה) ואם צריך אז גם ליישם רשת קיר למניעת סדקים והתפוררות.
• בקירות ישנים מאוד או פגומים, בהחלט אפשר ליישם בעזרת רולר שכבת חומר פריימר לקירות שישמש כמקשר ומחזק בין הקיר לשפכטל.
• מאוד מומלץ להניח יריעת פלסטיק על הרצפה הסמוכה לקיר ולחבר אותה לפאנלים של הקיר עם סרט הדבקה. יחסוך לכם המון בניקיונות אחרי העבודה.
יישום על הקיר
לאחר שההכנות המתאימות בוצעו והקיר שלכם מוכן, החלק הכיפי מתחיל ואפשר להתחיל את שלב היישום על הקיר. מומלץ לבצע לפחות שלוש שכבות של שפכטל על הקיר, כמובן שכל שכבה מבוצעת אחרי ייבוש השכבה שלפניה.
למעט עם דרך היישום באמצעות רולר (דרך המתאימה יותר לפעמים לחסרי ניסיון בעבודות שפכטל), את החומר מיישמים על הקיר בעזרת מרית מריחה מתאימה, כאשר מומלץ גם להשתמש, ביד השנייה, במאלג' שעליו החומר ליישום על הקיר ולהורדה אחרי מריחה וניגוב לעבודה נוחה ומהירה יותר.
כשעובדים עם מרית/ כלי שפכטל, לוקחים חלק בינוני מהקיר שעליו עובדים, מורחים פס על הקיר כאשר המרית בזווית חדה יחסית ובסיום המעבר על חלק הקיר, מנגבים את החומר כאשר המרית בזווית של כ-90 מעלות ומחזירים את עודפי החומר למאלג'. כך החומר נשאר ונכנס רק למקומות בהם הוא צריך להיות ומתקבל קיר שהולך ומחליק בכל שכבה.
בכל פעם עושים קטע קטן-בינוני בקיר, עד להשלמת כל הקיר – כדי שהחומר לא יתייבש מדי. שיטה מועדפת על לא מעט קבלנים היא להתחיל מחלקו האמצעי של הקיר, אז עם סולם לעשות את החלק העליון ובסוף את החלק התחתון. בין שכבה לשכבה חשוב לחכות לייבוש מלא.
ליטוש הקיר וצביעה
השלב האחרון של עבודות החלקת הקיר בשפכטל הוא ליטושו עם נייר ליטוש מאוד עדין, ידנית או בעדינות עם מכונת ליטוש ייעודית ומתאימה. זאת כדי להוריד "גראדים" מהקיר והגעה למרקם חלק ומושלם. את הליטוש עושים בתנועות סיבוביות, עדינות ועל כל הקיר.
אחרי ליטוש השכבה האחרונה והסרת אבקת השכפטל, אפשר להתחיל בתהליך הצביעה – והנה, הקיר שלכם חלק, אסתטי וצבוע בצבע ובגימור שאתם או הלקוחות רציתם.
מטעם: הרקולס