פיליפ גוטליב (63) מראשון לציון עסק רוב שנותיו בשיווק ומכירת מוצרי צריכה לעסקים בחו"ל ועבד עם מפיצים וקמעונאים, בעיקר באירופה ובארה"ב. הכל עבד יופי, עד שהקורונה קרקעה את הטיסות.
"כשהקורונה דפקה על הדלת הגיעה עצירה מוחלטת", הוא אומר. "היה לי ברור שזה עניין ממושך, שהעולם לא יחזור להיות כפי שהיה. במצב הנוכחי ברור לי שלא צפויה התעוררות בקרוב. עד היום הקיום שלי התבסס על נסיעות לחו"ל, ומרגע שכל זה פסק, הבנתי שאני צריך לעשות שינוי דרסטי".
5 צפייה בגלריה
פיליפ ואורי גוטליב. טעמים מאינדונזיה, שוויץ, צרפת והמזרח הרחוק
פיליפ ואורי גוטליב. טעמים מאינדונזיה, שוויץ, צרפת והמזרח הרחוק
פיליפ ואורי גוטליב. טעמים מאינדונזיה, שוויץ, צרפת והמזרח הרחוק
( צילום: יגאל חכמון)
כבר שנים רבות נפשו של גוטליב קשורה לבישול והוא מפליא במטעמיו לכל מכריו. "ראיתי במצב הזדמנות לפנות לתחום חדש", הוא אומר באופטימיות. "אחרי שבדקתי את השוק פניתי ל"יאמי", קבוצת נשים נפלאה שיצרה פלטפורמה לבשלנים כדי שיוכלו להגיע לבתים בכל רחבי הארץ. מרגע שקיבלתי החלטה, התחלתי בהכנות קפדניות ורציניות, כפי שמתכוננים לכל עסק חדש: בדקתי מחירים, הבנתי את הלוגיסטיקה ובניתי תפריט מדויק".
לעזרתו גייס פיליפ את בנו הבכור אורי (33). "הצעתי לו להצטרף אלי ולשמחתי הוא נעתר, כי לעשות את זה לבד זה לא פשוט. עסק כזה חייב לקחת את תשומת לבו המלאה של הבשלן. זה לא משהו שעושים 'על הדרך'".
בשלושת השבועות מאז שעלו הקציצות, השניצלים, המוקפצים והסלטים של גוטליב לאוויר, הוא גילה לשמחתו שיש ביקוש גדול לאוכל ביתי. "מתברר שיש הרבה אנשים שלא אוהבים לבשל, שאין להם זמן, שעושים שיקול כלכלי ומעדיפים להזמין במקום לעמוד שעות במטבח".
במטבח הגדול והמאובזר בביתו מכין גוטליב מנות ביתיות בסגנון בישול אסיאתי ואירופי ומשלב טעמים מאינדונזיה, שוויץ, צרפת והמזרח הרחוק.
"אתה פותח לקהל את השער לאוכל שאתה יודע ואוהב להכין, וגם כשמדובר בבייסיק לארוחה משפחתית, בכדורי בשר וספגטי בולונז, צריך להיות לך משהו מיוחד שמבדל אותך מהאחרים".
ההזמנות מתקבלות דרך אתר יאמי כשלושה ימים מראש, "ובסיום הבישול אני עושה את המשלוחים בעצמי (לראשון לציון, נס ציונה, בת ים, חולון, רחובות, באר יעקב ומודיעין)", הוא אומר, "גם מטעמים כלכליים, וגם כדי להכיר את הקהל, לשמוע אותם ולדעת מה הם אוהבים".
5 צפייה בגלריה
אריאל אדרי. לימודי גילוף ועיצוב אצל מאסטר תאילנדית
אריאל אדרי. לימודי גילוף ועיצוב אצל מאסטר תאילנדית
אריאל אדרי. לימודי גילוף ועיצוב אצל מאסטר תאילנדית
(צילום: פרטי)

