את ראש השנה נחגוג עם קציצות בשר טלה רכות ונימוחות עטופות בעלי גפן.
זו מנה מהמטבח הערבי המסורתי, ובערבית קוראים לה 'לחמא בוורא'. התרגום הוא בשר בנייר, והכוונה לעלי הגפן הירוקים.
2 צפייה בגלריה
קציצות בשר עטופות בעלי גפן
קציצות בשר עטופות בעלי גפן
קציצות בשר עטופות בעלי גפן
(צילום: ריאן)
זו מנה מאוד חגיגית לטעמי ומושקעת במידה. אף שתהליך עטיפת הקציצות לא מורכב ומתאים גם לבשלנים מתחילים, הוא דורש זמן. כל אחד יכול להכין את המנה הזאת. הקציצות הנימוחות במפגש עם עלי הגפן מביאות שילוב חמצמץ. בתחתית הסיר יש פרוסות תפוחי אדמה ורכז רימונים והכל יחד הופך למעדן.
המנה חגיגית אבל יכולה להיות מצוינת גם לטיולים ולכל הפיקניקים שבדרך, לקחת את הסיר ולצאת לטבע. כל מנה עומדת בזכות עצמה כמעין מעטפת הפתעה שאפשר לאחוז ולהתענג.

קציצות בשר עטופות בעלי גפן

החומרים לקציצות:
קילו עוף טחון, לא שמן מדי. אני מעדיף עגל מעורב עם מעט טלה.
3 בצלים מגוררים וסחוטים
3 שיני שום כתושות
2 כפיות פלפל שחור גרוס
כפית פלפל אנגלי
מלח לפי הטעם (תלוי אם הבשר מוכשר)

2 צפייה בגלריה
מגישים עם גרגירי רימון, ואפשר גם מעט רכז
מגישים עם גרגירי רימון, ואפשר גם מעט רכז
מגישים עם גרגירי רימון, ואפשר גם מעט רכז
(צילום: ריאן)

החומרים להכנת הסיר:
עלי גפן, כ־750 גרם עלים ירוקים טריים או כשתי צנצנות של עלי גפן כבושים (חשוב לשטוף היטב את העלים לפני השימוש כי הם משומרים בהרבה מלח. לשטוף במים זורמים ולהעביר למסננת).
עלי גפן טריים חולטים בסיר עם מי מלח לכדקה עד שהם משנים את צבעם, ומייד מעבירים למסננת, מורידים את הגבעולים (אפשר להוריד לפני החליטה).
5-4 תפוחי אדמה, פרוסים עבה - לתחתית הסיר
רכז רימונים, כשליש עד חצי כוס
2 כפיות פלפל שחור גרוס
מלח גס, כ־2 כפיות
2 כוסות ציר עוף או בשר או ירקות או מים. חשוב שיהיו רותחים.
גרגירי רימון לקישוט המנה
ההכנה:
מערבבים את כל חומרי הקציצות, לשים היטב את העיסה ומניחים בצד לחצי שעה.
מכינים את הסיר. בתחתית משמנים מעט בשמן זית, מפזרים מעט מלח גס, פלפל שחור גרוס ואת רכז הרימונים.
קראו גם:
עוברים להכין את עלי הגפן (ההסבר ב'חומרים') ולשלב עטיפת הקציצות. ראשית פורסים על משטח שתי עלים כשהצד המבריק כלפי מטה (דמוי כוכב), מכינים קציצה של בערך 50 גרם, שטוחה ועגולה ומעט תפוחה, מניחים במרכז העלים וסוגרים היטב מסביב ומניחים כשצד הסגירה כלפי מטה, מעבירים לסיר מעל תפוחי האדמה, וכך מסדרים את כל הממולאים חופף ומהודק.
כשהסיר מלא בשכבה אחידה מניחים צלחת חסינת חום וכבדה, אפשר גם שתיים, יוצקים את הנוזלים הרותחים מעל, מביאים לרתיחה, מנמיכים אש לנמוכה ביותר ומבשלים עם מכסה כ־45 דקות, או להעביר לתנור שחומם מראש ל־140 לכשעה עד שעה וחצי.
מגישים עם גרגירי רימון, ואפשר גם מעט רכז. גם טחינה מאוד תתאים למנה (קרם טחינה עם לימון, מלח ושום).
חובבי החמוץ יכולים להוסיף כמה פרוסות לימון מעל עלי הגפן הממולאים, ועליהם ליצוק את הציר.