לברק אברהם (42) הייתה ילדות לא פשוטה, הוא גדל בשכונות מצוקה בנתניה ובגיל צעיר עבר לפנימייה בצפון, בכיתה י' הוא עזב את מערכת החינוך. "באותו הרגע הבטחתי לעצמי שאני אעשה שינוי חיובי בחיים שלי" הוא נזכר.נאמן להבטחתו, הוא שינה את חייו עם מעבר לכפר הנוער 'עמית' בפתח תקווה: "סיימתי בגרות מלאה ולאחר מכן התגייסתי לצבא ושירתי כלוחם, הצבא העניק לי תחושת שייכות והזדמנות".
3 צפייה בגלריה
ברק אברהם
ברק אברהם
ברק אברהם
(צילום: ביחד- אניה באניה )

תואר ראשון ושני הוא עשה במכללת "רייכמן" ובמהלכם הוא כיהן כיו"ר אגודת הסטודנטים, כיום הוא יזם. אחת היוזמות שהוא בחר לפתח היא תנועת נוער 'ביחד- אניה באניה' (ביחד באמהרית) שתיתן הזדמנויות לילדים ונוער בפריפריות.
את המימון להקמת התנועה הוא גייס מקרנות ומתורמים פרטיים. ב-2019 התחילה הפעילות בסניף הראשון בפתח תקווה בכפר הנוער 'עמית' שמבחינת אברהם הייתה סגירת מעגל משמחת ובהמשך נפתחו סניפים גם בנתניה, חדרה ואשקלון. השנה מתוכננים להיפתח סניפים בקריית גת וקריית מלאכי. בתנועה מתקיימת פעילות שבועית קבועה לחניכים, פעילות שבועית קבועה למדריכים, קורס הדרכה שנתי, ותוכניות ליווי.
כיצד המלחמה פגעה בפעילות התנועה?
"נפגענו בעיקר בגיוס משאבים- לא היה לנו מאיפה לגייס כסף מהארץ ומחו"ל. כל התרומות התרכזו במלחמה שזה מובן לגמרי". בשלב זה "עוגן" נכנסו לתמונה בעקבות פנייה של אברהם.

3 צפייה בגלריה
פעילות התנועה
פעילות התנועה
פעילות התנועה
(צילום: ביחד- אניה באניה )

"עוגן" הוא גוף אשראי חברתי הפועל ללא מטרות רווח, שהתגייס לסייע לאזרחי ישראל הזקוקים לסיוע כלכלי, בדגש על נפגעים ישירים מהמלחמה כבר בימים הראשונים באוקטובר 2023. בעקבות המלחמה השיק "עוגן" עשרה מסלולי הלוואות חירום ייעודיות ועוד חמש תכניות ליווי פיננסי לעסקים קטנים ולמשפחות. מסלולים אלה נוספו על תכנית "חוף מבטחים", המסייעת לחייבים שננקטו נגדם הליכי הוצאה לפועל, ותכנית "הזדמנות שווה" המסייעת לבעלי דירוג אשראי נמוך – אוכלוסיות שגם הקושי הכלכלי שלהן גבר בעקבות המלחמה. מסלולי האשראי ותוכניות הליווי של "עוגן" נותנים מענה ליחידים ולמשפחות, לעסקים קטנים מכל המגזרים ולעמותות (מלכ"רים) מכל רחבי המדינה וכוללים בין השאר תכניות סיוע ייעודיות לתושבי אזורי העימות, למשרתי מילואים ולבעלי משקים חקלאיים.
כיצד "עוגן" סייעו לכם?
"'עוגן" מאוד אהבו את הפעילות של התנועה והתגייסו לעזור. יש להם קרן שנותנת הלוואות לארגונים ללא מטרות רווח והם אף הצמידו לי שני מנטורים שהם אנשים מדהימים שמלווים אותי גם היום. הם מנטורים שהיו בעלי חברות ויש להם ניסיון רב והם נותנים עצות בתחום הפיננסי, העיסקי ובכלל. אנחנו נפגשים כל מספר שבועות, אני מציג להם תוכניות לעתיד והם מייעצים לי. אני לומד מהם המון ומעריך מאוד את הליווי הצמוד".

"עוגן" – האשראי החברתי שלכם


מלחמת "חרבות ברזל" גובה מאזרחי ישראל מחירים כבדים מאוד כבר יותר משנה. מעבר למעגלי הנפגעים הישירים מהמלחמה, ובהם בני משפחות החטופים, הנרצחים והשורדים, משפחות שכולות, מפונים, תושבי אזורי העימות ומשפחות חיילים במילואים ובסדיר – כמעט כל ישראלי מרגיש את השלכות המלחמה בדרך כזו או אחרת, בין אם הפגיעה היא גופנית, נפשית, חברתית או כלכלית.
בשנה שחלפה מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" גייס "עוגן" סכום כולל של יותר מ-500 מיליון שקל לקרנות האשראי שלו, מתוכו כ-50% מהסכום באמצעות תרומות פילנתרופיות וכ-50% באמצעות פיקדונות אימפקט וקווי אשראי בנקאיים. ההון שגויס בתקופה זו שימש את עוגן עד כה למתן הלוואות חברתיות בהיקף כולל של יותר מ-200 מיליון שקל, כאשר היתרה מיועדת למתן מענה לביקוש הגובר והולך לאשראי חברתי, ככל שגוברות ומתמשכות השפעות המלחמה. ב-12 החודשים שחלפו מאז פרוץ המלחמה צמח פי שניים מספר בקשות האשראי שקיבל "עוגן", וכמו כן, צמח קרוב לפי שניים סכום האשראי הכולל שניתן על ידי עוגן, למוטבים פרטיים ועסקיים כאחד.

3 צפייה בגלריה
שגיא בלשה
שגיא בלשה
שגיא בלשה
(צילום: ענבל מרמרי )

שגיא בלשה, מנכ"ל "עוגן": "מאז פרוץ המלחמה התרחבו מעגלי האוכלוסייה שפונים לקבלת סיוע של "עוגן", ואנו מסייעים כיום לאלפי ישראלים שיכולותיהם הכלכליות נפגעו, לבנות את חייהם מחדש בתקופה של אתגרים עצומים. אנו מבינים את ההשפעה העמוקה במיוחד של האירועים הביטחוניים על קהילות רבות באזורי העימות בצפון ובדרום, ולכן אנו עושים מאמץ אדיר לספק להם מעטפת תמיכה וסיוע משמעותית, שתוכל לייצר עבורם חוסן לטווח ארוך. זוהי זכות גדולה עבורנו לסייע לישראלים שנפגעו במלחמה ושנלחמים על ביטחון המדינה. אנו אסירי תודה לכל התורמים ומשקיעי האימפקט של "עוגן", שבזכותם הצלחנו להקים את כל תוכניות החירום שהשקנו בעקבות המלחמה".
מאז היוסדו ב-1990, סייע "עוגן" במתן הלוואות חברתיות ליותר מ-80 אלף משפחות, עסקים קטנים ועמותות, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל, והניע יותר מ-12 אלף תהליכי ליווי פיננסי. תיק האשראי של "עוגן" מסתכם כיום בכ- 600 מיליון שקל. קרנות האשראי של עוגן מתבססות על מודל מימון ייחודי, המשלב תרומות ממקורות פילנתרופיים, גיוס הון ממכירת איגרות חוב ופקדונות למשקיעי אימפקט, יחד עם קווי אשראי בנקאיים.
בשיתוף עוגן