פירות במקום רוגלעך

אריאל אדרי מבאר יעקב היה במשך 20 שנה בעליה של חנות ירקות, ולפני שנתיים עבר לעבוד כשכיר בחברה לפתרונות אשראי. הקורונה שילחה אותו לחופשה ללא תשלום, מה שגרם לו לחזור לעולם הפירות שהוא מכיר ואוהב, אבל עם טוויסט של עיצוב בוטיקי.
"לאורך כל השנים נהגתי לחתוך ללקוחות פירות וירקות לטעימות בצורה אמנותית, ובהמשך גם למדתי גילוף ועיצוב פירות וירקות אצל מאסטר תאילנדית", הוא מספר. "בתקופת החל"ת, שלא הותירה ברירות, קיבלתי החלטה: להפוך את זה לעסק".
5 צפייה בגלריה
עיצוב פירות
עיצוב פירות
פירות במקום רוגלעך
(צילום פרטי)
כך נולד "פרש פרינס", fresh prince, משלוחים של מגשי פירות מותאמים אישית ותקציבית לצרכי הלקוח. "כיוון שעדיין יש לי קשרים עם ספקים, מגדלים ובתי אריזה, אני יכול לייצר מגשים במחיר אטרקטיבי", הוא אומר. בעיצובים שלו הופכים אבטיח, מלון, אננס, דובדבן, ליצ'י, פאפאיה, קרמבולה ועוד לחגיגה צורנית צבעונית – שמגיעה עד הבית או המשרד.
"באירועי חברה, בישיבות וגם באירוח ביתי כבר למדו לזהות את הערך המוסף של פירות על פני בורקסים", אומר אדרי. "יש המון חברות שהפנימו את חשיבות הבריאות ומעדיפים קינוח של פרי אקזוטי על פני עוגות. יש גם כאלה שמעדיפים לשלוח כמתנה מגש פירות במקום אריזת שוקולד או זר פרחים".
5 צפייה בגלריה
יהודה גרכטר. "התנהלות נכונה עם תקציב משפחתי מצומצם"
יהודה גרכטר. "התנהלות נכונה עם תקציב משפחתי מצומצם"
יהודה גרכטר. "התנהלות נכונה עם תקציב משפחתי מצומצם"
(צילום: פרטי)

ניהול תקציב: עוברים לאקסל

"לאנשים יש מחסום פחד מפני טבלאות אקסל", אומר יהודה גרכטר מחולון, מנהל חשבונות ומדריך מחשבים המלמד במכון סאלד בירושלים. בחודשים האחרונים כמות ההרצאות הידלדלה עד כדי נעלמה, וגרכטר החל להציע את שירותיו למשפחות שמתקשות לעשות סדר בעו"ש, שבעיקר עובר ולא ממש שב.
"טבלאות אקסל הן כלי מצוין שיכול לעשות סדר בהכנסות ובהוצאות ולעזור לאנשים להתנהל עם תקציב משפחתי מצומצם", הוא אומר. "אני מלמד איך לתפעל את התוכנה באופן פשוט: הזנת ההוצאות וההכנסות העכשוויות והעתידיות בתדירות גבוהה, כך שניתן לדעת מה יהיה המצב בעוד שבוע, שבועיים, חודש, חודשיים, במיוחד למי שמשלם בתשלומים. זה עוזר מאוד להתנהלות שוטפת טובה יותר בבית ובעסק. כשרואים מול העיניים מה הנתונים, ניתן לדעת איפה הכסף ואיך ניתן לחסוך".
5 צפייה בגלריה
הזנת ההוצאות וההכנסות העכשוויות והעתידיות בתדירות גבוהה
הזנת ההוצאות וההכנסות העכשוויות והעתידיות בתדירות גבוהה
הזנת ההוצאות וההכנסות העכשוויות והעתידיות בתדירות גבוהה
(צילום: shutterstock)
בנוסף, גרכטר מתחבר מרחוק למחשבים ומסייע לבני כל הגילאים ("הכי מבוגרת הייתה בת 94. הנינים שלה טיילו בעולם והיא ביקשה ללמוד להשתמש בסקייפ") להתיידד עם תוכנות כמו וורד, פאוור פוינט, אאוטלוק ולגלוש באינטרנט.